Παυλόπουλος: Δεν νοούνται εκπτώσεις όσον αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Δεν νοούνται εκπτώσεις όσον αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Αυτό θα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Για εαίσθητο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας

Παυλόπουλος: Δεν νοούνται εκπτώσεις όσον αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατηγορηματικός ότι δεν νοούνται εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον
Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημερώνει για τις επαφές που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς
για το Κυπριακό.
Κλείσιμο

«Υποχωρήσεις δεν νοούνται γιατί θα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες παραχωρήσεις» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με στέρεη γραμμή που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως εξάλλου τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η γραμμή είναι αυτή και ευρωπαϊκή καθώς «όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας υπερασπίζονται την κυριαρχία κάθε ευρωπαικού κράτους».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε «ένα ευαίσθητο στάδιο» σημειώνοντας ως σημαντικό και θετικό ότι «υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων σε σχέση με την αποφασιστικότητα να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά και με την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο τις αποφάσειςτου ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου».

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι συνομιλίες έχουν αποκτήσει δυναμική και όλες οι εξελίξεις είναι ανοιχτές, χωρίς να προεξοφλείται τίποτα. Το Μαξίμου δεν κρύβει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, όμως διαπιστώνει ότι το κλειδί για τις εξελίξεις φαίνεται ότι το κρατά η Άγκυρα και η διάθεση της τουρκικής πλευράς για ουσιαστική πρόοδο στο πρόβλημα. 

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στην Γενεύη για την πολυμερή διεθνή διάσκεψη, όπως συμφώνησαν οι δυο τους σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος τα είπαν επί 30’ (πάνω από 60’ με τη διερμηνεία) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν διαφανούν προοπτικές συμφωνίας στις συζητήσεις που ήδη γίνονται εκεί μεταξύ Αναστασιάδη-Ακινζί, τότε έχει νόημα και η δική τους παρουσία, κάτι που θα κριθεί πιθανότατα σήμερα και πάντως έως την Τετάρτη, αφού η πολυμερής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, εκτιμώντας διαρκώς τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται στη Γενεύη. Αν δεν παραστούν οι δύο ηγέτες, τότε Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Διαβάστε το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο:

«ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω μετά και την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, για τη στάση της ελληνικής πλευράς ενόψει της διαπραγμάτευσης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης για το Κυπριακό, μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο.

Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομίζω ότι υπάρχει μια ολόπλευρη στήριξη τούτη την ώρα από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό νομίζω ότι δυναμώνει συνολικά την θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:   Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σ’ Ελλάδα και Κύπρο.  Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Είναι δηλαδή και Ευρωπαϊκή γραμμή.  Διότι όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που γνωρίζουν - ή οφείλουν να γνωρίζουν - πάρα πολύ καλά όλοι οι Εταίροι μας και, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τούτο, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σαφές για όλους μας και, βεβαίως, για τους Εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται.  Διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις.  Και νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους, πάνω σε βάσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στην Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν την λύση, την βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».
Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με Παυλόπουλο: Ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα...

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την εξής δήλωση: «Ήρθα, σήμερα, να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αρχηγών, για την στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται από χθες στην Γενεύη της Ελβετίας. Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις, θα έλεγα, της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό.
Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε, κ. Πρωθυπουργέ, στη Γενεύη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε».





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης