Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία σχολιάζουν τις εξαγγελίες Τσίπρα και τις αντιδράσεις των δανειστών 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της
Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης
μετά το
«πάγωμα» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γράφει ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως, οι ελπίδες των Αθηνών για μείωση του του χρέους της υπέστησαν πλήγμα.  

Κλείσιμο
«Η κατάσταση κλιμακώνεται και πάλι ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».



«Η Ευρωζώνη παγώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρει και η «Wall Street Journal». Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην κίνηση - έκπληξη του Τσίπρα για δημοσιονομικά δώρα προς τους συνταξιούχους και άλλους Έλληνες, που οι πιστωτές εκτιμούν ότι ξεπερνούν τις δεσμεύσεις του μνημονιακού πλαισίου. Όπως σχολιάζει η WSJ η κίνηση αυτή πιέζει ακόμα πιο πολύ την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη προσανατολίζεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2017 καθώς ήδη αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας ενώ χάνει την ελπίδα να κερδίσει τις υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.



«Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της ενώ ο ESM παγώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», υποστηρίζει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian». «Tον αποκλεισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με Ολάντ και Μέρκελ», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Για τη γαλλική εφημερίδα Liberation», «o Τσίπρας ψηφίζει κοινωνικά μέτρα, η Ευρωζώνη θυμώνει».



«Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt»,  η οποία τονίζει ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της υπέστησαν πλήγμα.



Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche», στο άρθρο του που έχει τον ίδιο τίτλο. Τα δύο γερμανικά μέσα επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις της Αθήνας. Μάλιστα προσθέτουν ότι ο Σόιμπλε ζήτησε από τους θεσμούς να αποφανθούν αν οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συμφωνούν με τις ισχύουσες συμφωνίες. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αύριο Παρασκευή.

H εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν. 

Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστήθηκαν από την απόφασή της και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. 

«Τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις. Η ανακοίνωση του Τσίπρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα το μέτρο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το αν ο Τσίπρας έχει πάρει σοβαρά τη λιτότητα», υπογραμμίζει η «Die Welt». 

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μάρκους Φέμπερ, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ίσως οι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να μην καταβάλουν χρήματα, για όσο διάστημα ο Τσίπρας διατρέχει τη χώρα μοιράζοντας χρήματα», πρόσθεσε.

«Φτάνει πια Σόιμπλε!», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επισημαίνοντας σε επιστολή τους ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τα οποία θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ. 

Τα μέτρα αυτά είναι πάρα πολλά για το «γεράκι» Σόιμπλε, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης