Τζανακόπουλος: Έχουμε την πλειοψηφία για τα μέτρα, δεν έχουν λόγο επί του Συντάγματος οι δανειστές

Τζανακόπουλος: Έχουμε την πλειοψηφία για τα μέτρα, δεν έχουν λόγο επί του Συντάγματος οι δανειστές

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο σχετικά με τις πληρωμές του ελληνικού δημοσίο - Άστοχη και σεξιστική η δήλωση του Ντάισελμπλουμ

Τζανακόπουλος: Έχουμε την πλειοψηφία για τα μέτρα, δεν έχουν λόγο επί του Συντάγματος οι δανειστές
Να κλείσει τη συζήτηση σχετικά με την ψήφιση των μέτρων μετά την τοποθέτηση Σαπέν και Σόιμπλε επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία προσθέτοντας ότι »επί του ελληνικού Συντάγματος δεν έχουν λόγο οι δανειστές».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είπε ότι διεξάγονται με πρωτοβουλία της Ελλάδας καθώς οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα.

«Στόχος να γεφυρωθούν διαφορές με λήψη αποφάσεων ώστε τα κλιμάκια να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Ευελπιστούμε ότι θα επιταχύνουμε και θα σταματήσει η τεχνητή κωλυσιεργία. Στόχος μας είναι εί δυνατόν εντός Απριλίου η συνολική συμφωνία» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Κλείσιμο

Να υπάρξει συμφωνία πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

«Είναι αναγκαίο πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να υπάρξει συμφωνία, στη συνέχεια στην εαρινή σύνοδο το ταμείο θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Εκείνοι μπορεί να έχουν σκοπό να περιμένουν περισσότερο, η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να περιμένει διαρκώς τις αποφάσεις του ταμείου. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» συμπλήρωσε σε επόμενη ερώτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ευσταθούν τα σενάρια για προετοιμασία ενόψει των υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Ιούλιο απέναντι στους δανειστές ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο σχετικά με τις πληρωμές του ελληνικού δημοσίου. Τα σενάρια αυτά εξυπηρετούν την καταστροφολογική ρητορεία».

Στην ερώτηση για το μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φτάσει σχετικά με την παρέμβασή της για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «πριν από κάθε σύνοδο κορυφής υπάρχουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Η διακήρυξη για τα 60 χρόνια έχει συμβολικό χαρακτήρα και εμείς προτείναμε διορθώσεις που θα τονίζουν την προστασία των εργαζομένων».

Άστοχη και σεξιστική η δήλωση Ντάισελμπλουμ

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι παντελώς άστοχη καθώς στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις για να μην αναφερθούμε στη σεξιστική χροιά του συγκεκριμένου σχολίου. Σε μια στιγμή που η Ευρώπη είναι σε αναζήτηση των επόμενων βημάτων της δηλώσεις που βαθαίνουν το χάσμα βορρά-νότου δεν βοηθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θλιβερή την καταστροφή του τεμένους Βαγιαζήτ λέγοντας ότι «ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα έπρεπε να τύχει πολιτικής αξιοποίησης από οποιονδήποτε είτε αυτός είναι η Τουρκία είτε οποιοσδήποτε άλλος. Η  Πυροσβεστική κάνουν αυτό που οφείλουν για να βρεθούν τα αίτια του γεγονότος».

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι αναγνώρισε την ανάγκη για αποκατάσταση των εργασιακών διαπραγματεύσεων. «Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές απόψεις για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Και ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτό συνεχίζουμε να επιδιώκουμε». Όσον αφορά τις δηλώσεις Σόιμπλε είπε ότι «η θέση της Γερμανίας είναι σαφής ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα».

Δεν αυξάνονται οι προσφυγικές ροές

Ερωτηθείς για τις προσφυγικές ροές είπε ότι δεν αυξάνονται λέγοντας ότι «πρέπει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για αύξηση των προσφυγικών ροών άλλα όπως είπε είναι σημαντικό να μην οξυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Τουρκίας με ορισμένες χώρες που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που, όπως είπε, είναι θεμέλιος λίθος για τη διαχείριση του προσφυγικού».

Δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος για το ενδεχόμενο να ζητηθεί μια γραπτή δέσμευση όπως έγινε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου προσθέτοντας ότι «η ΝΔ κατά τον ίδιο τρόπου που δεν ψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, με τον ίδιο τρόπο δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ είναι δικό τους θέμα και δεν έχει καμία νομική συνέπεια».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης