Πολύωρη μάχη στη Βουλή για δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ

Πολύωρη μάχη στη Βουλή για δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ

Σχεδόν 14 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση - Τι είπαν στις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές



Πολύωρη μάχη στη Βουλή για δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ
Σε σύγκρουση εφ' όλης της πολιτικοοικονομικής ύλης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε η σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, κατά την οποία συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.

Η διαδικασία διεξήχθη εν μέσω των εξαιρετικά ρευστών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί για μια ακόμα φορά στις Βρυξέλλες αναφορικά με την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές και αναπόφευκτα η συζήτηση εκτός από τα ζητήματα της διαπλοκής επεκτάθηκε στην πορεία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αλλά και στο ενδεχόμενο λήψης νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις επιθέσεις προς την αντιπολίτευση αναφορικά με τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Για μια ακόμα φορά, δε, κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για τις πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βγάλουν το συγκρότημα απότο τραπεζικό αδιέξοδο.

Κλείσιμο
Στη δραματική τροπή που έχουν πάρει για μια ακόμα φορά οι συνομιλίες με τους δανειστές αλλά και στο ανοικτό ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων επικεντρώθηκε και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέφερε το αίτημα για εκλογές, καθώς και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Την εκτίμηση ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διωχθεί σαν αποδιοπομπαίος τράγος εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής. “ Ο κ. Τσακαλώτος είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας  θα υπογράψει, ότι θα τα χρεώσουν όλα στον υπουργό Οικονομικών και μετά θα τον διώξουν σαν αποδιοπομπαίο τράγο”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. 

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσουν με ποιο τρόπο ο κ. Τσίπρας έχει γνώση των πόθεν έσχες των δημοσιογράφων, που ανέφερε προηγούμενως, αφού είναι απόρρητα. 

“Και ρωτώ τον υπουργό της Δικαιοσύνης πώς ξέρει τα πόθεν έσχες των δημοσιογράφων” και συνέχισε "ρωτώ εάν ο πρωθυπουργός έχει στήσει παραδικαστικό κύκλωμα, αν χρησιμοποιεί τους θεσμούς για να εκβιάζει".

Αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “είστε Φαρισαίοι υποκριτές, κάνετε λάθος που λαϊκίζετε με τα δάνεια των κομμάτων”. 

Αναρωτήθηκε πώς θα πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές τα δάνεια του, με τις αλλαγές των ποσοστών. Υπογράμμισε ότι κανένα κόμμα δεν έχει κάνει διαγραφή χρέους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι “το μόνο που κάνατε με αυτή την επιτροπή ήταν να λασπώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους και δεν σας βγήκε”. 

Τέλος, αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο εισαγγελέας να έβαλε στο αρχείο τα κάπιταλ κοντρόλς, τα οποία υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης.


Σταύρος Θεοδωράκης


Με την επισήμανση ότι η Βουλή δεν καταφέρνει ούτε να τηρήσει τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα για τις συζητήσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ.Θεοδωράκης είπε: Η σημερινή συζήτηση μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό.

Σας έχουμε πει τις απόψεις μας και για τα δάνεια των κομμάτων και για τα δάνεια των ΜΜΕ. Είναι δύο μόνο από τις όψεις της παρακμής του παλιού συστήματος.

Τεράστιες επιχορηγήσεις στα κόμματα για να έχουν γραφεία, να συντηρούν κομματικούς στρατούς, να κάνουν αφισοπόλεμο, να κάνουν φιέστες με πλαστικές σημαίες.

Γιατί τι κόμμα είσαι αν δεν είναι η φάτσα του αρχηγού σου πάνω στην ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ στην Άνω Παναγιά κι αν δεν έχεις γραφεία στην Κάτω Παναγιά και δεν έχεις διορίσει από πέντε τουλάχιστον στην πέρα Παναγιά και στη δώθε Παναγιά.

Έτσι σπαταλήθηκαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων! Λεφτά βέβαια που τα στερήσατε από τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Και όταν τελείωναν οι επιχορηγήσεις τα κόμματα πήγαιναν στις τράπεζες και έπαιρναν και άλλα εκατομμύρια -όχι με εγγυήσεις, αλλά με το κούτελο.

Όπως έγραφε ο κ.Τσίπρας το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια».

Προσέξατε τις λέξεις που χρησιμοποίησε; Ο νεότερος αρχηγός επανέλαβε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα της παλαιοπολιτικής. «Δάνεισέ μου, όχι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά επειδή προσφέρω στον τόπο». Το ίδιο περίπου που έλεγαν τόσες δεκαετίες και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες: «Έχω αέρα – δώστε μου λεφτά».

Έτσι φτάσαμε τα ΜΜΕ να έχουν δανειστεί ένα δισεκατομμύριο 27 εκατομμύρια ευρώ και τα κόμματα πάνω από 400 εκατομμύρια.

210 εκατομμύρια η ΝΔ
190 εκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ
8 εκατομμύρια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά πέρα από τα 825 εκατομμύρια που έλαβαν τα κόμματα ως κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Ποτάμι μετείχε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Κάναμε ευρωεκλογές με 100.000 ευρώ. Εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο του ’15 με 395.000 ευρώ. Και τον Σεπτέμβριο με 480.000 ευρώ. Και τα οικονομικά μας στοιχεία, έσοδα και έξοδα, είναι όλα δημόσια. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει στείλει πλήρη οικονομικά στοιχεία στη Διεθνή Διαφάνεια. Μικρές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους.

Άλλοι λοιπόν πετραδίζουν με εκατομμύρια -όπως λέμε στην Κρήτη -και κάποιοι λίγοι επιμένουν διαφορετικά.

Υπάρχει βέβαια τίμημα γι’ αυτό. Δεν έχουμε γραφεία σε όλη τη χώρα. Δεν συντηρούμε κομματικούς μισθοφόρους. Τα στελέχη μας μετακινούνται βάζοντας λεφτά από την τσέπη τους. Τις καμπάνιες μας τις στήνουν φίλοι μας – εθελοντές μας και όχι διαφημιστικά γραφεία και ξένοι σύμβουλοι. Και δεν έχουμε, βέβαια, δημοσιογράφους στο pay roll. Δημοσιογράφους και ΜΜΕ που τα κόμματα εξουσίας τους αμείβουν από τα δημόσια ταμεία.

Γιατί αυτή είναι η τριπλέτα της εξουσίας: Κρατική χρηματοδότηση, τραπεζικά δάνεια και δημόσια ταμεία στην υπηρεσία του κόμματος.

Διορίζεις, έχεις μυστικά κονδύλια, πληρώνεις δημοσιογράφους, παίρνεις διαχειριστές ιστοσελίδων που τους βαφτίζεις συμβούλους. Για όλα αυτά πότε θα συζητήσουμε; Για την άλωση του κράτους από την εκάστοτε κυβέρνηση;

Σας καλέσαμε να καταργήσετε τα μυστικά κονδύλια στο ΥΠΕΞ, στο υπουργείο Άμυνας και όπου αλλού. Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί σας βολεύουν οι μυστικοί κωδικοί των δεκάδων εκατομμυρίων. Κλαίτε για τους φτωχούς αλλά νοιάζεστε μόνο για τους μισθοφόρους σας.

Στα γραφεία των υπουργών σε συμβούλια Οργανισμών παντού θα βρεις έναν σύμβουλο με προηγούμενο επάγγελμα διαχειριστής ιστοσελίδας. Στο Πεντάγωνο είναι πιο πολλοί οι σύμβουλοι από τους φαντάρους -Όπως θα σου πουν οι αξιωματικοί. Εν ολίγοις μέσα σε τρία χρόνια κάνατε στο ίντερνετ ότι οι άλλοι έκαναν στα παραδοσιακά μέσα σε 30 χρόνια. Το ίδιο σύστημα η ίδια εξαγορά μόνο που έπεσαν λίγο οι τιμές λόγω κρίσης.

Εμποδίσατε την Εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με συγκεκριμένες καταγγελίες για ροή μαύρου χρήματος σε ελεγχόμενες από του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιστοσελίδες. Φοβηθήκατε ότι θα αρχίσουν να μιλάνε κι άλλοι. Όλους αυτούς που χρηματοδοτούσατε, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτούς που έβριζαν, λάσπωναν και απειλούσαν τους αντιπάλους σας. Αυτούς που σήμερα επιβραβεύετε με κρατικές θέσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Οι θεσμοί αντί να υπηρετήσουν τον πολίτη εκφυλίζονται πολλές φορές σε πεδίο προνομίων και καταχρήσεων. Όποιος παρακολούθησε τις 40 συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής διαπίστωσε πως τα προνόμια σε ημετέρους, σε κόμματα, σε επιλεγμένους εκδότες και καναλάρχες έγιναν εργαλεία καταχρήσεων και τελικά εστίες διαφθοράς.

Βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ότι κανείς πολιτικός δεν έχει ευθύνη. Και αναρωτιέσαι πού πήγαν όλες αυτές οι κορώνες, τα συνθήματα και τα αναθέματα του κ.Τσίπρα για τα τρίγωνα της διαπλοκής, όταν απ’ αυτή την πυραμίδα λείπει η κορυφή: οι πολιτικοί;

Ζητάμε -για να πάμε και στις προτάσεις-  τα υπερχρεωμένα κόμματα να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των δανείων τους.Ποια θα είναι τα χρέη τους σε δέκα χρόνια, σε είκοσι χρόνια.
Ζητάμε να υπάρχει ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ προμηθευτή δημοσίου ή εργολήπτη δημοσίων έργων και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.
Ζητάμε διαφάνεια και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων, των διαφημιστικών δαπανών του κράτους, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τα επίκαιρα  -το κλείσιμο των εφημερίδων- το είπαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, το λέμε και σήμερα: Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι' αυτήν την κατρακύλα. Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μη σιγήσουν όσα Μέσα βρίσκονται κοντά στο λουκέτο.

Να μην παραγράψουμε τις ευθύνες των ιδιοκτητών τους. Να καταλογιστούν ευθύνες για την κακοδιαχείρισή τους. Να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους. Εκατοντάδες άνθρωποι, απλήρωτοι για μήνες, αντέχουν και είναι παρόντες στο καθημερινό τους ραντεβού με τους πολίτες. Προδόθηκαν, εξαπατήθηκαν, αλλά επιμένουν. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα  να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε να βρεθούν σοβαροί επενδυτές.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει την δική της πρόταση όπως δεσμεύτηκε στη Βουλή ο κ.Τσίπρας. Το λουκέτο και ο ξαφνικός θάνατος μόνο νέες ζημίες θα συσσωρεύσουν στις τράπεζες και τελικά στο δημόσιο.

Στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη κρίση των εντύπων, δίνουν κάθε χρόνο σε 200.000 νέους 18 έως 24 ετών συνδρομές σε έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά.
Θα πρέπει να στηρίξουμε την πολυφωνία, και θα πρέπει να στηρίξουμε και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία έχουν γονατίσει με την ξαφνική αύξηση όλων των φόρων, όλων των εισφορών, ενώ παράλληλα όλα τα έσοδα έχουν -επίσης ξαφνικά- εκμηδενιστεί.  

Έχω όμως την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση είναι και λίγο μάταιη. Τα λέμε, τα ξαναλέμε και τίποτα δεν αλλάζει. Όλα έχουν βαλτώσει,  όλα επιδεινώνονται.

Θα τα μάθατε τα νέα: Μεγάλες εταιρείες «πληρώνουν» νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες με… κουπόνια για γεύματα και σουπερμάρκετ. Άλλες εταιρίες για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δίνουν αντί για μισθό βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.

Η μαύρη εργασία εξακολουθεί να αυξάνεται. Αφορά  πάνω από  500.000 ανθρώπους, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος και ένας στους τρεις εργαζομένους αμείβεται με 300 ευρώ.

Και εσείς η κυβέρνηση της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της εργασίας, των λαϊκών συμφερόντων… συνεχίζετε να παίζετε με την 2η αξιολόγηση.

Ένα επικοινωνιακό παιγνίδι για να γίνετε αρεστοί στον κομματικό σας στρατό που τώρα πια τρέφεται από το κράτος και αδιαφορεί για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην πραγματική ζωή.

Για τα κόμματα που κυβέρνησαν  - και τώρα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα είναι αόρατοι. Μηχανές που πληρώνουν φόρους. Κάποια στιγμή όμως και οι "μηχανές" θα ξεσηκωθούν, όταν αντιληφθούν ότι όλα, μα όλα - και βέβαια η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» -αποσκοπούν στο να διατηρηθεί σε ισχύ ένας κρατικοδίαιτος μηχανισμός και μια εξουσία λαϊκιστών.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας και το χαμένο ΑΕΠ, δεν οφείλονται μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά στην αβεβαιότητα,  την πολιτική αστάθεια και την έλλειψη ρευστότητας.
Το Ποτάμι είχε ανακοινώσει ήδη από τις 22 Μαΐου 2016 ότι ο βαθμός ονομαστικής συμμόρφωσης στις συμφωνημένες δράσεις του μνημονίου δεν ξεπερνούσε το 43%. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι η πραγματική υλοποίηση δεν ξεπερνούσε το 15%.

Χλευάζατε τις αποκαλύψεις μας. Και ήρθε ο κ. Τσακαλώτος και μας επιβεβαίωσε. Ότι έχουμε κάνει το 1/3 των συμφωνηθέντων. Το άλλο 1/3 θα το κάνουμε σε δύο εβδομάδες και το τελευταίο 1/3 θα υλοποιηθεί δέκα μέρες μετά την υπογραφή.

Και όλα αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας «θα ξενυχτήσουμε αλλά θα κλείσουμε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου» πού πήγαν; Γιατί δώσατε χρόνο στους ακραίους κύκλους των δανειστών να απειλούν και να εκβιάζουν;

Σας το λέω  ευθέως θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας.

Κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση. Μην παρατείνετε την εκκρεμότητα. Μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15.

Μπορεί κάποιοι στο δικαστικό σύστημα να σας προστατεύουν και να βάλανε στο αρχείο το έγκλημα των capital control, όμως όταν τα εγκλήματα συσσωρεύονται οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν εκρηκτικές.

Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν.  Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπατάει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος."

Βασίλης Λεβέντης


Στην εκτίμηση ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας ότι σε περίπου ένα πεντάμηνο θα στηθούν κάλπες.

Ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι δεν πρέπει να λέει ότι δεν θα πάρει ούτε ένα μέτρο και ότι η ΕΕ θα υποκύψει στις απαιτήσεις μας, γιατί αυτά τα έχει πει και στο παρελθόν και διαψεύστηκε.

«Θα προτιμούσα να είστε σιωπηλοί από σεβασμό στον ελληνικό λαό και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώνετε τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί αυτό επιβάλλει έστω και μια στοιχειώδης συναίνεση» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.


Αλέξης Τσίπρας


Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε: Απορώ με τη στάση σας. Είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας. δεν διαστάζετε σε τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα να κάνετε κακό στη χώρα, όχι στην κυβέρνηση. Χρησιμοποιείτε αβάσιμες υποθέσεις που αναπαράγουν ΜΜΕ, μας κατηγορείτε ότι καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση. δεν ξέρετε ότι το ΔΝΤ ζητά προληπτικά μέτρα; Τί μας ζητάτε; Μας ζητάτε να τα δεχθούμε. Σπεύδετε ταυτόχρονα να πείτε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ. Εδώ μιλάμε για το μέλλον της χώρας και τις αντοχές του ελληνικού λαοού. Οφείλετε να πάρετε θέση, όχι μονά δικά μου, ζυγά χάνεις. Τί είμαστε; Υπάρχει θεμελιώδης αντίφαση στη συγκρότηση του αντιπολιτευτικού σας λόγου. Αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων, ότι δεν έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις. Η ίδια η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Στήσαμε την οικονομία ξανά στα πόδια της. Κλείσαμε το 2016 με 3 συνεχόμενους μήνες με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώσαμε 4 μονάδες την ανεργία. Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και εσεις ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε σημαντικότερο σύμμαχό μας, τους ίδιους τους αριθμούς. Εχουμε ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το 2016 τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αγγίξει το 2%.

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος πάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε «να πάρει καθαρή θέση». Είπε:

-Δείξτε σε μια κρίσιμη στιγμή ότι έχετε στοιχειώδη αίσθηση του κοινού συμφέροντος. Οσο δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, όπως δηλώνετε εσείς: Την προθυμία σας να ψηφίσετε νέα επώδυνα μέτρα, όπως κάνατε τα προηγούμενα χρόνια που λεηλατήσατε και χρεοκοπήσατε τη χώρα.


-Την ίδια στιγμή που δεν διστάζετε να εκφράζετε τη συμπάθειά σας στους δανειστές, την ίδια στιγμή, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δεν θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Μα ποιός σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν αναζητούμε εθνικό μέτωπο, κοινή γραμμή, είναι για να αρνηθούμε νέα μέτρα προς όφελος του λαού και της κοινωνίας. Αρνείστε να πάρετε καθαρή θέση, πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος. Την ώρα που μας στηρίζουν άλλες κυβερνήσεις, όπως στη Σύνοδο του Νότου, εσείς δεν βρίσκετε ούτε μια λέξη για να στηρίξετε τη χώρα σας. Σας νοιάζει να γυρίσετε στις καρέκλες της εξουσίας. Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη μια κρίση. Η πλειοψηφία αναγνωρίζει την καλή πορεία της οικονομίας. Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.

-Σε σχέση με τις κορώνες σας κύριε Μητσοτάκη: Εμείς αποδείξαμε τότε που τα πράγματα δεν ήταν αστεία, στη βράση, εκεί όπου πραγματικά οι αποφάσεις ήταν δύσκολες, αποδείξαμε και το αίσθημα ευθύνης και την ευρωπαϊκή μας επιλογή. Προσέξτε μήπως εσείς από την υπερβολική σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, προσέξτε μην ταυτισθείτε με τις απόψεις σας. Το να ζητάτε με πάθος εκλογές ή απερισκεψία ή  χρήσιμη ηλιθιότητα είναι.  Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα έρμαιο στα χέρια των ακραίων. Δεν θα δώσουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων. Θα διαπραγματευθούμε και θα πετύχουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, που εσείς την οδηγήσατε με τις πολιτικές σας 40 χρόνια τώρα. Εκλογές θα γίνουν το 2019, όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα έχουν περάσει σε άλλη βάση.


Για τη διαπλοκή

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στο ζήτημα της διαπλοκής, λέγοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα. Είπε:

Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μη συμβιβασθεί και να συγκρουσθεί. Πρώτη φορά διερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο με την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής. Πρώτη φορά οι πολίτες θα μάθουν, θα καταλάβουν πως λειτούργησε το σύστημα που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι το Γενάρη του 2015. Το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια και έως το 2010 λεηλάτησε τη χώρα και την οικονομία, τους εθνικούς πόρους, ενώ μιλούσε για ανάπτυξη. Την ώρα που η κοινωνία μάτωνε οι βαλίτσες με τα θαλασοδάνεια πηγαινοέρχονταν στα κομματικά γραφεία και στα γραφεία των εκδοτικών συγκροτημάτων. Μαζί τα φάγαμε, λέγατε, και από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά γραφεία, εις υγείαν των κορόιδων. Δεν θα μάθουν μόνο οι πολίτες, αλλά και η Δικαισύνη. Το πόρισμα της Εξεταστικής βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και αυτή θα κρίνει αν υπάρχουν ευθύνες. Αν δεν είσασταν υπόλογοι για τις αποκαλύψεις θα ήσασταν απλά αστείοι.



Για τα ΜΜΕ


Από το πόρισμα προκύπτει ότι χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος είναι δανεικά κι αγύριστα. δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επιστροφής. Γιατί; Το είπε ο υιος του κ.Ψυχάρη. Οχι ο βουλευτής σας, ο άλλος. Είπε ότι τα δάνεια δόθηκαν με αέρα και τα λεφτά πήγαν αλλού. Σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε θέρετρα στην Ελβετία, σε φορολογικούς παραδείσους. Όλα αυτά έγιναν με την ανοχή των κυβερνήσεών σας.

Τρεις παρατηρήσεις:

-Ο χαριστικός δανεισμός κορυφώθηκε την εποχή της κρίσης όταν και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν ούτε ευρώ.
-Οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να υποστηρίζουν χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης για να υποστηρίζουν τις πολιτικές σας, όταν ο λαός κλήθηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Τριάντα δισ. χρεώθηκε ο λαός. Τα θαλασσοδάνεια φέσωσαν τη χώρα. Φταίνε μόνο τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα; Οχι, αλλά αυτά τα λεφτά σε δέκα επιχειρήσεις δεν το λες και λίγο. Η κρίση τσάκισε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ και τα κόμματά σας έπαιρναν δάνεια. Υπάρχει ηθικό ζήτημα, να δίνονται δάνεια που οι τράπεζες ξέρουν ότι δεν θα πάρουν πίσω. Είναι παράνομη συναλλαγή που κάτι εξαγόραζε.

-Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο, θα ψάξουν δουλειά για 150 ευρώ και θα πρέπει να βρουν οκτώ τέτοιες δουλειές για να ζήσουν. Υπάρχουν όμως μεγαλοσχήμονες που έχουν εξασφαλίσει λεφτά για δέκα ζωές και αν ερωτηθούν ανεβαίνουν στα κεραμίδια και μιλούν για φίμωση και πολιτική δίωξη.

Ο πρωθυπουργός είπε, αναφερόμενος στον Σταύρο Ψυχάρη: «Μην εμπιστεύεστε όσα σας λέει. Ο ίδιος έχει να απολογηθεί για εκατομμύρια που υπέκλεψε και για πόθεν έσχες... να με κρίνετε για το αν ευνόησα όλους αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους αναφέρεστε».


Για τα δάνεια των κομμάτων


Στην Ταϋλάνδη αποκαλύφθηκε σκάνδαλο με το Ρολς Ρόις να εξαγοράζει στελέχη, ύψους 650.000 ευρώ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φάει 600 εκατ. ευρώ. Σας πέρασε από το μυαλό ότι αυτά είναι χρήματα του λαού και θα πρέπει να επιστραφούν; Δεν τρέχει τίποτα;
 Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για την Αυγή. δεν παίζεστε, Αδιανόητοι είστε πια. Και σεις κυρία Γεννηματά, δεν μας είπατε τί ακριβώς έγινε με τα 15 εκατ. ευρώ που βρήκαν ορκωτοί λογιστές στα ταμεία του κόμματός σας και ο υπεύθυνος των Οικονομικών δήλωσε άγνοια για την προέλευσή τους, στην Εξεταστική. Τα χρήματα δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε τί θα γινόταν αν τα ποσοστά σας μειώνονταν. Δεν ρώτησε όμως, κι όταν άρχισε η κρίση και μειώνονταν και οι δαπάνες; Ανοίγαν τα συρτάρια και σας έδιναν και τα χρόνια της κρίσης ό,τι ζητούσατε. με το ένα χέρι υπογράφατε μνημόνια και με το άλλο χέρι τα πέρνατε τα χρήματα.

Οι τράπεζες που έχουν άποψη για την πορεία της Οικονομίας, εδώ συμπεριφέρθηκαν ως οσίες παρθένες, δεν ρώτησαν η μία την άλλη τι εγγυήσεις δίνατε. Με τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση πέρνατε δάνεια τριπλά. Θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Ο Τειρεσίας είναι για τους φτωχοδιάβολους, για τους μικρομεσαίους. Στην περίπτωσή σας όμως, ο λόγος σας συμβολαιο. Είχατε κούτελο κύριε Μητσοτάκη.

-Κάποια στιγμή ο οικονομικός; εισαγγελέας αντιλήφθηκε το μέγεθος της απάτης. Τί κάνατε τότε; Περάσατε τροπολογία όνειδος που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν σπρώξει. Η τροπολογία ήταν και εκπροθεσμοι και τη σήκωσαν στις πλάτες τους τρεις κακόμοιροι βουλευτές της ΝΔ που δεν ξέρω πού βρίσκονται σήμερα. Την τροπολογία εκείνη δεν την κξάνατε για την ψυχή της μάνας σας. Την περάσατε γιατί αν δεν είχατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε και σεις για ηθική αυτουργία.

-Εντάξει τα πήρατε. Τί θα κάνατε; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Και θέλω να μας απαντήσετε ποιος δανειολήπτης δεν θα πλήρωνε για χρόνια ούτε ένα ευρώ και οι τράπεζες θα αγνοούσαν την ύπ[αρξή τους; Κανόνι από τις δήθεν υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου που ζητούν εκλογές για να σώσουν τη χώρα. Θα μας σώσετε εσεις που λεηλατήσατε. δεν είναι απλώς κανόνι. Είναι συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία. Η πρακτική σας δυσφημίζει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Και λένε όχι στα κόμματα, να καεί η Βουλή.


-Να σας εξηγήσω και για το τρίγωνο της διαπλοκής.Η ομερτά έχει σταματήσει και αρχίζουν κάποιοι και μιλάνε. Είχατε άφθονο χρήμα για να διαφημίζεστε, για να μετακινείτε ψηφοφόρους, για να πληρώνετε δημοσκοπήσεις και να διαμορφώνετε το κλίμα, για να κάνετε εντυπωσιακές εκστρατείες, είχατε τα ΜΜΕ.  Παρουσιάζετε την έκθεση μιας ΜΚΟ της Διεθνούς Διαφάνειας και μιλάτε για Διαφθορά, με μας έχουν ανοίξει οι υποθέσεις, εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε.

Μέσα Ενημέρωσης σας έκαναν συστηματικά πλάτες τα προηγούμενα χρόνια. Αν είχατε εσείς υποστεί το ένα δέκατο της εκστρατείας αποδόμησης που υφίσταται αυτή η κυβέρνηση από το τρίγωνο της διαπλοκής δεν θα είχατε αντέξει όχι σαράντα χρόνια, αλλά ούτε σαράντα μέρες στην εξουσία. Οι τράπεζες ο,τιδήποτε τους ενοχλούσε σας το έφερναν έτοιμο και το προωθούσατε στη Βουλή. δεν τις ακουμπήσατε τις τράπεζες. Ακούστε τί έγραψε δημοσιογράφος του ΒΗΜΑτος για τη συμπεριφορά της εφημερίδας προς τις τράπεζες. Αυτό είναι το τρίγωνο της διαπλοκής που λέτε ότι δεν υπάρχει, αλλά κυβέρνησε τον τόπο επί σαράντα χρόνια.


Για το ΔΟΛ

Ο κ.Ψυχάρης βαρύνεται με φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανεργία. Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα από την κρίση του πολιτικού συσ΄τηματος. θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει νέος ιδιοκτήτης. Εχετε δημιουργήσει την ρεντύπωση ότι δεν επιθυμείτε τέτοια εξέλιξη. Σας ζήτησα να βρούμε μια λύση για τους εργαζόμενους, είπατε όχι. προτιμάτε να κλείσει το Συγκρότημα, παρά μια λύση που δεν θα έχει την ίδια στάση απέναντί μας. προνομιακά δεν θα λειτουργήσουμε για κανένα. Κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας είναι το ίδιο. Χύνατε κροκοδείλια δάκρυα. Αν έχετε λύση, να την προτείνετε.


Ο Κήρυκας Χανίων εξασφάλισε ένα δάνειο 300.000 ευρώ ένα μήνα πριν αναστείλει την έκδοσή του. Οταν πιεστήκατε ειπατε ότι είναι ιστορική εφημερίδα και δισέγγονος του Βενιζέλου. Δεν είστε κληρονόμος της παρακαταθήκης του, αλλά κληρονόμος της διαπλοκής. Παίρνατε δάνεια όπως ο κ.Ψυχάρης, με αέρα, γιατί είστε κάποιος. Το ακίνητο της εγγύησης τυ Κήρυκα είχε μπει εγγύηση και για άλλο δάνειο της εφημερίδας. Επί 11 χρόνια δεν σας ενόχλησε κανείς. Δεν σας πήραν εσάς από τις εισπρακτικές όπως κάθε άλλο πολίτη. Λογικό, εσείς ήσασταν κάποιον. Εντεκα χρόνια μετά πήγατε άρον άρον σε ρύθμιση. Ομως κάνατε ρύθμιση - μπαλόνι που είναι νέο σκάνδαλο. Θα πληρώνετε 3.000 ευρώ έως το 2018 και τότε είτε το υπόλοιπο του χρέους είτε νέα διαπραγμάτευση. Ας πάμε σε έναν πολίτη που έκανε ρύθμιση, ρωτήστε αν το χαρτί που υπέγραψε του δίνει το δικαίωμα για νέα ρύθμιση, όπως εσείς. Τα λέω για να ξέρουμε ποιος είναι διαπλοκή και ποιός δεν είναι.

Το τηλεφωνικό κέντρο που σας χάρισαν το 2007 σπεύσατε να το αποπληρώσετε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Το ίδιο κάνατε και για τον Κήρυκα. Τι θα γινόταν αν εγώ έπαιρνα δάνειο για την εφημερίδα του χωριού μου; Το προσπερνάω αυτό. Δεν περιμένω εποικοδομητική στάση στη συζήτηση. Καταλαβαίνω. Είναι πολλά τα λεφτά και είναι βρώμικη ιστορία για να την πετάξετε από πάνω σας με ένα κάναμε λάθη. Η κυβέρνηση με κόστος σήκωσε το βάρος για την εξυγίανση. Κάναμε κι άλλα βήματα και παρά την περιπέτεια στο ΣτΕ, ο νόμος ισχύει και το ΕΣΡ θα προχωρήσει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική, θεσπίσαμε κανονισμό λειτουργίας για τους βουλευτές και ξεκινάμε συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέτουμε κανόνες για τη δανειοδότηση των κομμάτων, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη χορήγηση των δανείων θα εντοπίζονται αμέσως, οι χορηγήσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Η χώρα περνά δύσκολα και ο λαός έχει κάνει θυσίες που ξεπερνούν τις αντοχές του. Δεν θα κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Όλα στο φώς. Η υπεράσπιση της διαφάνειας είναι θέμα τιμής για τη Δημοκρατία. Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος. Εχετε να απολογηθείτε για πολλά. με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. Η συνέχεια είναι στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης.


Κυριάκος Μητσοτάκης


Μήνυμα αισιοδοξίας προς την σιωπηλή – όπως την χαρακτήρισε – πλειοψηφία που ζητά πραγματικές μεταρρυθμίσεις έστειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση που εγκλωβίζει «την χώρα στο δίλημμα: grexit ή 4ο μνημόνιο».

«Ξεκάθαρα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις  ευθύνες μας. Ξέρουμε ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη γιατί η πατρίδα έκανε πολλά βήματα πίσω τα 2 τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και η ετυμηγορία του θα είναι καταλυτική. Δεν συμφωνεί ο λαός με όσα κάνετε. Στις Δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή. Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Ξεχάστε σενάρια δημοψηφίσματος γιατί σε έναν τέτοιο τυχοδιωκτισμό δεν θα μετέχει η ΝΔ ούτε ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση τα 2 τελευταία χρόναι «μετέτρεψε την ελπίδα σε απαισιοδοξία και υπόκωφο φόβο. Μέσα στην γενική κατάθλιψη υπάρχουν νέα ρεύματα. Μια σιωπηλή πλειοψηφία που ζητά από τους πολιτικούς την αλήθεια. Που θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους και αντιλαμβάνεται ότι αυτό γίνεται μέσα από πιο λιτό και λειτουργικό κράτος με αξιοκρατία . Μια πλειοψηφία που περιμένει από τα κόμματα συγκεκριμένο κοστολογημένο προγραμματικό λόγο . Που θέλει να δει νέα πρόσωπα στα κοινά. Αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία θέλουμε να εκφράσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφιζε έως σήμερα».

Υπέρμαχος του σχεδίου Σόιμπλε ο Τσίπρας

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ είπε ότι «Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο. Επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο η απαγορευμένη συζήτηση για grexit. Κατηγορηθήκαμε ως φερέφωνα και κινδυνολόγοι για να έρθει ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος να ανοίξει θέμα grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε δημόσια.  Καμία αντίδραση από λαλίστατη κυβέρνηση. Το γεγονός ότι τα σπρέντς εκτοξεύτηκαν δεν έχει σημασία. Το γεγονός ότι κάθε ανοησία κομματικούς σας στελέχους έχει επιπτώσεις δεν σας απασχολεί. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε ανοησία αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετεγια να παραμείνετε στην εξουσία. Το μόνο που σας νοιάζει.  Ο Ξυδάκης είπε δημόσια κάτι που συζητάτε κατ ιδίαν. Ότι αν σας πιέσουν οι δανειστές υπάρχει και άλλο δρόμος. Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε που έχει γνωστές θέσεις; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Τολμάτε να κατηγορείτε την ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε σαν δεν ντρέπεστε λίγο όταν δικά σας στελέχη λενε αυτά τα πράγματα».

Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε ότι «από την μια υπάρχουν οι δυνάμεις της αστικής δημοκρατίας που στηρίζουν την θέση της χώρας στον στενό πυρήνα της ευρώπης και από την άλλοι οι υπέρμαχοι του λαϊκισμού που παίρνουν κουράγιο από σενάρια καταστροφής της Ευρώπης. Εσείς κ. Τσίπρα δεν γνωρίζετε που ανήκετε».

Τα νέα μέτρα είναι το τίμημα της αποτυχίας σας

Αναφορικά με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είπε «Η 2η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2016 πριν ένα χρόνο. Ο κ. Τσακαλώτος έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα που πανε πέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά μέτρα γιατί αυτό είναι το τίμημα τις αναξιοπιστίας, της αποτυχίας σας και της βαθειάς άρνησης να πραγματοποιήσετε τις απαιτούμενες αλλαγές».

«Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος των νέων μέτρων λιτότητας» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό για να συνεχίσει: «Επαναλαμβάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε χειρότερες συνθήκες για όλους τους έλληνες. Το δίλημμα που εσείς προκαλέσατε το 2015: ήταν grexit ή 3ο μνημόνιο. Σήμερα ξανα έρχεται το δίλημμα : grexit ή 4ο μνημόνιο. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε έξοδο από thn ευρωζώνη. Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν μας εξασφαλίζουν ότι θα υπάρξει 4ο μνημόνιο γι αυτό πρέπει να φύγετε. Εχει σημασία ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να συμπαρασύρετε την χώρα στο γκρεμό. Σας προειδοποιούμε ότι μας πάτε σε απόλυτο αδιέξοδο”.

« Γιατί πέρυσι δεν μιλούσαν για μέτρα πέραν του 2019; Γιατί αυτό είναι το τίμημα τις δικής σας αναξιοπιστίας» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Εσείς λέγατε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο η οικονομία θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Μπαίνουμε Φεβρουάριο και δεν έχει κλείσει».

Αναφορικά με την επιστολή Τσακαλώτου είπε «είναι εντυπωσιακά κυνική η ομολογία Τσακαλώτου ότι δεν έχει υλοποιήσει η χώρα το 70% των δεσμεύσεων. Με ποια διαπραγματευτική δύναμη συζητάτε όταν παραδέχεστε αυτά; Ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών; Ποιον κοροϊδεύετε και ποιος πληρώνει; Οι πολίτες και η πατρίδα. Ανεβάζετε το κόστος κάθε διαπραγμάτευσης παριστάνοντας τα σκληρά καρύδια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων. Συγκεκριμένα είπε «

-Δεν πληρώνεται ληξιπρόθεσμες οφειλές

-Κωλυσιεργείτε για τα περιφερειακά αεροδρόμια

-Καθυστερείτε στην αποκρατικοποίηση στο Ελληνικό.

-Τορπιλίσατε την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

-Βάζατε προσχώματα στην ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ εξασφαλίζοντας 45 εκατ. ευρώ όταν εμείς είχαμε εξασφαλίσει 300 εκατ. ευρώ

Κάνατε ότι περνά από το χέρι σας για να εξασθενίσει το τραπεζικό σύστημα

Γιατί καθυστερείτε στην τοποθέτηση διοικήσεων σε τράπεζες. Γιατί καθυστερείτε στην υλοποίηση πλαισίου διαχείρισης κόκκινων δανείων;
Αντί να εξορθολογήσετε το κράτος προχωράτε σε στείρα κομματικοποίηση. Γιατί δεν προχωρήσατε σε αξιολόγηση υπαλλήλων; Γιατί έχετε ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις».

Αναφορικά με το αντικείμενο της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός αντι να εκμεταλλευτεί την ιστορική του ευκαιρία και να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες επέλεξε « τους ψεύτικους διχασμούς και τις δολοφονίες χαρακτήρων από πληρωμένα τρολς».

«Ανεβήκατε στην εξουσία με κρεσέντο ψεμάτων και πέφτετε με παραλήρημα λασπολογίας» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να «χτίσει νέο πελατειακό κράτος. Σε 2 χρόνια διορίσατε χιλιάδες δικούς σας με μοναδικό κριτήριο την κομματική νομιμοφροσύνη. Όταν σας τα είπαμε μας εγκαλέσατε για δήθεν ταξικές διακρίσεις λες και δεν υπάρχουν φτωχά παιδιά με πτυχία για να πάρουν τις θέσεις που έχον καταλάβει τα δικά σας παιδία».

Αναφορικά με την διαπλοκή είπε «Υπήρξαν επιχειρηματίες που χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στα ΜΜΕ. Υπήρξε διαπλοκή στην Ελλάδα μόνο που εσείς δεν την πολεμήσατε. Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με εκδότες και όχι εμείς. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα βοθροκάναλα – όπως λεει ο Πολάκης - της διαπλοκής για να πείτε τις προπαγάνδες σας. Εσείς είπατε ότι θα αποκαλύψετε τα ονόματα της διαπλοκής. Όταν ήρθατε στην εξουσία επιχειρήσατε να χτίσετε την δική σας διαπλοκή που είναι πιο δηλητηριώδεις καθώς διαβρώνει Θεσμούς και Ανεξάρτητες Αρχές. Τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην τράπεζα Αττικής θα είναι θλιβερή υπενθύμιση των μεθοδεύσεών σας. Ευτυχώς για την Δημοκρατία η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των Θεσμών. Η υπόθεση του διαγωνισμού φιάσκο του Παππά θα διδάσκεται για πολλά χρόνια. Για εσάς η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα συγκέντρωσης περισσότερων εξουσιών και κατάλυσης κράτους δικαίου. Το τελευταίο καταφύγιο μπροστά την αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή. Είναι τόσο επιτυχημένη η προσπάθειά σας που η χώρα υποχώρησε 11 θέσεις στην κατάταξη της σχετικής λίστας της Διεθνούς Διαφάνειας».

«Μόνο εσείς και ο κ. Παππάς - όταν δεν ασχολείται με διαστημικές αποστολές -νομίζετε ότι περιορίστηκε η διαπλοκή. Μάλλον κ. Παππά είστε από άλλο πλανήτη» σχολίασε ο ίδιος.

«Επιχειρήσατε να στήσετε κατηγορίες κατά αντιπάλων σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης «ήμασταν σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσετε την επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού τραπεζών και ΜΜΕ. Ηταν ευκαιρία να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε τη νέα. Στείλατε μήνυμα: όσοι δεν τα βρουν μαζί σας θα έχουν τη τύχη ΔΟΛ και Ψυχάρη. Κάποιο έσπευσαν να συμβιβαστούν κα να μετατρέψουν τα έντυπα τους σε λιβανιστήρια. Αλλοι αντιστάθηκαν και βρέθηκαν απέναντι σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Οσο επιχειρείτε να χειραγωγήσετε τα ΜΜΕ η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη: το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στην συνείδηση της κοινωνίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πόρισμα της πλειοψηφίας λέει ότι δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Με μια εξαίρεση: την δική σας στην περίπτωση της Αυγής που έχει ως μέτοχο κάποια εταιρεία οφ σορ με κρυφή ιδιοκτησία. Δεν μας είπατε ποιος είναι ο μέτοχος της οφ σορ» είπε ο ίδιος αναφορικά με τα ευρήματα της εξεταστικής και το πόρισμα. «Η Αυγή παρότι δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα παίρνει δάνεια. Γιατί; Διότι τα ζητάτε εσείς. Διότι υπάρχει από πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ που εγγυάται υποθηκεύοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις.  Μόνο ένας πρόεδρος κόμματος έστειλε επιστολή σε τράπεζα για να δικαιολογήσει συμπληρωματικό δανεισμό απαιτώντας «ευρύτερη θεώρηση που δεν περιορίζεται στα στενά τραπεζικά όρια». Αυτό το κάνατε εσείς κ. Τσίπρα το 2010 όταν ζητούσατε να δανειστείτε πάνω από τις δυνατότητές σας».

«Όλα τα κόμματα οφείλουν στις τράπεζες το σύνολο του κεφαλαίου τους  συν πανοτόκια. Το μόνο κόμμα που ωφελήθηκε από διαγραφή χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράξενα πράγματα. Μια με την διαγραφή της οφειλής για ακίνητο Κουμουνδούρου και άλλη μια για διαγραφή χρεών της Αυγής. Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι» σχολίασε.

Αναφορικά δε με τις προσθαφαιρέσεις στο τελικό πόρισμα από το «αόρατο χέρι» είπε «Κάποιο αόρατο χέρι όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ο κ. Καμμένος παρενέβαινε και άλλαζε το πόρισμα της πλειοψηφίας χωρίς εξήγηση. Ποιο ήταν το αόρατο χέρι;» ενώ πρόσθεσε «Μεγάλα κομμάτια του πορίσματος  είναι προϊόν λογοκλοπής. Εγινε αντιγραφή λέξη προς λέξη από κείμενο της ιστοσελίδας του κ. Αριστόβουλου Μάνεση. Μα καλά τόσους συντάκτες έχετε που γράφουν non papers δεν βρήκατε έναν να γράψει το πόρισμα».

Επί προσωπικού κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα


Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού πυροδότησε μπρα ντε φερ με τον κ. Μητσοτάκη για την διαπλοκή, τον Κήρυκα Χανίων, τον Καλογρίτσα και τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Στ. Ψυχάρη.

 «Εκλεγμένος πρωθυπουργός γίνεται το κούφιο φερέφωνο Βαξεβάνη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας τον λόγο επι προσωπικού προκειμένου να απαντήσει στον κ. Τσίπρα.

«Αναφερθήκατε στα δάνεια του Κήρυκα. Αποκρύψατε ότι ο Κήρυκας ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που ελέγχθηκε από εξεταστική. Γιατί άραγε; Αποκρύψατε κ. Τσίπρα το ποιο ουσιαστικό. Αποκρύψατε ότι για τον Κήρυκα υπήρξε πόρισμα από την ΤτΕ που λεεει ότι δεν σημειώθηκε παρέκκλιση ενώ οι κίνδυνοι καλύπτονται και οι εισπράξεις διενεργούνται κανονικά. Δεν γνωρίζετε ότι πληρωνόταν κανονικά με εξασφαλίσεις και εγγυήσεις. Από όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν ο Κήρυκας έιναι μόνο μέσο που το δάνειο είναι απόλυτα εξασφαλισμένο. Ντροπή σας να πέφτετε τόσο χαμηλά. Αποκρύψατε συνειδητά το γεγονός ότι υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις που υπερκαλύπτουν.  Πρέπει να είστε πολύ απογοητευμένος και προβληματισμένος για την πορεία σας για να εξαπολύετε τέτοιες προσωπικές επιθέσεις».

Την ώρα δε που μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Τσίπρας ενημερωνόταν από τον κ. Σωκράτη Φάμελλο προφανώς για ευρήματα της εξεταστικής με αποτέλεσμα να σχολιάσει ο αρχηγός της ΝΔ «κ. Φάμελλε του τα λέτε μετά. Φέρτε και το Βαξεβάνη να του τα πει».

«Αναφερθήκατε με σκληρή γλώσσα στο ζήτημα Ψυχάρη. Είπατε ότι έχει βίλες και κρυφούς λογαριασμούς και είναι βασικός υπαίτιος της χρεοκοπίας. Μπορεί να έχετε δίκαιο. Να σας πω όμως, γιατί τον συναντήσατε 4 φορές μυστικά; Δεν τα γνωρίζατε τότε» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει «Κοιτάξτε με κυρία Τσίπρα. Επιβεβαιώνετε ή όχι ότι ζητήσατε από τον κ. Ψυχάρη την αντικατάσταση Μητρόπουλου από Μουλόπουλο. Το καταφέρατε 2 χρόνια μετά και μιλάτε για διαπλοκή; Δεν ντρέπεστε λίγο. Είπατε για δημοσκοπήσεις και αφήσατε υπονοούμενο ότι επειδή είχαμε μεγάλο δανεισμό και στενές σχέσεις με εταιρείες είχαμε μαγειρεμένα στοιχεία. Τώρα που δεν έχουμε χρήματα για δημοσκοπήσεις γιατί μας δείχνουν 15 μονάδες μπροστά».

 
Αλ. Τσίπρας Δεν είναι διαπλοκή αν βλέπουμε κάποιον αλλά αν ευνοούμε


 

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν άμεση. «Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Τριγύρω μας θα δείτε χιλιάδες συμπολίτες που βασανίστηκαν από τράπεζες και βλέπουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν και έχουν άλλη μεταχείριση» ενώ άρχισε να επικαλείται διάφορα αποσπάσματα του σχετικού πορίσματος της εξεταστικής  για να υποστηρίξει «εμείς δεν μιλάμε από την κοιλιά μας. Έχουμε την έκθεση της ΤτΕ 29.11.2016 που λέει: ποσό 594 χιλ ευρώ σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή που χορηγήθηκε το δάνειο χωρίς να είναι γνωστό που πήγε το ποσό»… Τι άλλο να πούμε. Ρίχνουμε εμείς το επίπεδο της συζήτησης». Αναφορικά με τις συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη είπε «όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης δεν κρίνονται από το ποιους βλέπουν αλλά από το αν τους εξυπηρετούν χρησιμοποιώντας την εξουσία τους. Κρίνετε και συγκρίνετε αν εγώ από την θέση του πρωθυπουργού έφερα τροπολογίες ή ευνόησα κάποιον από αυτούς τους κυρίους. Δεν είναι διαπλοκή αν βλέπουμε κάποιον αλλά αν ευνοούμε κάποιον προκειμένου να μας ευνοεί με τα πρωτοσέλιδά του». Οσο για τις δημοσκοπήσεις είπε προς τον κ. Μητσοτάκη « Μπορεί να μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι».

Κ. Μητσοτάκης: διαπλοκή είναι ότι επιχειρήσατε να δώσετε κανάλι στον Καλογρίτσα


«Ζητήσατε την αντικατάσταση του κ. Μητρόπουλου από τον Μουλόπουλου και όταν χάλασε η δουλειά εκβιάζατε τον Ψυχάρη;» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφορικά δε στο ερώτημα τι είναι η διαπλοκή είπε «Διαπλοκή είναι να προσπαθείτε να δώσετε άδεια στον Καλογρίτσα τον οποίο χρηματοδοτούσατε με δάνεια της τράπεζας αττικής για να κάνει κανάλι. Και τώρα να τον έχετε εκδότη με τον Βαξεβάνη να εκτελεί συμβόλαια κατά αντιπάλων σας».

«Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μας πάτε σε εκλογές με το ζήτημα του Κήρυκα και της Ζίμενς ελάτε να πάμε σε εκλογές. Ελάτε να πάμε σε εκλογές να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις» συμπλήρωσε στο τέλος.

Αλ. Τσίπρας: Σαν να κλέβω εκκλησία

«Οταν συζητώ με Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία. Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς που δημιουργήσατε τρίγωνο διαπλοκής κάνετε λάθος» σχολίασε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας το «πινγκ πονγκ». «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και τότε θα διαπιστώσετε ότι το να κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην χώρα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατούν στάση άμυνας δεν είναι δημοφιλής στάση» συνέχισε.

Παράλληλα είπε ότι «Αναφέρεστε διαρκώς στον Ψυχάρη. Τόσο πολύ τον είχατε εμπιστευτεί. Μην εμπιστεύεστε και όλα όσα σας λέει. Ο ίδιος έχει να απολογηθεί στην δικαιοσύνη για τα εκατομμύρια που υπέκλεψε. Τα υπόλοιπα είναι δυστυχώς επιπέδου κουτσομπολιού πρωινής εκπομπής σε σταθμούς 3ης κατηγορίας που δεν πλήρωναν δραχμή».

 

Φώφη Γεννηματά

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η κυρία Φώφη Γεννηματά αναφέροντας χαρακτηριστικά για τα σενάρια δραχμής που πυροδότησαν δηλώσεις της πλειοψηφίας: «ο κ. Τσίπρας ξεκινήσατε ως δήθεν επαναστάτης, μετατραπήκατε σε υποτακτικό και τώρα πάει να γίνει συνεργός».

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον τρόπο» ανέφερε σε άλλο σημείο προσθέτοντας ότι «η λύση δεν είναι στην παράδοση στον Σόιμπλε ούτε η παλινόρθωση της Δεξιάς. Είναι ο άλλος δρόμος. Η εθνική συνεννόηση. Η λύση είναι το «σχέδιο Ελλάδα»». Εξήγησε δε πως «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ευρείας αποδοχής με άλλο πρωθυπουργό. Είναι όμως προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το επιθυμούν ενώ οι σημερινοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αυτό όμως θα γίνει εφικτό μετά τις επόμενες εκλογές, γι' αυτό ζητούμε την δύναμη από τον ελληνικό λαό για να το επιβάλλουμε».

«Η κυβέρνηση άφησε την χώρα απροστάτευτη. Η χώρα έχει την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης την κρισιμότερη στιγμή» υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «Επέφερε μόνιμη επιτροπεία, μόνιμο κόφτη και μόνιμο υπέρ-ταμείο δημόσιας περιουσίας. Τα εγγόνια μας ίσως έχουν μια ελπίδα να δουν την δημόσια περιουσία να μην είναι σε ξένα χέρια. Οι καταθέσεις στερεύουν, η κατανάλωση μειώνεται, η κίνηση στην αγορά που το 2014 είχε αναθαρρήσει σήμερα κατρακυλά. Οι επιλεκτικές προσλήψεις ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδίδουν στην κατανάλωση αλλά στο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι «Ο υπουργός σας παραδέχθηκε ότι το 70% των δεσμεύσεων δεν έχει υλοποιηθεί. Ποιον κοροϊδεύετε;» για να υπογραμμίσει «Το 4ο μνημόνιο είναι περισσότερο από πιθανό. Αλυσοδένετε την χώρα με οικονομικούς όρους ανέφικτους. Μας εγκλωβίζετε στο δίλημμα: grexit ή μόνιμη λιτότητα. Με δηλώσεις στελεχών σας κουβαλάτε νερό στο μύλο του Σόιμπλε».

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στην αλλοίωση του πορίσματος της πλειοψηφίας προκειμένου να πληγεί το Πρώτο ΘΕΜΑ, αλλά και για «κίτρινα δήθεν ντοκουμέντα» που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου  να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Αλλοιώθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας όπως ομολόγησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Καμμένος. Δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «μας κουνάτε το δάχτυλο για την διαπλοκή όταν εσείς πήγατε με βοσκοτόπια να στήσετε τους δικούς σας καναλάρχες και μετά με δήθεν ντοκουμέντα κίτρινου τύπου επιχειρήσατε να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Η κυρία Γεννηματά παρομοίασε τις πρακτικές της κυβέρνησης με τις πρακτικές «του βρώμικου ‘89»  ενώ σημείωσε «αρκετά με την παραχάραξη της ιστορίας. Δεν έχετε δικαίωμα να

καταπατάτε τα δημοκρατικά κεκτημένα τόσων δεκαετιών. Η δημοκρατική παράταξη θα επανέλθει με την κατάρρευση των λαϊκιστικών δυνάμεων».

Aπάντηση στην ομιλία Τσίπρα

Παρακολουθήσαμε μία συζήτηση που ευτέλισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωσε στη δευτερολογία της στη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία τόνισε ότι για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ”πλαστογράφησαν” για να βγουν αυτά τα στοιχεία, ενώ όσο αφορά για τα χρέη δήλωσε ότι “είμαστε πολλοί αξιοπρεπείς.

Η κ. Φώφη Γεννηματά απάντησε στον πρωθυπουργό ότι δεν χρωστά το ΠΑΣΟΚ 200 εκατ. ευρώ, αλλά 100 εκατ. ευρώ και διαβεβαίωσε ότι εξυπηρέτησε τις υποχρεώσεις. “Κάθε μέρα δυναμώνουμε, να αρχίσετε να ανησυχείτε για  τις δικές σας υποχρεώσεις, γιατί επιστρέφετε εκεί που ανήκετε.

Σχετικά με την αξιολόγηση ανέφερε ότι εγώ κατάλαβα ότι ετοιμάζεστε για μία συνθηκολόγηση ηττημένου ξανά.


Πάνος Καμμένος


Παρότι δεν προέκυψαν πολιτικές ευθύνες, η εξεταστική επιτροπή ήταν από τις πιο επιτυχείς που έχουν συσταθεί. Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος υπογράμμισε ότι από  αυτά  τα πρακτικά και τις μαρτυρίες θα έπρεπε να είναι “να είναι εδώ 15 εισαγγελείς και  να αρχίσουν ποινικές διερευνήσεις”.

Ο κ. Καμμένος αφού εξαπέλυσε επίθεση σε εκδότες και μέσα ενημερώσης στη συνέχεια ανέφερε ότι “ υπάρχουν και έντιμοι δημοσιογράφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους”. Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στις εξελίξεις του ΔΟΛ επεσήμανε στη ΝΔ ότι δεν πρέπει να προστατεύει αυτόν ο οποίος προσέβαλε και τον Κώστα Καραμανλή επειδή τα βρήκε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου μαζί του.  
Επίθεση και στην  Φώφη Γεννηματά, την οποία ρώτησε τι θα κάνει το κόμμα τώρα που απορροφήσατε τον κ. Παπανδρέου “θα σκοτωθείτε;” Πάντως, είπε ειρωνικά ο κ. Καμμένος, η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα Σαμαρά, είναι έτοιμη να σας απορροφήσει.

Οι ΑΝΕΛ δεν είναι μέρος του βούρκου, ισχυρίστηκε ο κ Καμμένος και πρόσθεσε  είναι χρέος να εκτελέσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και δήλωσε ότι πρέπει να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.

Τέλος, είπε ότι η η διαπλοκή έχει βαθιές ρίζες  στην Ευρώπη. Ισχυρίστηκε ότι πολεμούν μία κυβέρνηση που έκανε αυτό που υποσχέθηκε και ξέρουν ότι εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε υποβρύχια που γέρνουν.


Δημήτρης Κουτσούμπας

Κριτική στη κυβέρνηση, ως προς τα κίνητρα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων, άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι είχε σκοπό  να καλλιεργεί ένα πολωτικό κλίμα.

Ούτε έλαμψε η αλήθεια, ούτε έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την διαπλοκή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι τελικά όντως ήταν άνθρακες ο θησαυρός και πρόσθεσε ότι  ούτε τώρα έλαμψε η αλήθεια, ούτε έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. “Η σήψη  και η διαπλοκή παραμένουν”, τόνισε και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα για να καλλιεργεί ένα πολωτικό κλίμα.


Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αντιπαράθεση δεν μπορεί να αγγίξει την ουσία και γιατί μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων περιορίζεται η επιτροπή στο πλαίσιο της εξέτασης χρηματοδότησης των κομμάτων.

Σχετικά με το νόμισμα και τη συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται γιατί δείχνει πως η ευρωπαϊκή ένωση δεν είναι δεδομένη και  θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο.

Τέλος, επεσήμανε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων  τονίζοντας στην κυβέρνηση ότι  τείνει να γίνει κανονικότητα και να μάθει ο λαός με την τουρκική προκλητικότητα.  “Έχουμε ήδη ως κόμμα καταγγείλει την παραβίαση των χωρικών υδάτων” και πρόσθεσε ότι άλλο η ψύχραιμη  στάση και άλλο να μην ενημερώνεται πλήρως τον ελληνικό λαό.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος



Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα «κάνει βήμα πίσω» στην μάχη κατά της διαπλοκής έδωσε ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Κάλεσε δε τις «υγιείς πολιτικές δυνάμεις» να ενωθούν « και να δώσουν την χαριστική βολή στην διαπλοκή. Να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο στις υγιείς επιχειρήσεις ΜΜΕ. Γιουσουφάκια, Καρακόλια και Βελιγκέκες να περιοριστούν στον ρόλο τους που είναι να υπηρετούν τους πασάδες της διαπλοκής. Όμως, στον τομέα της ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν οι χαλκευμένες ειδήσεις για να πλήξουν τους αντιπάλους των πασάδων της διαπλοκής».

«Το πανηγύρι με τα δάνεια τελείωσε. Μάλλον το ρωμαϊκό όργιο γιατί στα όργια δεν μετέχει ο λαός όπως στα πανηγύρια» είπε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για να συμπληρώσει ότι «Τα δάνεια προς ΜΜΕ δεν είναι μόνο εγκλήματα υπεξαίρεσης αλλά και αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Διατηρήθηκαν τεχνικά σε ζωή ΜΜΕ που επιδόθηκαν σε σκανδαλολογία εναντίον εκλεγμένων κυβερνήσεων και μετά στην στήριξη των μνημονίων. Ποιοι σχεδίασαν και υλοποίησαν το βρώμικο ’89; Ποιοι έριξαν την τότε εκλεγμένη κυβέρνηση; Μήπως οι νταβατζήδες των ΜΜΕ όπως εύστοχα τους αποκάλεσε πρώην πρωθυπουργός;».

Ο ίδιος δε είπε ότι υπήρξε θύμα «των νταβατζήδων» για να προσθέσει πως «αυτοί όμως αγνοούσαν ότι αγαπημένους μου ήρωας είναι ο γάλλος Συνταγματάρχης Πιερ Καμπρόν που όταν τον κάλεσαν να παραδοθεί είπε μια λέξη που δεν την λέω για να μην με χαρακτηρίσουν απρεπή».

Μάκης Βορίδης


«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι» είπε ο κ. Μάκης Βορίδης προς την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Ποιο είναι το πρόσωπο που ανέκυψε από το τρίγωνο της διαπλοκής; Ονομα; Ονομα σημαίνει ότι ο τάδε πήρε κάποιον τηλέφωνο και του είπε να δώσει δάνειο σε κάποιον άλλο αν και δεν το δικαιούται» είπε αρχικά για να προσθέσει «Προέκυψε ένα όνομα. Είναι αυτός που κάθετε στα υπουργικά και είναι πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας λέγεται. Αυτός με επιστολή ζήτησε παράνομα να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια. Εν τη αφελεία του τα υπέγραφε αυτά. Ποινικά αυτό πάει ξεκούραστα! Τραίνο!».

«Σας αρέσουν αυτά τα θέματα περι ισότητας. Ε λοιπόν να κάνουμε και εμείς αυτό που κάνατε εσείς με τα δικά σας δάνεια;» συνέχισε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «μας είπατε ότι είστε νομικά καθολικοί διάδοχοι του κόμματος που λέγετε Ελληνική Αριστερά. Ελεγχόμενο αν είναι ακριβές αλλά αυτό λετε. Αυτό το ωραίο κόμμα αποκαλύφθηκε ότι κούρεψε κατά 60% το δάνειό του. Να το κάνουν αυτό και τα άλλα κόμματα; Τι λέτε; Να το κάνουμε και εμείς ισότιμα;».

Αναφορικά με την offshore της Αυγής υποστήριξε «Γιατί δεν μας λέτε κάτι γι αυτή την ωραία offshore. Ξέρετε ότι αποτελεί παράνομη πράξη η συμμετοχή βουλευτή σε offshore. Εσείς ρε παιδιά γιατί έχετε offshore; Ο ιδιοκτήτης της ριμάδας της offshore ποιος είναι ρε παιδία; Μας λεει ο υπεύθυνος της Αυγής ότι δεν τον γνωρίζει. Αλήθεια; Δεν ξέρετε από πού ήρθαν τα λεφτά; Κι αν είναι κανένας βαρόνος κοκαΐνης τι θα λέτε μετά;».

Τέλος είπε ότι από τις έρευνες τις εξεταστικής προέκυψε ότι το σύνολο των επιλήψιμων δανείων σε ΜΜΕ ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ για να εξηγήσει ότι «Φάγαμε 9 μήνες για να μας πείτε στο πόρισμα ότι τα επιλήψιμα δάνεια είναι 110 εκατ. ευρώ τα οποία όμως ήταν ήδη στην δικαιοσύνη».


Ευάγγελος Βενιζέλος


Να αποτραπεί  η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή εκλογών -με δίλημμα την επιστροφή στη δραχμή - ζήτησε, εμμέσως, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μη σύρει τη χώρα μέχρι τον Ιούνιο.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι γίνεται απόπειρα της φάρσας του 2015 και ανεφερε ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, αλλά να αποτραπεί θεσμικά να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος ή εκλογών γύρω από το εθνικό νόμισμα. Υπογράμμισε ότι  «δεν θα επιτραπεί να έχουμε τέτοιου τύπου εξελίξεις. Όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη για μια συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουν εγκαίρως να το πουν και να αντιδράσουν».

Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να μη σύρει τη χώρα μέχρι τον Ιούνιο με τη διαπραγμάτευση, η οποία τρώει της σάρκες της οικονομίας, της χώρας και των ταμείων. Επανέλαβε ότι η χώρα θέλει άλλη κυβέρνηση, άλλη Βουλή και άλλους συσχετισμούς, τονίζοντας ότι χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. Όπως είπε χρειάζεται, μετά τις εκλογές, μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας στην οποία ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετέχει. “Λύση είναι μόνον η συνεργασία, μόνον και όσοι μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα για την ορθή απεικόνιση του χρέους σε ετήσια βάση και ένα πρόσταγμα το οποίο θα βγάζει νόημα όταν διαπραγματεύεται η χώρα με τους εταίρους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της διάσωσης του ΔΟΛ μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ υπογράμμισε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης να τα διαχωρίσουμε σε επιχειρήσεις και σε θεσμούς πολυφωνίας δημοκρατίας  και σε μέσα ενημέρωσης που έχουν ιστορία, απασχολουμένους  Ζήτησε να αντιμετωπιστούν όχι με επιτροπεία όπως αυτή που εκπροσωπεί ο κ. Μουλοπουλος, αλλά μεσω της νομοθετικής διάταξης προς όφελος της πολυφωνίας και των εργαζομένων, όχι των μετόχων.

Αντώνης Μπαλωμενάκης


Η συζήτηση άνοιξε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη ο οποίος εστίασε κυρίως στα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει ότι το πόρισμα ανοίγει «τον κύκλο δικαστικών ερευνών που θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όσοι κατονομάζονται (σ.σ. στο πόρισμα) θα κληθούν για παροχή εξηγήσεων και πολλοί θα λάβουν την ιδιότητα του κατηγορουμένων είτε ως ηθικοί είτε φυσικοί αυτουργοί».

Ανέφερε δε ως συγκεκριμένη υπόθεση που θα οδηγήσει – όπως είπε – σε απόδοση ποινικών ευθυνών την ύπαρξη 15 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η έρευνες της εξεταστικής αποκάλυψαν τις «λεπτομέρειες» για την λειτουργία του «τριγώνου της διαπλοκής». Επίσης, υποστήριξε ότι η κατάρρευση των ΜΜΕ και η αδυναμία ορισμένων να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους δεν «οφείλεται μόνο στην τεχνολογική εξέλιξη αλλά και στην αναξιοπιστία τους που προκλήθηκε από την στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά».


Νίκος Καραθανασόπουλος


«Άνθρακας ο θησαυρός» σχολίασε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο εισηγητής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω της εξεταστικής να εξυπηρετήσει «έναν διττό στόχο: την συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και τον αποπροσανατολισμό του λαού».

«Υπάρχουν συμπεράσματα για περαιτέρω διερεύνηση από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος στο τέλος.


Πάνος Σκουρλέτης

Να επιρρίψει την ευθύνη για τα πιθανά επώδυνα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας πως «η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα. Διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που κρίνει αρκετά».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής κατηγόρησε την ΝΔ για «Απόλυτος συντονισμό με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε γιατί είστε ακραία αντικοινωνικοί και νεοφιλελεύθεροι. Τάσσεστε με όσους οδηγούν την ΕΕ σε απομόνωση. Δεν είστε με την αντίληψη που νοιάζεται για το μέλλον των κοινωνιών. Ενισχύετε ακροδεξιές και φυγόκεντρες δυνάμεις.  Επιλέγετε την υπονόμευση μιας προσπάθειας που εκ των πραγμάτων προσπαθεί να φέρει – τουλάχιστον αυτό ακούμε– το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο ενός επώδυνου συμβιβασμού επιχειρούμε την καλύτερη λύση. Αυτό μας το αναγνωρίζει ο κόσμος».

Γιάννης Κουτσούκος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο λάκκο που ετοίμαζε για τους άλλους» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουτσούκος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «o κ. Τσίπρας αναζήτησε υποστυλώματα για την καταρρέουσα πολιτική του στην δήθεν μάχη κατά της διαπλοκής. Το έχει κάνει με κάθε δημόσια παρέμβασή ο πρωθυπουργός. Ξιφουλκούσε κατά της διαπλοκής καταγγέλλοντας συγκεκριμένα σκάνδαλα. Παρουσίασε δε 13 συγκεκριμένα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης τα οποία όμως δεν τόλμησε να διαγράψει με ένα νόμο» για να προσθέσει «ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό εταίρο του βυθίζεται σε απευθείας αναθέσεις έργων σε φίλους και επιχειρεί τον έλεγχο των ΜΜΕ και την μεταβίβαση τους σε έμπιστους φίλους που θα στηρίξουν την πολιτική του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο λάκκο που ετοίμαζε για τους άλλους» είπε ο κ.Κουτσούκος για να εξηγήσει: «Είχατε προαποφασίσει να βγάλετε δικό σας πόρισμα. Υπήρχε το κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου που έβγαζε και έβαζε πράγματα χωρίς να σας ενημερώνει πολλές φορές και γελοιοποιηθήκατε. Προχωρήσατε σε ανεξήγητη κοπτοραπτική. Έβγαινε ο Στουρνάρας και έμπαινε ο Αναστασιάδης. Αυτό γινόταν από Μέγαρο Μαξίμου και οδήγησε στην γελοιοποίησή σας».

«Κατέρρευσε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, των λαϊκιστών και των φασιστοειδών ότι τα δάνεια των ΜΜΕ ευθύνονται για την κρίση. Συγκρίνετε τα μεγέθη για να  βγάλετε συμπεράσματα» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να επαναλάβει την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή που θα αναζητήσει νομοθετικές λύσεις για την σωτηρία των υπερχρεωμένων ΜΜΕ.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις για «τα δάνεια του Καλογρίτσα από την Attica Bank».


Νότης Μηταράκης

Στα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και στον εντοπισμό offshore στο μετοχολόγιο της «Αυγής» εστίασε ο Νότης Μηταράκης. Ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του πολιτειακού και μιντιακού συστήματος της χώρας αναφέροντας δε ως ενδεικτικό παράδειγμα τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου κατά του Πρώτου Θέματος αλλά και την αποκάλυψη ότι η πλειοψηφία «αλλοίωσε» τα συμπεράσματα του τελικού πορίσματος για να πλήξει την εφημερίδα.

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εξεταστική; Η σύσταση δεν ήταν αθώα υπόθεση. Στόχος τους ήταν ο εκφοβισμός των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτειακού και μιντιακού πεδίου της χώρας. Επιβεβαιώνεται αυτό και από πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της εξεταστικής (σ.σ. Δ. Καμμένος) επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως η κυβέρνηση εξαπολύει «επιθέσεις σε ΜΜΕ που διαφωνούν με την πολιτική της. Το είδαμε με τις επιθέσεις προς το Πρώτο Θέμα».

Ανδρέας Λοβέρδος

Ως «οργανωτές ταγμάτων bulling» που με λαθροχειρίες και επιχείρηση κατασυκοφάντησης προσπαθούν να πλήξουν τους αντιπάλους τους, χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά την συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στην Ολομέλεια της βουλής.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας που με προσθαφαιρέσεις άλλαξε το πόρισμα για να πλήξει το Πρώτο Θέμα. «Τι συνέβησαν; Μπρος πίσω και προσθαφαιρέσεις. Το «αόρατο χέρι» που είπε και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ο κ. Καμμένος. Στις 2 το μεσημέρι κάνατε διαρροή πορίσματος που μιλούσε για κακουργηματική απιστία του κ. Στουρνάρα. Στις 2:30 δόθηκε επισήμως το πόρισμα και εξαφανίστηκε η αναφορά σε Στουρνάρα. Μπράβο! Ωραίοι τύποι! Χαρακτηριστική είναι και η ιστορία με το πρώτο Θέμα. Στην βερσιόν της Παρασκευής το Πρώτο Θέμα πληρώνει κανονικά τα δάνειά του και 2 ημέρες μετά – αν και διαβεβαιώνατε ότι δεν άλλαξε τίποτα – έφυγε αυτό και μπήκαν ποινικές ευθύνες για τον εκδότη του πρώτου Θέματος που δεν έχουν σχέση με την επιτροπή μας. Λαθροχειρίες εν ψυχρώ έγινε και με την κατάθεση του Νίκου Σαλαγιάννη του οποίου αλλοιώσατε τα λεχθέντα».

«Τι σας απέμεινε από όσα είχατε όταν ανεβήκατε στο άρμα της εξουσίας; Τι σας έμεινε από τον βασικό μισθό, την 13η σύνταξη , το παράλληλο πρόγραμμα, το ΝΑΤΟ; Τίποτα. Σας έμεινε μόνο η συκοφαντία και η λάσπη. Μίσος και συκοφαντία, πολιτική ασυδοσία και έλλειψη πολιτικού φραγμού» υπογράμμισε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να αποκαλέσει τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη «Δρ. Σπόκ που διακτινίστηκε στο παρελθόν την περίοδο της αντιπολίτευσης για να διαφημίσει τους αντιπάλους του».


Δημήτρης Καμμένος


Σχεδόν, 1,1 δισ ευρώ πέρασαν από τα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως κρατικές επιχορηγήσεις από το 1996 έως σήμερα σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Καμμένο ο οποίος κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να εξηγήσουν «πως κατάφεραν σήμερα να χρωστούν στις τράπεζες περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης μιλώντας στην Ολομέλεια για το σχετικό πόρισμα αναφέρθηκε και στις προσθαφαιρέσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή στο κείμενο προκειμένου να πληγεί το Πρώτο Θέμα.

«Έγινε από εμένα η παρατήρηση – και καλώς έγινε - , μέσα στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας, για την αλλαγή που έγινε σε μια παράγραφο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως παρά τις «λαθροχειρίες» που επιχειρήθηκαν από ορισμένους το πόρισμα διατηρεί την αξιοπιστία του.

«Το πόρισμα αποτελεί παρακαταθήκη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ ερεύνησε μια υπόθεση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να ακουμπήσουν» είπε σε άλλο σημείο.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ που καταρρέουν πρέπει να στηριχθούν, πρόσθεσε όμως με νόημα πως «δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε καμία δόλια πτώχευση».



Και επεισόδιο Βούτση-Κασιδιάρη


Επεισόδιο επιχείρησε για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή εντός της Ολομέλειας της Βουλής. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξαντλώντας και την χρονική ανοχή που δίνεται συνήθως σε κάθε ομιλητή όταν τελειώνει ο ορισμένος χρόνος ομιλίας, απαίτησε να συνεχίσει να μιλά αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.

Όταν δε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή χρόνο ο κ. Κασιδιάρης μίλησε για «φίμωση» και συνέχισε να μιλά επι κλειστών μικροφώνων. «Αυτά τα στοιχεία σε δημόσιες συνεδριάσεις λεπτομερειακά από τον κ. Κασιδιάρη έχουν ακουστεί όλα. Δεν κρύφτηκε τίποτα. Κανένα από τα στοιχεία που αναφέρατε δεν είναι εκτός δημόσιου λόγου. Όλα έχουν ακουστεί χωρίς καμία λογοκρισία. Η επανάληψη εδώ πέραν του χρόνου ήταν για την δημιουργία εντυπώσεων. Εφαρμόζουμε Δημοκρατία 100% απέναντι σε όσους την αρνούνται» του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης