ΝΔ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση που δεν προστατεύτηκε πλήρως η φέτα

ΝΔ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση που δεν προστατεύτηκε πλήρως η φέτα

Η συμφωνία ΕΕ - Καναδά «φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν», υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη δικαιολογώντας τη θετική ψήφο των ευρωβουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΝΔ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση που δεν προστατεύτηκε πλήρως η φέτα
Την κυβέρνηση υποδεικνύει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την περιορισμένη προστασία της φέτας που εμπεριέχει η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
με τον Καναδά, η επονομαζόμενη CETA, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
         
 Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της
Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Λευτέρης Αυγενάκης
με την προσφάτως εγκριθείσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνία της Ε.Ε. – Καναδά «δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας». Αλλά, αυτό, υποστηρίζεται ότι «οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης
ΤσίπραΚαμμένου
και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια».

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ήταν μεταξύ εκείνων που έδωσαν θετική ψήφο στη CETA, γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γ. Κατρούγκαλος «επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών».

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, όπως συμπληρώνουν, «όταν η συμφωνία πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν, όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα».
Στην αξιωματική αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «θετικό ισοζύγιο» στο οποίο στηρίχτηκε η υπερψήφιση της CETA από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της».

Κατά την επιχειρηματολογία τους:
*Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8% -12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο – προϊόντων (ροδάκινα, ελαιόλαδο, τυριά, γούνες, τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ.) που «γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων».
*Για τους παραγωγούς - στην πλειοψηφία τους Έλληνες - που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη “φέτα“, συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση “Made in Canada” και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα. 
*Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.
*Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής). Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. 
Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως.
«Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής», υποστηρίζουν.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, «η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου».
Στη σύσκεψη των γαλάζιων στελεχών συμμετείχαν η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή (η οποία αντικατέστησε πρόσφατα τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη που παύθηκε με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που, κατά πληροφορίες, οφείλεται τόσο στην πρωτοβουλία του για την ερώτηση σχετικά με το λεγόμενο «Τάμα του Έθνους» όσο και με την πρόθεσή του να εισηγηθεί την καταψήφιση της CETA) οι αναπληρωτές τομεάρχες Γιώργος Στύλιος και Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης