Αναστασιάδης προς κυπριακή αντιπολίτευση: Είναι λυπηρό να υιοθετούνται τουρκικές θέσεις

Αναστασιάδης προς κυπριακή αντιπολίτευση: Είναι λυπηρό να υιοθετούνται τουρκικές θέσεις

«Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά» σημειώνει «όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει

Αναστασιάδης προς κυπριακή αντιπολίτευση: Είναι λυπηρό να υιοθετούνται τουρκικές θέσεις
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
απάντησε πριν από λίγο στην
κοινή δήλωση των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που διατυπώνουν έντονες ενστάσεις για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως επιδίωξή του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της
ΕΕ
Κλείσιμο
και του διεθνούς δικαίου, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι  «η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Και διερωτώμαι αν αυτό που πραγματικά επιθυμούν κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις είναι τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης».

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται, προσθέτει, είναι σεβαστές «χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά».
Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά» σημειώνει «όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα αιτήματα που παρατίθενται στην ανακοίνωση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, επισημαίνει ότι «η δημόσια παράθεση τους ποσώς εξυπηρετεί το στόχο ικανοποίησης τους. Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις,  εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών».

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σημειώνει ο Κύπριος Πρόεδρος, «κάποιοι καθημερινά να βλέπουν προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας χωρίς να αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο εθνικό μας θέμα τέτοιες άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. Η συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι άριστη και αυτό αποδεικνύεται από τον συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε,  γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες και έγνοιες του Κυπριακού Ελληνισμού και επιδίωξή του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης