Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, εμπόριο, μεταναστευτικό στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, εμπόριο, μεταναστευτικό στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών η επανεκλογή του πολωνού Τουσκ στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, εμπόριο, μεταναστευτικό στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας
για να συμμετέχει στη
Σύνοδο Κορυφής του
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Κλείσιμο
, με κύρια θεματολογία της το εμπόριο, την προετοιμασία της συζήτησης των 27 κρατών μελών της ΕΕ στη Ρώμη στις 25 Μάρτιου και την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλτ Τουσκ
στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μενού της Συνόδου είναι σχετικά ελαφρύ με το ζήτημα της επανεκλογής του Πολωνού Ντόναλντ Τούσκ να αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα και χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις, παρά το γεγονός πως η ίδια η χώρα του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά αρνητικά στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του.

Παράλληλα οι αρχηγοί της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα εμπορίου, ιδιαίτερα ως προς τη CETA και τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ιαπωνίας και θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους σε μια ισχυρή εμπορική πολιτική διεθνώς, ως ένα μήνυμα στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Η διήμερη Σύνοδος δεν αναμένεται να έχει κάποια ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα είτε στο θέμα του μεταναστευτικού, είτε για την οικονομία.


Μεταναστευτικό και Δυτικά Βαλκάνια στο μενού
Συζήτηση θα γίνει όμως σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων για την ονομαζόμενη «διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου», ενώ οι 28 ηγέτες θα ασχοληθούν και με τα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία περνούν πρωτοφανείς πολιτικές κρίσεις, στοχεύοντας στη μεταβίβαση ενός μηνύματος στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών αυτών.


Μπαράζ συναντήσεων Αναστασιάδη για το Κυπριακό
Από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει μια σειρά επαφών ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, έπειτα από τα εμπόδια που δημιούργησε το ψήφισμα για την ένταξη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στη διδακτική ύλη των σχολείων.
Αναλυτικά, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε χθες με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.


Χωρίς Brexit η Σύνοδος
Δεν αναμένεται να γίνει κάποια αναφορά στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την αποχώρηση του από την ΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραστεί στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου και θα επιστρέψει στο Λονδίνο.


Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
Τέλος, αν και δεν θα υπάρξει ξεκάθαρη συζήτηση για το θέμα της πρότασης δημιουργίας μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν, παρά τις διαφωνίες ορισμένων κρατών μελών από την ανατολική Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου, που δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου πως «η ιδέα των πολλών ταχυτήτων δεν είναι σκοπός, αλλά προειδοποίηση προς όλους μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης