Ζήτησε ανακωχή στο εσωτερικό ο Αναστασιάδης

Ζήτησε ανακωχή στο εσωτερικό ο Αναστασιάδης

Για πρώτη φορά από το 1964 και μετά συζητούμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό, σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος

Ζήτησε ανακωχή στο εσωτερικό ο Αναστασιάδης
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση προς όλους να τηρήσουν ανακωχή, σημειώνοντας πως «άλλο είναι οι αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών και άλλο είναι οι θέσεις αρχών, που πρέπει να τηρούνται στις διαπραγματεύσεις».

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι δεν θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ως προς τις θέσεις αρχών στις διαπραγματεύσεις.

Ζήτησε από όλους να τηρήσουν «ανακωχή» και ενωμένοι «να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι κοινή επιθυμία όλων, να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και να την επανενώσουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Κλείσιμο
Για πρώτη φορά από το 1964 και μετά συζητούμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος. «Χωρίς αποφάσεις, χωρίς ευθύνη δεν θα ήταν δυνατόν».

Λέγονται και ακούγονται πολλά, σημείωσε, αναφέροντας ότι είναι δικαίωμα σε μια δημοκρατία η αντίθετη άποψη. «Αυτό μόνο για το οποίο κάνω έκκληση είναι τούτες τις ώρες τις κρίσιμες αν μη τι άλλο ας τηρήσουμε ανακωχή και ας ενωμένοι αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι κοινή επιθυμία όλων: να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή, να την επανενώσουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους συμπατριώτες μας, να ζήσουμε επιτέλους την ελπίδα ότι αυτός ο τόπος έχει προοπτική και μέλλον και είναι αυτό που πρέπει να είναι ο στόχος – και είναι πιστεύω όλων μας».

Διαβεβαίωσε αυτούς που λένε ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι ο κίνδυνος  προέρχεται από την κατοχή και όχι από τη συμμετοχή σε διάλογο, όχι από τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις που αφορούν ή άπτονται της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Και δεν υποβαθμίζεται, τόνισε, ο θεσμός του Προέδρου όταν συμμετέχει και εκπροσωπεί και την πατρίδα του, το κράτος δηλαδή, αλλά και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. «Δεν μετατρέπεται σε κοινοτάρχη όπως ακούω να λέγεται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Πορτογαλία σε μια ευρωμεσογειακή συνάντηση με επτά αρχηγούς κρατών της Μεσογείου, στο Στρασβούργο για να προσφωνήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης του οποίου η Κύπρος προεδρεύει και στη Μάλτα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Αυτά για να καθησυχάσω ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα οι εκάστοτε Πρόεδροι όπου και αν συμμετείχαν, σε οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κατέβαλαν δεν υποβάθμισαν ούτε το αξίωμα ούτε και ποτέ διακινδύνευσε η Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Μιλώντας για τις συνομιλίες που αρχίζουν στο Μοντ Πελεραν  είπε ότι εξαρτάται από την πραγματική βούληση της Τουρκίας κατά πόσο θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από το διάλογο που ξεκινά «θα υπάρξουν εκείνες οι καταθέσεις προτάσεων, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη επίλυση του Κυπριακού την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Στην ερώτηση αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία, απάντησε: «Και αρκούντως προετοιμασμένοι και απόλυτα συντονισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία έχουμε καθημερινή επαφή, αλλά και με σωρεία άλλων παραγόντων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης