Μητσοτάκης: Απορρίπτει το νέο δημοσιονομικό πακέτο, επιμένει στο αίτημα για εκλογές

Μητσοτάκης: Απορρίπτει το νέο δημοσιονομικό πακέτο, επιμένει στο αίτημα για εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «φέρνει 4ο Μνημόνιο από το παράθυρο» - Απαντά στις αιτιάσεις Τσίπρα για… «αντιπατριωτική συμπεριφορά» στο Βερολίνο και δίνει διευκρινίσεις για τις επαφές με Μέρκελ και Σόιμπλε 

Μητσοτάκης: Απορρίπτει το νέο δημοσιονομικό πακέτο, επιμένει στο αίτημα για εκλογές
Κανένα περιθώριο για υπερψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση του νέου δημοσιονομικού πακέτου που θα συνοδεύει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αφήνει ο αρχηγός της
Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει 4ο Μνημόνιο
από το παράθυρο». 

«
Κλείσιμο
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια αναλυτική τοποθέτηση που έκανε μετά την απόφαση για επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «καθυστερούσε συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης». Και εξαιτίας αυτού, υποστήριξε, «ο κίνδυνος να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση είναι μεγάλος». 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο ίδιος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, διεκδίκησε να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την αιτίαση για… «αντιπατριωτική συμπεριφορά» που διατύπωσε εις βάρος του αναφερόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο επισήμανε ότι ήταν εκείνος «που πριν από δύο χρόνια, ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ».

«Φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», δήλωσε αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα και στις συναντήσεις που είχε εκεί με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Διεκδίκησα το καλύτερο για τη χώρα μου. Έβαλα τέλος σε κάθε συζήτηση για Grexit και ξεκαθάρισα ότι δεν είναι δυνατόν να επανέρχεται αυτό το ζήτημα. Επίσης, παρουσίασα το σχέδιο μας για έξοδο από την κρίση», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο»

Διαψεύδοντας τις φήμες και τους ψιθύρους ότι μετά το ταξίδι στο Βερολίνο δεν επιμένει με την ίδια ζέση στις πρόωρες κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την αξιολόγηση». Όπως είπε, «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο». Και προέβλεψε ότι «θα έχουμε πρόσθετα μέτρα μείωσης αφορολογήτου και μείωσης συντάξεων». 

«Ο κ. Τσίπρας φορτώνει το λογαριασμό στους πολίτες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να φέρει επενδύσεις. Στην ουσία φέρνει το 4ο Μνημόνιο από το παράθυρο». Ενώ εκτίμησε ότι «εάν είχαν διεξαχθεί εκλογές πέρυσι τον Μάιο θα είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα».

Αποδίδοντας ευθύνες και στους δανειστές, κάτι που, όπως είπε, ανέφερε και στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι «είναι υπερβολική η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%». Και συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις: «Θέλουμε δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και λιγότερους φόρους και παράλληλα πρέπει να κάνουμε άμεσα μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του Κράτους και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

«Με ενδιαφέρει πώς θα βγω από το Μαξίμου»

«Σήμερα η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αποφασισμένη κυβέρνηση, που δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Δήλωσε ότι ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος θα επιδιώξει να σχηματίσει την «καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», καλώντας «και πρόσωπα εκτός πολιτικής να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι θεωρεί χρέος του να συνθέτει και να ενώνει. «Δεν έχω νερώσει τον πολιτικό μου λόγο και σίγουρα όχι τη διάθεσή μου για τολμηρές αλλαγές», είπε, απευθύνοντας «ειλικρινές και ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία». Ένα κάλεσμα, όπως είπε, «που ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας». Με στόχο «και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν να θέλουν να πετύχουμε». Υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι φιλοδοξία του να είναι «άλλος ένας πρωθυπουργός των Μνημονίων και της κρίσης», συμπλήρωσε: «Με ενδιαφέρει πώς θα βγω από το Μαξίμου». Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι μέλημά του είναι το «πως ο άνεργος θα βρει δουλειά, πως τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καλύτερα».

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης