Κύπρος: Ο Ακιντζί ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ για τον εορτασμό του δημοψηφίσματος του 1950

Κύπρος: Ο Ακιντζί ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ για τον εορτασμό του δημοψηφίσματος του 1950

«Δεν γίνεται αποδεκτή η Ένωση «που προκάλεσε τόσο πόνο στο νησί», τόνισε χαρακτηριστικά - Αναστασιάδης: Τι να πουν και οι Κύπριοι για τους εορτασμούς της εισβολής; 


Κύπρος: Ο Ακιντζί ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ για τον εορτασμό του δημοψηφίσματος του 1950
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ
, Έσπεν Άιντε, να παρέμβει στον πρόεδρο
Νίκο Αναστασιάδη, για να μην υπογράψει την απόφαση της - κατά την έκφραση του – «ελληνοκυπριακής Βουλής» για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση από τον κ. 'Αιντα σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον κ. Άιντα, ότι η απόφαση για τον εορτασμό της επετείου στα σχολεία, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η «Ένωση», που «προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο», θα διδάσκεται στους Ελληνοκύπριους νέους.

Αναστασιάδης: Τι να πουν και οι Κύπριοι για τους εορτασμούς της εισβολής;  

Με γραπτή δήλωση του απάντησε ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την ψήφιση της τροπολογίας για το ενωτικό δημοψήφισμα την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή.

Στην απάντηση του ο Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής;».

«Στην απάντηση του προς τον κ. Ακιντζί ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ ο  Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η θέση της 'Αγκυρας για να έχουν, μετά την λύση του Κυπριακού, οι Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την σύγκληση της νέας διάσκεψης για την Κύπρο

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση» και πως αν υπάρξει, τότε την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα την έχει η τουρκική πλευρά. 

Για το γεγονός ότι δεν καθορίστηκε ακόμη η ημερομηνία για την διάσκεψη ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συνεχίζονται οι διεργασίες και πως είναι πολλά τα εμπλεκόμενα μέρη. "Είναι και η ΕΕ, είναι και η Βρετανία. Αυτό που είναι βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου γιατί υπάρχουν άλλες συναντήσεις, άλλες υποχρεώσεις από πλευράς και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας", ανέφερε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης