Παυλόπουλος: Η συγκυρία μας καλεί ως έθνος να υπερασπιστούμε την Κύπρο

Παυλόπουλος: Η συγκυρία μας καλεί ως έθνος να υπερασπιστούμε την Κύπρο

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η απώλεια του Μακαρίου «μας καλεί σε εγρήγορση προκειμένου να μην λησμονούμε το χρέος μας, ως προς την τραγωδία της Κύπρου

Παυλόπουλος: Η συγκυρία μας καλεί ως έθνος να υπερασπιστούμε την Κύπρο
Ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος
σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τόνισε  ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η ελληνική Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε αρραγή ενότητα και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ συνομοσπονδιακή λύση, με υπολελειμμένη κυριαρχία, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.

Απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο, είπε ότι τον ευχαριστεί πολύ για το θάρρος το οποίο έχει για να φέρει σε πέρας αυτή την εθνική γραμμή. Πρόσθεσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από όλους και είναι δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια ώστε να την φέρει σε πέρας, τιμώντας την ιστορία, αλλά τιμώντας και την ίδια την ουσία της ευρωπαϊκής ιδέας.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού
, σημείωσε πως το κράτος πρέπει να έχει μία και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και ενιαία ιθαγένεια και πλήρη κυριαρχία, γιατί διαφορετικά  δεν μπορεί να εφαρμόσει το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του εδάφους του, που σημαίνει ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΕ και είτε θα πρέπει να γίνει αλλαγή του ευρωπαϊκού δικαίου για να γίνει δεκτό ένα τέτοιο μόρφωμα, ή θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Διερωτώμενος εάν θα υπήρχαν πολλοί διατεθειμένοι να αποδεχθούν αλλαγή του πρωτογενούς δικαίου σε θέματα κυριαρχίας και ιδίως μεταξύ των βαλτικών λαών, είπε ότι η πλήρης κυριαρχία επιβάλλει όχι στρατεύματα κατοχής και να μην υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα το γερμανικό προηγούμενο, είπε πως εάν δεν ακολουθηθεί, «παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και δημιουργούμε ένα αρνητικό προηγούμενο».

Το Κυπριακό όπως είπε, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν η Ελλάδα και η Κύπρος αποδεχθούν υπολελειμμένη κυριαρχία, το όποιο κράτος της ΕΕ θα μπορεί να αμφισβητήσει το όποιο άλλο, να εισβάλει και μετά να αποχωρήσει και επικαλούμενο το προηγούμενο να αφήσει μερικά στρατεύματα και να θέλει να εγγυάται τους όποιους υπηκόους διατείνεται ότι υπάρχουν.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Μη μας φοβίζει η μη λύση

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στη δική του ομιλία, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως δεν πρέπει να φοβίζει η μη λύση, αφού μια κακή λύση θα φέρει ατέλειωτες συμφορές στο λαό.
Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Εκκλησία στηρίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι δίπλα του για να γίνει πιο διεκδικητικός. Διεκδικητική πολιτική θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τιμή για τον κυπριακό λαό που του εμπιστεύτηκε το πηδάλιο του κράτους. Είπε ακόμα ότι εάν ο Εθνάρχης Μακάριος ζούσε ακόμα μερικά χρόνια θα απέσυρε την ομοσπονδία.

Νίκος Αναστασιάδης: Καταστροφική η μη λύση

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο πως η μη λύση μπορεί να είναι καλύτερη αν η λύση είναι κακή, «όμως η μη λύση είναι εξίσου καταστροφική αν δίδεται η ευκαιρία να απαντήσεις στα ερωτήματα που καλείσαι από την ιστορία, να δώσεις μια βιώσιμη, λειτουργική καθόλα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύση και από δειλία το αποφεύγεις».

Διαβεβαίωσε ότι «με διεκδικητικότητα προβάλλουμε τις αξιώσεις μας» και ότι οι θέσεις αρχών δεν μεταβάλλονται. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν διεξάγεται μεταξύ μας» και διαβεβαίωσε ότι με διεκδικητικότητα προβάλλει τις αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ακολουθητέα τακτική, αλλά οι θέσεις αρχών δεν μεταβάλλονται, δεν αλλοιώνονται και δεν υπάρχει υποχώρηση σε αυτά που από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση και γενικότερα με την ελληνική ηγεσία και τη δική μας πολιτική ηγεσία, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου έχουμε θέσει ως προϋπόθεση για να απαντήσουμε σε αυτό που βιώνουμε από το 1974».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης