Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση: Αλλοπρόσαλλη με τους δανειστές, ψάχνει «συνενόχους» στο εσωτερικό

Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση: Αλλοπρόσαλλη με τους δανειστές, ψάχνει «συνενόχους» στο εσωτερικό

Απορρίπτει ως «παράλογα» τα μέτρα αλλά δηλώνει βεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης - Δεν θα πάμε σε εκλογές, λέει στο εσωτερικό, αλλά συζητά «πλειοψηφία των 180», ακόμα και δημοψήφισμα

Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση: Αλλοπρόσαλλη με τους δανειστές, ψάχνει «συνενόχους» στο εσωτερικό
Οριακές είναι πλέον οι κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων
, καθώς επιμένει να εμφανίζεται ως να μην αντιλαμβάνεται ούτε το διαμορφωμένο πλαίσιο, από τις συμφωνίες που και η ίδια υπογράφει, ούτε από την ανυπαρξία χρονικών περιθωρίων. 

Από τη μία υψώνει τους τόνους έναντι των δανειστών, καθιστώντας την όποια υποχώρησή της προς έναν οδυνηρό συμβιβασμό όλο και πιο δύσκολη και την άλλη δηλώνει περίεργα αισιόδοξη για σύντομη λύση – αισιοδοξία που ήδη εκφράζεται εδώ και μήνες με την ίδια μονότονη επιμονή χωρίς αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ερώτημα πώς θα αποδεχθεί – εάν θέλει στην πραγματικότητα ένα συμβιβασμό για το κλείσιμο μίας συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές και δεν έχει λάβει απόφαση για ρήξη και
εκλογές
Κλείσιμο
– ένα οποιοδήποτε πακέτο μέτρων, έστω και σχετικά «ήπιο», με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση απορρίπτει σε όλους τους τόνους οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, την ώρα που όλοι οι δανειστές έχουν συντονιστεί στην αξίωση για νέα μέτρα - σε διάφορες μεν «συσκευασίες», αλλά πάντως μέτρα.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο μέτωπο με τους δανειστές, στο εσωτερικό μπερδεύει όλο και περισσότερο τα πράγματα, μη μπορώντας να κρύψει ότι αναζητά… «τζάμπα συνενόχους», όπως τον Ιούλιο του 2015, που η τότε αντιπολίτευση έσωσε την παρτίδα ψηφίζοντας αναγκαστικά το τρίτο μνημόνιο, για να γίνει τελικά εύκολο θήραμα στους εκλογικούς σχεδιασμούς του
Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά το μενού της ιδιόμορφης αυτής τακτικής «συναίνεσης», πασπαλισμένης με απειλές για πίεση προς την αντιπολίτευση, περιλαμβάνει από ιδέες για ψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή
(παρότι επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος διέψευσε το σχετικό σενάριο), έως δημοψήφισμα.


Μετωπική με τους δανειστές
Τον τόνο της κυβερνητικής στάσης έναντι των δανειστών έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας σε σερβική εφημερίδα ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις οφείλεται σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» από τους δανειστές. Ωστόσο εμφανίζεται «πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα», στηριζόμενος στην εκτίμηση ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι «είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς τη νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση».


Φωτιά στο εσωτερικό μέτωπο
Στο μεταξύ στην εσωτερική πολιτική σκηνή το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να αναζητά τρόπους άμυνας. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης αιφνιδίασε, επαναφέροντας μία ξεχασμένη ιδέα, αυτή του δημοψηφίσματος. Ο βουλευτής αφού είπε ότι «εκλογές θα γίνουν το 2019, Δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή γιατί κανένας από την κοινωνία δεν το θέλει, επειδή οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την ελληνική οικονομία», επισήμανε ότι «αν θέλετε εμείς να τραβήξουμε το σχοινί μέχρι τέλους, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πάμε στον ελληνικό λαό να ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη του. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει καινούρια μέτρα, εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε καινούρια μέτρα, δεν πρόκειται να υπογράψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω και πέρα από κει υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φτάσουμε στον ελληνικό λαό και να ζητήσουμε την άποψη του, όπως το δημοψήφισμα. Είναι μια από τις λύσεις που συζητάμε».

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε για επανάληψη της προσέγγισης του 2015, με την «αναζήτηση συναίνεσης από την αντιπολίτευση, προκειμένου να μην δεσμευτεί η Ελλάδα με νέα μέτρα, αλλά και να επωμιστεί το βάρος της κρίσης όλο το πολιτικό σύστημα»! Εκτίμησε δε ότι υπάρχει «πολύ ισχυρό ενδεχόμενο» να αναζητηθεί μία ενισχυμένη πλειοψηφία και σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να μένει κανείς άφθαρτος κάνοντας μία εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση. Κι αυτό παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζαννακόπουλος ξεκαθάρισε ότι το σενάριο των 180 είναι επιστημονικής φαντασίας, κυρίως γιατί δεν πρόκειται να έλθουν νέα μέτρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης