Πρεσβευτής ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα

Πρεσβευτής ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα

Τι είπε για το ΔΝΤ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τον Ντόναλντ Τραμπ - Πώς είδε τον ανασχηματισμό – Το μεταναστευτικό και το «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του Κυπριακού – Γιατί η Ελλάδα δεν θα γίνει Silicon Valley και το… γουακαμόλε

Πρεσβευτής ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα
Έπειτα από επτά χρόνια βαθιάς κρίσης το να ακούς τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποφαίνεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική για την ανάπτυξη» μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η αβεβαιότητα» εξήγησε ο Τζεφ Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Μπορεί να βρίσκεται μόλις δυόμιση μήνες στην Ελλάδα, όμως ο κ. Πάιατ είναι δραστήριος, έχει μάλλον σχηματίσει μια καλή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας και χωρίς κανένα δισταγμό λέει ότι προτεραιότητά του θα είναι τα οικονομικά θέματα.

«Έχουμε τρόπους για να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει ο κ. Πάιατ.
Είκοσι ημέρες μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ο Τζεφ Πάιατ είπε ότι η προσέλκυση επενδύσεων ήταν το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ –που συνοδευόταν και από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου- με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων είναι η αβεβαιότητα» επισημαίνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και μιλά για συγκεκριμένα προβλήματα με πρώτο την γραφειοκρατία…
«Ο ανασχηματισμός βοήθησε να ξεκαθαρίσει και να διευκρινιστεί το μήνυμα» συνεχίζει και αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Κλείσιμο






«Υπάρχει αβεβαιότητα» επαναλαμβάνει ο κ. Πάιατ, σαν να θέλει να δώσει έμφαση, και σε διευκρινιστική ερώτηση εξηγεί ότι αναφέρεται τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική διάστασή της.

«Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική για την ανάπτυξη»  λέει και τονίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τη χώρα μας να προχωρά μπροστά. Αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι η εικόνα είναι καλύτερη και ότι υπάρχει μία μικρή ανάπτυξη, αλλά προσθέτει ότι έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας και «εξαιρετικά επώδυνης οικονομικής προσαρμογής, το ζήτημα είναι η διατήρηση των θετικών ρυθμών». Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα της σπίθας που έχει ανάψει και τώρα πρέπει να κρατήσεις τη φωτιά αναμμένη και να τη δυναμώσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο
«Δεν ακούω κανέναν να μιλάει σοβαρά για τέταρτο μνημόνιο» σημειώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει: «Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να πετύχει».

Φανατικός με την ποδηλασία, ο κ. Πάιατ συνέκρινε την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με το ποδήλατο. «Είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνεις συνέχεια πετάλι».

Και το ΔΝΤ;

«Είναι λάθος να δαιμονοποιείς το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό μέρος του προγράμματος» υπογράμμισε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για ελληνοτουρκικά
«Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή» δήλωσε και αναφέρεται στη χώρα μας ως έναν σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ. Το protothema.gr ρωτά για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα είμαι προσεκτικός. Θα το αφήσω στον Τζον Μπας (σ.σ. πρόκειται για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία)».
«Το μήνυμα που παίρνω από τον πρωθυπουργό και από τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θέλει σταθερές σχέσεις με την Τουρκία» λέει ο Τζεφ Πάιατ και συνεχίζει: «Ισως η Ελλάδα είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την πορεία της Τουρκίας».

«Δεν θα ήμουν καλός διπλωμάτης αν σας έλεγα τι συζητώ μαζί τους κατ’ ιδίαν» απαντά σε ερώτηση για τις επαφές του με τους έλληνες υπουργούς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Τον ρωτάμε εάν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Η μόνη… κρυστάλλινη σφαίρα που έχω είναι αυτή» μας λέει και πιάνει ένα στρογγυλό διακοσμητικό που βρίσκεται μπροστά του. «Είναι θέμα του ελληνικού λαού, θα το αφήσω εκεί».

Μεταναστευτικό

«Το προσφυγικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί» σημειώνει ο κ. Πάιατ στην αρχή της συζήτησης υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ. «Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα εκλείψει» αναφέρει εξηγώντας ότι θα πρέπει να συνδυάσεις την προστασία των συνόρων κρατώντας παράλληλα τις πόρτες ανοιχτές. Κάνει ειδική αναφορά στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από όσα αντέχει σε αυτό το θέμα», επαναλαμβάνοντας τη φράση του προέδρου Ομπάμα από την Αθήνα που εξήρε τη γενναιοδωρία των Ελλήνων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε και η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του ήταν μετανάστρια από τη Σκωτία, ενώ σημειώνει ότι στις μέρες μας με την «έκρηξη» των social media οι άνθρωποι που είναι για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε άλλες χώρες βλέπουν το επίπεδο ζωής στη Δύση και θέλουν και αυτοί να βελτιώσουν τη ζωή τους.




Κύπρος
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πολιτική επίλυση του Κυπριακού κάνει λόγο για παράθυρο ευκαιρίας και υποστηρίζει ότι το κλείσιμο μίας συμφωνίας «που ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα, θα είναι μία κατάσταση win-win για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Τι θα αλλάξει ο πρόεδρος Τραμπ
Στην ερώτηση αν θα γίνουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ με την προεδρική μετάβαση, αναφέρεται στη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας λέγοντας ότι δεν θα μειωθεί η αξία της. «Εχουμε ένα πολύ ισχυρό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών» τονίζει και αναφέρεται στη Γερουσία, στο Κογκρέσο «από όπου προέρχονται τα χρήματα και όπου υπάρχει υψηλός βαθμός συνέχειας. Οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων στο Κογκρέσο, όσοι γνωρίζω από την Ουκρανία (όπου ήταν το προηγούμενο πόστο του κ. Πάιατ), δημοκρατικοί ή ρεπουμπλικανοί, δεν έχουν αλλάξει».

«Οι βασικές αρχές είναι απίθανο να αλλάξουν δραματικά. Ο νέος πρόεδρος θα επιλέξει τις προτεραιότητές του, όμως το πιο ασφαλές στοίχημα είναι η ισχυρή πιθανότητα να συνεχίσει την ίδια πολιτική» αναφέρει και καταλήγει: «Είμαστε δημοκρατίες, οι πολιτικές αλλάζουν, όπως γνωρίζετε καλά στην Ελλάδα».

Για Ρωσία
«Η Ρωσία δεν είναι μια δημοκρατία» αναφέρει ο αμερικανός πρέσβης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ελπίζει πως «με τον καιρό ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία θα σταθεροποιηθεί.

Η επανάσταση στην Ουκρανία
«Ως ένας Αμερικανός διπλωμάτης, έχω ζωτικό ενδιαφέρον για την ΕΕ» λέει και συμπληρώνει ότι έχοντας παρακολουθήσει την επανάσταση στην Ουκρανία, έχει διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στην Ευρώπη των αρχών και αξιών της ανεκτικότητας και θυμίζει την αναφορά στην ομιλία Ομπάμα από την Αθήνα ότι «η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας». «Εχω δει ανθρώπους, να πεθαίνουν κάτω από τη σημαία της ΕΕ, για τις αξίες της ΕΕ. Η βασική συνταγή είναι ακόμα σωστή» λέει ο Τζεφ Πάιατ.


Τουρισμός, start-ups και «diaspora»
Τρεις ή τέσσερις φορές αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «diaspora».  «Όπως έχει και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, οι δύο μεγάλες εθνικές εορτές στον Λευκό Οίκο είναι η ελληνική και η ιρλανδική και αυτό δεν θα αλλάξει». Αναφέρεται στις start ups και το ανθρώπινο κεφάλαιο που πρέπει να απελευθερωθεί, στα αγροτικά προϊόντα και στον τουρισμό, που όπως λέει έχει τεράστιες δυνατότητες. «Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο. Είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι είναι χειμώνας. Εχουμε Δεκέμβριο και έξω είναι σαν φθινόπωρο». Υπογραμμίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, οι οποίες εκτείνονται σε διάφορα επίπεδα πέρα από την οικονομική και τη στρατιωτική συνεργασία. «Η Ελλάδα ποτέ δεν θα αντιγράψει τη Σίλικον Βάλεϊ», αλλά μπορεί να αντιγράψει εταιρείες και επιχειρήσεις από το Ισραήλ, όπως χαρακτηριστικά λέει.  «Η οικονομία της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2008. Είναι απλουστευτικό να πεις ότι δεν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει και μιλάει για την κουλτούρα των start ups και μία νέα επιχειρηματική ιδεολογία. «Αρχίζει να γεννιέται μία καινούρια Ελλάδα, πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη στροφή

Το Σαν Ντιέγκο και το γουακαμόλε
Σε μια συζήτηση που διήρκεσε λίγο παραπάνω από μία ώρα είναι δύσκολο να μην συζητηθούν και πιο χαλαρά θέματα. Ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στα προηγούμενα πόστα που υπηρέτησε ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, μιλάει για το Νέο Δελχί, το Πακιστάν, τη Βιέννη και το Κίεβο. «Το σπίτι μου στο Σαν Ντιέγκο είναι ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα. Ενας από τα καλά της Αθήνας είναι ότι είναι κοντά στη θάλασσα. Δεν έχω σκάφος, αλλά προσπαθώ να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα. Η Αθήνα είναι ένα τέλειο αντίγραφο της Νότιας Καλιφόρνιας». Μιλώντας για τον τόπο καταγωγής του θυμάται και τα αβοκάντο και λέει ότι τα ελληνικά αβοκάντο είναι εξίσου καλά και πιο… φτηνά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό «για μας που μας αρέσει το γουακαμόλε. Η Κρήτη είναι η πρωτεύουσα του γουακαμόλε!».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης