Τροπολογία για την δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας

Τροπολογία για την δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας

Οι Τ.ΟΜ.Υ θα συγκροτούνται σε περιοχές που ο πληθυσμός κυμαίνεται από 10 χιλ εως 12χιλ κατοίκους ή μικρότερος για νησιά, ορεινές περιοχές κ.α

Τροπολογία για την δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας
Συνολικά 14 τροπολογίες πολλές εκ των οποίων εκπρόθεσμες – της τελευταίας στιγμής – κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για μεταρρυθμίσεις στα κέντρα ψυχικής υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Οι τέσσερις εξ αυτών έφθασαν μάλιστα στο κοινοβούλιο σήμερα, την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείτο στην Ολομέλεια.

Μεταξύ αυτών, υπάρχει ρύθμιση για την συγκρότηση 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Κλείσιμο

Οι Τ.ΟΜ.Υ θα συγκροτούνται σε περιοχές που ο πληθυσμός κυμαίνεται από 10 χιλ εως 12χιλ κατοίκους ή μικρότερος για νησιά, ορεινές περιοχές κ.α.

Κάθε Τ.ΟΜ.Υ θα απασχολεί έως 12 άτομα. Η προκήρυξη των θέσεων για την πρόσληψη εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας και εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης 2 ετών ενώ οι αποδοχές θα καθοριστούν με ΚΥΑ. Οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις δομές είναι ιατροί (γενικοί, παθολόγοι, παιδίατροι), νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.
Κατ ελάχιστο στις συγκεκριμένες δομές θα απασχολούνται ένας ιατρός γενικής ιατρικής ή παθολόγος ή παιδίατρος, ένας νοσηλευτής, ένας επισκέπτης υγείας και ένας διοικητικός.
 
Σύμφωνα δε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε 12,3 εκατ. ευρώ .
 
Επίσης άλλη τροπολογία προβλέπει:
 
 -         Επανακαθορισμό της διαδικασίας προσδιορισμού της τιμής και καταβολής της αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών  προϊόντων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ σκευασμάτων – τροφίμων κλπ. Συγκεκριμένα η τιμή του προϊόντος προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της αγοράς σε χώρες της ΕΕ ενώ σε περίπτωση που τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως «εγχωρίως κυκλοφορούντα ή παραγόμενα» η τιμή τους καθορίζεται βάσει κοστολογίου με απόφαση του υπουργού Υγείας (σήμερα καθορίζονται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ΕΚΠΥ).

-         Ορίζεται στο ποσό των 15ευρώ η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες εργαθεραπείας (από 1,23 ευρώ που είναι σήμερα) και ψυχοθεραπείας από ψυχολόγο (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ

-         Προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του  

-         Καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το διανόμενο ποσό που προκύπτει από ποινές ή εκπτώσεις βάσει της παρ 6 του άρ 90 του νόμου 4368/2016 στο προσωπικό που συμμετέχει σε ελέγχους εντοπισμού και αποτροπής παραβατικής συμπεριφοράς παρόχων του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης