Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στη Μάλτα για την αξιολόγηση

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει επίσης Γιούνκερ και Ολάντ

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στη Μάλτα για την αξιολόγηση
Με τις δημοσκοπήσεις στη… Γερμανία να δείχνουν ότι είναι εφικτή η ήττα των Μέρκελ και Σόιμπλε από τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν μία σαφώς πιο ευνοϊκή θεώρηση για το ελληνικό πρόγραμμα και πιθανότατα δεν θα επιμείνουν στη συνταγή της λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κερδίσει χρόνο, ώστε ακόμη και σοβαρές υποχωρήσεις στην τωρινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να καταφέρει να επωφεληθεί από το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
 θα επιχειρήσει να συνεχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση, ίσως και με μία συζήτηση με την 
Κλείσιμο
Άνγκελα Μέρκελ σήμερα στην
 άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα. 

Η συνάντηση με Μέρκελ ξεκίνησε στις 10.45 ώρα Ελλάδος, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει επίσης Ολάντ και Γιούνκερ. 



Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 6η Φεβρουαρίου, όταν και το 
ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένη πάντως τη θέση των ευρωπαίων ότι το Ταμείο πρέπει να έχει καθοριστικό και πλήρη ρόλο, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η συμφωνία του Ιουλίου 2015, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εντάξει την όποια τωρινή συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και των πρωτογενών πλεονασμάτων για το μέλλον, σε ένα δυναμικό πλαίσιο εξελίξεων, που θα περιλαμβάνει την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Μόνο με την προσδοκία ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν στο κοντινό μέλλον και να σταματήσει η επιβολή πολιτικών ακραίας λιτότητας, άρα και να αλλάξουν πολλά από τα σημερινά ισχύοντα μεταξύ Ελλάδας και  δανειστών, μπορεί να γίνει δεκτό ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων, εκτιμούν πολλοί στην κυβέρνηση.

Τα σενάρια του συμβιβασμού δεν είναι εύκολα και γι’ αυτό διχάζουν το κυβερνών κόμμα. Ακόμη και το λιγότερο επιβαρυντικό σχέδιο συμφωνίας, όπως είναι αυτό που προωθεί η Κομισιόν και δεν αγγίζει τις συντάξεις προς το παρόν, παρά μόνο απαιτεί μείωση του αφορολόγητου, φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε φόβος ότι η καθυστέρηση πραγμάτων, όπως η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση θα οδηγήσει τους στόχους του προγράμματος σε αδιέξοδο, άρα και στην αποτυχία, φοβίζει κορυφαία στελέχη, που δεν εγκαταλείπουν την ιδέα για προσφυγή στις εκλογές, πριν αρχίσει η κατάρρευση.

Ήδη ο εκνευρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής: Οι χειρισμοί του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκαλούν αντιδράσεις, κορυφαίοι παράγοντες, όπως οι Βούτσης, Φίλης και Σκουρλέτης επιμένουν να τεθούν αυστηρά όρια στη διαπραγμάτευση, ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να ισορροπήσει την κατάσταση, να εκτιμήσει τα δεδομένα και να κινηθεί ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών και τις επιφυλάξεις των κομματικών.

Την αισιοδοξία του Μαξίμου ανέλαβε να εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε η βούληση εκ μέρους κανενός, να ξαναπάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο μετωπικών συγκρούσεων. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Και έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης, αν και τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης