PROTOTHEMA

Πολιτική

Επαναφέρει την πολιτική του αναθεωρητισμού

Νέες ανιστόρητες προκλήσεις από Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη

Νέες ανιστόρητες προκλήσεις από Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη

Επαναφέρει τον «Εθνικό Όρκο» του 1920 και τις αλυτρωτικές διαθέσεις της Τουρκίας για τη Δυτική Θράκη και τα νησιά - Τι αναφέρει σε άρθρο του που περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση πολιτικού περιοδικού το οποίο ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του

Σε νέες ανιστόρητες προκλήσεις που περιλαμβάνουν και σαφείς αλυτρωτικές αναφορές για τη Δυτική Θράκη προχωρά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 


Οι αναφορές αυτές, είναι σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε άρθρο του Τούρκου προέδρου,  το οποίο και χαρακτηρίστηκε ιστορικό και περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση πολιτικού περιοδικού, το οποίο ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του προέδρου Οζάλ, Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ.  

Αυτή η ειδική έκδοση είναι αφιερωμένη στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη που ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ερντογάν, «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Οθωμανοί είπε ότι κατείχαν εδάφη που ανέρχονταν σε 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν μπήκαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μερίδιο μοιράστηκε στη Μεσόγειο, στο Σουέζ. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιέχει μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι και ορισμένα από τα νησιά».

Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την τουρκική δημοκρατία, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο. Εμείς απορρίπτουμε την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών».

Αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών δεν υπήρξε. Ωστόσο διπλωμαστικές πηγές ανέφεραν ότι όταν ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο είχε αναφερθεί και πάλι στον «Εθνικό Όρκο», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στηλιτεύσει τον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία,  και ότι η Ελλάδα απέναντι σε αυτήν την πολιτική της Τουρκίας αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας και της σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση «δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες» σημείωναν με έμφαση οι ίδιες πηγές. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Άγγελος21/03/201713:08

Ερντογάν, όπου και να σκάψεις στην χώρα σου, Ελληνικά γράμματα θα βρεις από προ Χριστού μέχρι πρόσφατα. Στό νησί μου όπου και αν έσκαψα, οθωμανικά μακαρόνια (γράμματα), δεν βρήκα. Διάβασε λοιπόν λιγάκι ιστορία για, Ιωνία, Λυδία, Καρία, Μυσία, Βιθυνία, Φρυγία, Πισιδία, Κιλικία, Παμφυλία, Παφλαγωνία, Γαλάτια, Λυκαόνια, Καππαδοκία Πόντος, Ανατολική Θράκη.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι21/03/201712:20

Κάποιος ...ΜΕΓΑΛΟΣ-ΜΕΓΑΛΟΣ, πέραν του Ατλαντικού, του κλείνει ΕΚΠΑΛΑΙ πονηρά το μάτι, γιά να τα λέει αυτά ο Ερντογάν και ο ... κάθε Ερντογάν!..Διότι αν του έλεγε "Μη κακό αυτό", δεν θα ξαναμιλούσε ο ...Ερντογάν. _________Ως εκ τούτου, εκείνος ο ..."Ερντογάν"... ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ από εμάς τους μικρούς!..___________Την (μόνην) ΑΛΗΘΕΙΑ λέγω, αδελφοί!..

Απάντηση
Πολύ γαυγίζει21/03/201712:05

Ο σοφός λαός λέει ότι σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι. Ο λόγος είναι απλός. Γαυγίζει απο τον φόβο του. Ο Ερντογάν ξεκίνησε με βλέψεις στην Μέση Ανατολή για επέκταση της επιρροής της Τουρκίας σε στρατηγικά μέρη της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αντί αυτού βλέπει ότι το ξαναμοίρασμα γίνεται χωρίς αυτόν και το σημαντικότερο ετοιμάζεται Κουρδικό κράτος και στην καλύτερη, η αυτονόμηση μεγάλου μέρους της Τουρκίας.

Απάντηση
Στάχτη και μπούρμπουλη θα21/03/201712:02

γίνουν όλα.....Ο Ερντογαν έχει πάρει πυρηνικές κεφαλές απ το πακιστάν.....άντε γειά........Πουλάει τρέλλα αλλά με το αζημίωτο....Μακάρι να κάνω λάθος αλλά στην ανατολική μεσόγειο θα γίνει του τσερνομπίλ......θα ρίξει και ο Ερντογάν αλλά θα του ρίξουν και αυτοί......Ευτυχισμένοι αυτοί που έχουν συγγενείς στη αλλοδαπή......Οι έλληνες σύντομα πρόσφυγες λόγω πυρηνικού πολέμου......αφρική αμερική αυστραλία.....η ευρώπη ακατοίκητη....Α ρε Ερντογάν δεν μπορείς να διαχειριστής τη μεγάλη δύναμη αρχηγού κράτους.....Είσαι σαν ένας φτωχός που κέρδισε πεντακόσια εκατομύρια στο λόττο και έχασε τα λογικά του......αφού ήσουν ένας μπακαλόγατος τι να περιμένει κανείς;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία