Βούτσης: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες

Βούτσης: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες

Οι διεθνείς συνθήκες, που για δεκαετίες έδωσαν το πλαίσιο για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο και σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής

Βούτσης: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες
Την προσήλωση της Ελλάδας στις διεθνείς συνθήκες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης
, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και ιδιαίτερα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της
Βουλής
Κλείσιμο
μετέβη στα Χανιά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο κ. Βούτσης προήδρευσε επίσης στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», του οποίου, ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ιδρύματος ο κ. Βούτσης, ερωτώμενος από εκπροσώπους των ΜΜΕ, επισήμανε τη μεγάλη σημασία της πάνδημης έκφρασης τιμής προς όσους αγωνίστηκαν για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία και υπογράμμισε: «Τιμούμε τους αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές και επαναλαμβάνουμε ότι η προσήλωση μέχρι κεραίας στις διεθνείς συνθήκες, που για δεκαετίες έδωσαν το πλαίσιο για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και σήμερα, για όσους λαούς και κυβερνήσεις της περιοχής δίνουν αυτόν τον αγώνα, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί και να μη διασαλευθεί περαιτέρω η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Διότι ζούμε σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, στη Μέση Ανατολή που είναι κοντά μας και στη Βόρεια Αφρική, και σ’ έναν γενικότερο χάρτη αβεβαιότητας και ρευστότητας στο διεθνές γίγνεσθαι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι η αυστηρή προσήλωση στον τύπο και την ουσία αυτών των συνθηκών είναι η βάση και το εφαλτήριο για καλή γειτονία, ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα. Η Ελλάδα είναι σαφέστατα προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές και αποκρούει αποφασιστικά οποιεσδήποτε κλιμακούμενες ή συγκυριακά αρθρούμενες ρητορείες περί του αντιθέτου».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος, την καρποφόρα συνεργασία του με τη Βουλή, αλλά και στα σημαντικά μελλοντικά σχέδιά του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:
«Είναι ευτυχής συγκυρία που δίνεται αυτό το βήμα στους πλέον αρμόδιους και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να καταστεί -διεθνώς και με τον πιο αποφασιστικό τρόπο- σαφής η ελληνική θέση, η επιμονή και η εμμονή μας στη διατήρηση της ειρήνης, της φιλίας με τις γείτονες χώρες, της αλληλεγγύης, και άρα η τήρηση και ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών που οριοθετούσαν ένα πεδίο υποστήριξης και διαφύλαξης της ειρήνης απέναντι σε ρητορείες ή και, ενδεχομένως, σε σχέδια ανομολόγητα που αφορούν στην αμφισβήτηση αυτών των συνθηκών. Και βεβαίως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο αρχιτέκτονας αυτών των συνθηκών και ιδιαίτερα της Συνθήκης της Λωζάνης. Είναι λοιπόν ευτυχής συγκυρία το ότι από αυτό το βήμα αυτή την κρίσιμη στιγμή δηλώνεται κάτι που αφορά και συνενώνει όλους τους Έλληνες σε αυτή την πεποίθηση και σε αυτή την επιμονή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης