Ακιντζί για Κυπριακό: Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός

Ακιντζί για Κυπριακό: Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός

Μόνο αν οι Έλληνες εγκαταλείψουν την λογική «μηδέν στρατός, μηδέν εγγηυήσεις» είναι εφικτή η λύση, τόνισε

Ακιντζί για Κυπριακό: Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός
O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
, δήλωσε για το
Κυπριακό πως οι χάρτες στους οποίους γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι χάρτης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός. Δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος ο οποίος θα αποδεχόταν τον χάρτη αυτό».

Κλείσιμο
Σε συνέντευξη του σε πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς πριν την κατάθεση του έχει γίνει αποδεκτός από όλα τα λεγόμενα “κοινοβουλευτικά” κόμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είπε ότι η λύση επί του θέματος θα δώσει στον κάθε Τουρκοκύπριο το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και είπε ότι η μόνη μορφή εκ περιτροπής προεδρίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή θα ήταν αυτή της μιας περιόδου για τους Τουρκοκύπριους και των δύο περιόδων για τους Ελληνοκύπριους.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι τα κατεχόμενα και η Τουρκία βρίσκονται πάντα σε στενή επικοινωνία και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι κατά τις συνομιλίες στην Γενεύη Τουρκία και λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” (ψευδοκράτος) έγιναν ένα.

Είπε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα επιθυμούσαν την λύση του Κυπριακού όμως με σεβασμό στα δικαιώματα τους ενώ αν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική πλευρά εγκαταλείψουν την φιλοσοφία «μηδέν στρατός, μηδέν εγγηυήσεις» τότε θα είναι εφικτή η λύση.

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων είπε σε περίπτωση λύσης, οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παραμονή μέρους στρατευμάτων είναι όρος και ότι κατά το 2017 θα πρέπει να συζητηθεί πώς ο όρος αυτός θα γίνει πραγματικότητα.

Κατά τη συνέντευξη του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού αυτό θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της Τουρκίας και “σε περίπτωση λύσης οι εντάσεις στην περιοχή θα εξαλειφθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι συνεργασίες”.

Είπε ακόμα ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει προσφέρει πολλά οφέλη στους "πολίτες" και ότι θα μπορούσε όλο το νησί να ωφεληθεί από αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης