Πόλωση και σενάρια για πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστολή Τσακαλώτου

Πόλωση και σενάρια για πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστολή Τσακαλώτου

Η εμπλοκή στην αξιολόγηση και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στους θεσμούς οξύνουν την πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό σκηνικό

Πόλωση και σενάρια για πολιτικές εξελίξεις μετά την επιστολή Τσακαλώτου
Ακραία φαίνεται να είναι πλέον η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, με την οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μαίνεται ανεξέλεγκτα.

Όσο μάλιστα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την β’
αξιολόγηση παραμένουν βαλτωμένες και δείχνουν αδιέξοδες, τόσο η σύγκρουση εντείνεται, διαμορφώνοντας μία κατάσταση που τροφοδοτεί σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη η συζήτηση με την τρόικα θα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, γεγονός που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.
Κλείσιμο

Οι καθημερινές αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθούν νέες ισορροπίες και νέες δυναμικές στο πολιτικό πεδίο.

Η μεν κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τους δανειστές – εξ ου και η επιμονή στη ρητορική περί «κόμματος των προθύμων» - η δε αντιπολίτευση προσπαθεί να απομονώσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, εντείνοντας το κλίμα αμφισβήτησής της και χρεώνοντάς της αδιέξοδη πορεία και παλινωδίες που κοστίζουν. Η δε κατηγορία που εκτόξευσε ειδικά η ΝΔ περί «επιστολής μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής», σχετικά με τα όσα γράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τους Θεσμούς για τις έκτακτες παροχές, είναι απλώς ένα δείγμα της δριμείας κριτικής.

Η επιστολή αυτή, την οποία αποφάσισε να δώσει χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μετά τη γενική κατακραυγή για την απόκρυψή της επί ημέρες, αποτελεί και το κύριο σημείο τριβής τα τελευταία 24ωρα.

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Θα ήταν δικό τους πρόβλημα αλλά, δυστυχώς, είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε ότι «όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής».

Για επιστολή ντροπής έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειώνει ότι «παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν τη χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το "μάρμαρο" δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Το Ποτάμι έκανε λόγο για επιστολή μετάνοιας και μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άλλα λέει στους Έλληνες, άλλα στους εταίρους.

«Ο κ. Τσίπρας, όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί» επισημαίνει το Ποτάμι.

Για το ΚΚΕ «η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο».

Αλλά και η ΛΑΕ μίλησε για «μνημείο υποταγής και εθελοδουλίας, προσθέτοντας ότι «η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ιστορία αυτής της χώρας, ενώ δηλώνει ότι αυτός ο τόπος, στα χέρια μιας αδίστακτης νεοαποικιοκρατίας, έχει καταντήσει, με ευθύνη μιας υπαλληλικής κυβέρνησης, κάτι χειρότερο από προτεκτοράτο».

Η ομοβροντία αυτή των αποδοκιμασιών από την αντιπολίτευση έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει non paper, στο οποίο αναφέρει ότι «η "συμμαχία των προθύμων", αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Κυβερνητικές πηγές εξαπέλυσαν επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά, λέγοντας ότι «η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ την 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες...».

Κατά το Μαξίμου «για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι "ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης