Μητσοτάκης: Περίπου υπό διωγμόν η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Περίπου υπό διωγμόν η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα

Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από υγιείς επιχειρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ

Μητσοτάκης: Περίπου υπό διωγμόν η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα
Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από υγιείς επιχειρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις, εξέφρασε, σήμερα, στο χαιρετισμό του στα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
, κ.
Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στο μέλλον του τόπου.

Κλείσιμο
«Η χώρα μας περιμένει πολλά από τον επιχειρηματικό κόσμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε, εντός κι εκτός Ελλάδος, να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας. Να είστε οι πρώτοι που θα αδράξετε τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και οι πρώτοι που θα δώσετε ώθηση στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης … Με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Που θα αντανακλάται στη σχέση της επιχείρησης με τους εργαζομένους της. Και που θα προεκτείνεται στην δοκιμαζόμενη κοινωνία, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος που συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα … Υπό προϋποθέσεις, η ανηφόρα μπορεί να τελειώσει. Και στην ομαλότητα, όλοι όσοι πέρασαν την ανηφόρα θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Η δική μας δουλειά – των πολιτικών – είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Να διαμορφώσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα ανταμείβουν την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη συνέπεια, την αριστεία».
 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πληρώσαμε ακριβά ιδεοληψίες και αναχρονιστικές εμμονές» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Και έχουμε καταλάβει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τη δράση τους. Ξέρουμε ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας».
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις πολιτικές της Κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμό. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης. Παρά την βαθιά εσωτερική υποτίμηση, η οποία μείωσε σημαντικά το κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκε … Επενδυτές, όχι μόνον δεν έρχονται, αλλά φεύγουν από τη χώρα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προωθείται αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει περί τα 190.000.000 ευρώ».
 
Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις σε «εξοντωτική φορολογία», «αυξημένες εισφορές», «μεγάλη γραφειοκρατία» και «έλλειψη ρευστότητας», πρόσθεσε: «Για κάθε ένα από τα προβλήματα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμούμε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο μπορούν αλλάξουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία … Με ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αλλαγές στο Κράτος, ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Η πολιτική μας στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:
 
Ο πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά πρώτον τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%. Και δεύτερον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10% …
 
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν …
 
Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Για να γίνει πράξη απαιτούνται:
 
- Πρώτον, η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δις και συνεχώς διογκώνονται. Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Η εξόφληση των οφειλών αυτών είναι για τη Νέα Δημοκρατία άμεση προτεραιότητα.
 
- Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων … Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σκοπό αυτό. Την έχουμε ονομάσει “δεύτερη ευκαιρία” ….
 
- Και τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.… Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια που η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης