Συναγερμός στην Αθήνα από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Συναγερμός στην Αθήνα από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Δείγμα των διαθέσεων Ερντογάν η παραβίαση των χωρικών υδάτων στα Ίμια από τουρκικά πολεμικά πλοία - Τώρα η προσοχή στρέφεται στο προσφυγικό, υπό το φόβο κατάρρευσης των συμφωνιών με τη γειτονική χώρα - Για «παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Παυλόπουλος

Συναγερμός στην Αθήνα από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών
που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου κατά του
Ερντογάν, πυροδοτεί κατά τα φαινόμενα μία άνευ προηγουμένου αντίδραση της Άγκυρας, που θέτει σε συναγερμό την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Κλείσιμο
Το σόου που έστησε το τουρκικό επιτελείο στα Ίμια
, με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πιθανόν απλώς ένα δείγμα των διαθέσεων της τουρκικής πλευράς, μετά την δικαστική εξέλιξη στην Αθήνα, που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ανησυχία της κυβέρνηση επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει διαβήματα στις πρεσβείες των σημαντικών ξένων χωρών στη χώρα μας για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή στις  Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τις τουρκικές αντιδράσεις, αν και περίμενε αυτές να ξεκινήσουν από το μέτωπο του προσφυγικού, μετά και τις απειλές που διατύπωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η συμφωνία για τη διαχείριση του προβλήματος θα καταρρεύσει. Οι απειλές Ερντογάν ότι «θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες το Αιγαίο» ακούγονται έντονα στα αυτιά όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων.

Προς το παρόν η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και χωρίς διάθεση κλιμάκωσης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στην πορτογαλική τηλεόραση APTP. «Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία».

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας από την πλευρά του αντέδρασε μάλλον ήπια το βράδυ της Κυριακής, δηλώνοντας από την Ξάνθη ότι «τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης».

Όπως σημείωσε «η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας» και πρόσθεσε ότι «η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων». Ο κ. Βίτσας τόνισε ακόμη ότι «για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ' όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο».

Η ανησυχία στην Αθήνα πάντως είναι έκδηλη, αφού η υπόθεση των «8» μπορεί να λειτουργήσει σαν λάδι στη φωτιά του τουρκικού εθνικισμού, που ήδη χτυπάει κόκκινο εδώ και μεγάλο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία και την οργή της για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των «8», με κορυφαίο δείγμα την πολύ σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε τη χώρα μας για «υπόθαλψη εγκληματιών» και «τρομοκρατών» και τον Αρειο Πάγο, ενώ έκανε λόγο για μια απόφαση που «έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι τον εξαπάτησε!

Το χρονικό της πρόκλησης


Σε «σόου» προσπάθησαν να αναγάγουν την πολύ σοβαρή πρόκληση προς την ελληνική πλευρά οι τουρκικές δυνάμεις, καθώς το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση του 1996 στα Ίμια, ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού στρατου Χουλουσί Ακάρ και οι τρεις αρχηγοί των όπλων, επιβαίνοντας σε πυραυλάκατο που συνοδευόταν από δύο φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν τις βραχονησίδες, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολούθως και μέσα σε... χρόνο-ρεκόρ «ανέβασαν» οπτικό υλικό από την «επίσκεψη» στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου, ενώ πολύ σύντομα η είδηση είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ

Αναλυτικότερα, μία τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βρχονησίδες Ίμια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Δείτε βίντεο από το πολεμικό πλοίο με την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας στα Ίμια:



Πρώτη φορά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία στα Ίμια
Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, δηλαδή τον αρχηγό τουρκικό γενικού επιτελείου και τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας στα Ίμια. 

Φωτογραφιζόμενοι με φόντο τα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη ότι τα δύο νησιά δεν αποτελούν ελληνικό έδαφος. 

Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κι ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει δήθεν παραχωρήσει στην Ελλάδα 18 νησιά που υποτίθεται ότι ανήκουν στην... Τουρκία.






Η ελληνική αντίδραση
Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά στς βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή.


Οι υπαινικτικές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού
Προβληματισμό δημιουργούν και οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μετά την επίσκεψή του στα Ίμια.

Με μια διατύπωση που μόνο σαν κυνικά ειρωνική μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρεται ότι ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο». 

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου προστίθεται ότι ο στρατηγός Ακάρ «τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται», ενώ η ανάρτηση συνοδεύεται από 22 φωτογραφίες.

Τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την υποτιθέμενη προστασία των δήθεν δικαιωμάτων της Άγκυρας είναι κάτι που απομένει να φανεί αν κρύβει σχεδιασμό για συνέχιση ή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.


Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η «επίσκεψη» του ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια








Πηγές ελληνικού ΓΕΕΘΑ: «Στημένο μηντιακά»
«Επρόκειτο για ένα περιστατικό στημένο μηντιακά» σχολίασε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr.

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι λίγο μετά τον περίπλου των Ιμίων, οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το... ανδραγάθημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια. Κατά πληροφορίες, τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλίων δεν αντέδρασαν ούτε και απάντησαν στις κλήσεις που έλαβαν από την ελληνική κανονιοφόρο Κραταιός και το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.     


ΓΕΕΘΑ: Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου
Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:
«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού
».




Τουρκικός Τύπος: Επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια... χωρίς αντίσταση
«Πρώτο θέμα» στα τουρκικά ΜΜΕ είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η «επίσκεψη» της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στα Ίμια.

Η «Daily Sabah» κάνει λόγο για επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια, η οποία σημειώθηκε σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα. Την ένταση αυτή στις διμερείς σχέσεις, η τουρκική εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της, την αποδίδει στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που χαρακτηρίζονται «πραξοκοπηματίες», στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πλευρά αποκρούει τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα επιχείρησε να αποτρέψει την προσέγγιση των Ιμίων από την τουρκική πυραυλάκατο, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά ντοκουμέντα, όπως το κάτωθι, που δείχνουν ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να πλέει δίπλα στην πυραυλάκατο.



Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η τουρκική επίσκεψη συμπίμπτει χρονικά με την 21η επέτειο του θανάτου τριών Ελλήνων στρατιωτών στα Ίμια, κατά την περίοδο της κρίσης που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1996.



Για «επίσκεψη-έκπληξη» στα Ίμια (σ.σ. «Καρντάκ», όπως τα αποκαλούν οι γείτονες) κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση και η «Milliyet», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη των Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στα Ίμια κάνει και η «Hurriyet», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η περιοχή είναι «διαφιλονικούμενη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης