Διάσκεψη της Γενεύης: Τέσσερα κυπριακά κόμματα «απαντούν» με ηχηρή απουσία

Διάσκεψη της Γενεύης: Τέσσερα κυπριακά κόμματα «απαντούν» με ηχηρή απουσία

Γιατί διαφωνούν και δεν θα παραστούν στη δεξίωση - 

Διάσκεψη της Γενεύης: Τέσσερα κυπριακά κόμματα «απαντούν» με ηχηρή απουσία
Τέσσερα από τα πέντε κυπριακά κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» με κοινή ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την διαδικασία στη Γενεύη
και δεν πηγαίνουν στη δεξίωση.

Η δήλωση είναι η ακόλουθη:

Κλείσιμο
«Μετά από τη χθεσινή, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων εδώ στη Γενεύη, ανάμεσα στους ηγέτες των  δύο κοινοτήτων, για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού
, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουν από κοινού τα ακόλουθα:
 
Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), διαπιστώνεται από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις  δεν τηρήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ, την ίδια ώρα, η συμμετοχή σε αυτήν του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
Δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ, επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη απαίτηση για  εκ περιτροπής προεδρία ως προϋπόθεση για την οριστική αποδοχή των συγκλίσεων στη Διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό ενώ, παράλληλα, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν από τους δύο ηγέτες. Η απόκρυψη χαρτών από το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής τους και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης για την Κύπρο των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα θέματα στην ατζέντα της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ως εκ τούτου δεν θα παραστούμε στη σημερινή δεξίωση η οποία αποτελεί μέρος της Διάσκεψης με την οποία διαφωνούμε.

Επιπρόσθετα, προτείνουμε τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις και θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Λιλλήκας: Εγώ θα πάω στη Διάσκεψη της Γενεύης 


Ο Πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» πρώην υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας με ανακοίνωση του διαχωρίζει τη θέση του από τα υπόλοιπα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης και δηλώνει πως παρά τις διαφωνίες του με τους χειρισμούς Αναστασιάδη θα παραστεί στη δεξίωση στη Γενεύη. Η δήλωση του κ. Λιλλήκα αναφέρει:
 
«Ως Συμμαχία Πολιτών, παρά τις διαφωνίες μας με την πολιτική του κ. Αναστασιάδη, αποφασίσαμε να τον συνοδεύσουμε (ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου) στη Διάσκεψη της Γενεύης. Εκφράσαμε την κριτική μας για τη σύγκληση και τη σύνθεση της Διάσκεψης.
Ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη αποφασίσαμε ότι με υπευθυνότητα θα καταθέτουμε τις διαφωνίες μας αλλά και τις προτάσεις μας μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, εκεί και  όπου  ο Πρόεδρος το επιζητά.

Την δημόσια εκτίμηση μας γι αυτή τη φάση του Κυπριακού όπως  και την κριτική μας για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα την κάνουμε μετά το τέλος της Διάσκεψης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης