Μπουτάρης: Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου με τα φαντάσματα του παρελθόντος

Μπουτάρης: Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου με τα φαντάσματα του παρελθόντος

Στο προσφυγικό, τα οικονομικά των δήμων, το αναπτυξιακό όραμα της Θεσσαλονίκης και την καθαριότητα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μπουτάρης: Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου με τα φαντάσματα του παρελθόντος
Για το προσφυγικό, τα οικονομικά των δήμων, αναπτυξιακό όραμα της Θεσσαλονίκης , την καθαριότητα αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων του 2015, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το δήμο καθώς μεσολάβησαν εκλογές και δημοψήφισμα με αποτέλεσμα η λειτουργία της κρατικής μηχανής να έχει καθυστέρηση.

Αναφερόμενος στο επερχόμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε πως ο ευνουχισμός και η κομπαρσοποίηση των δήμων είναι θέμα που απασχολεί της οργανώσεις τους ενώ τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πως οι δήμαρχοι απαιτούν να δοθούν αρμοδιότητες στους δήμους.

Για το προσφυγικό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε  πως τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο ο συντονισμός όπως είπε πρέπει να δοθεί στους δήμους με μια οικονομική στήριξη από το κράτος.

"Στη Θεσσαλονίκη δεν είχε περιστατικά συγκρούσεων με τους πρόσφυγες ούτε να δημιουργούν θέματα στην πόλη. Η κατάσταση στα κέντρα εξακολουθεί να μην είναι καλή. Υπάρχουν προβλήματα σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας", τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Κλείσιμο

Παράλληλα ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τη δυσάρεσκεια του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες δεν προχωράει όπως ήλπιζε.

"Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών υπερβαίνοντας τα ασφυκτικά όρια της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβλέποντας ότι οι προσφυγικές ροές θα πυκνώσουν και θα ενταθούν κινητοποιήσαμε τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκροτήσαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη από την Άνοιξη του 2015", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως ο ισολογισμός του δήμου ήταν πλεονασματικός, ωστόσο όπως είπε δημιουργούν  τεράστια προβλήματα τα φαντάσματα του παρελθόντος.

"Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν θέλω να ρίξω βάρος σε κανέναν, αλλά όλο και κάτι βγαίνει, άλλη φορά 7 εκατ., άλλη φορά, 4 εκατ. ευρώ από ταμεία, από εφορία, από διάφορα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ένας θεός ξέρει πότε θα τελειώσουμε", είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:

"Στον οικονομικό τομέα, συνεχίσαμε το νοικοκύρεμα που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία μας. Στο πλαίσιο της προώθησης της διαφάνειας ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης βγήκε στον αερα στην Πύλη Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου δίνοντας την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση του".

Αναφερόμενη στο τελευταίο πρόστιμο των 4,5 εκατομμύριων ευρώ, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα τόνισε:

"Κάναμε την ένσταση στην αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ για να κρίνει γιατί το ποσό αυτό προέκυψε από ένα έλεγχο που δεν ήταν μόνο ελλιπής αλλά για εμάς δεν ήταν καν έλεγχος. Στηρίχθηκε σε ένα cd του οποίου η αποδεικτική  αξία αμφισβητείται και ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβάλλοντας αυτό τον έλεγχο που στην ουσία δεν έγινε έκανε παράσταση στην επιτροπή ζητώντας ταυτόχρονα την αναστολή των μέτρων που έχει πάρει το ΙΚΑ εναντίον μας και το δυσβάσταχτο μετρό είναι η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας του δήμου Θεσσαλονίκης  η οποία ότι και να πούμε για τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό μου επιτρέπεται να πω δεν έχει κανένα νόημα αν από τέτοιες υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να μας βασανίζουν δεν μπορούμε να έχουμε καν την ασφαλιστική ενημερότητα.  Για λόγους για  τους οποίους δεν ευθύνεται ούτε η διοίκηση ούτε ο δήμος Θεσσαλονίκης ούτε προκύπτει δόλος για εμάς ούτε στερήσαμε κάτι από το ΙΚΑ".

"Μία υπόθεση του παρελθόντος εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί και αναστέλλει την δραστηριότητα μας και τη λειτουργία μας. Δεν δέχτηκε η επιτροπή να εξετάσει την ένσταση και είπε ότι την παραπέμπει στα δικαστήρια ούτε δέχτηκε να συζητήσει την αναστολή λέγοντας ότι αφού θα πάτε στα δικαστήρια ζητήστε από εκεί την αναστολή

Η λεπτομέρεια βέβαια ότι έχουν μπροστά τους δυο μήνες για να καθαρογράψουν αυτή την απόφαση και μέσα στους επόμενους δυο μήνες να καταθέσουν εμείς τα ένδικα μέσα σε αυτούς τους μήνες να μην έχουμε ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν έχει καμία σημασία ούτε για τους ίδιους ούτε για κανένα άλλο", πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό όραμα του δήμου για τη Θεσσαλονίκη και το στρατηγικό σχέδιο 2014-2019 o Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας και την προοπτική της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

"Βασικός άξονας της πολίτικης μας το 2015 ήταν να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης καταστρώνοντας ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και προβλέποντας τη χρηματοδότηση του. Ενόψει της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχοντας κλείσει το 2014 με απορρόφηση του 95% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2014 προχωρήσαμε τον σχεδιασμό μας στη βάση συνεργείων σε μητροπολιτικό επίπεδο.

Άλλος βασικός άξονας πολιτικής ήταν η εμπέδωση της υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Δομές όπως το κέντρο ημέρας, το υπνωτικό αστέγων, ο ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, το κοινωνικό φαρμακείο, ο δημοτικός λαχανόκηπος και η τράπεζα χρόνου συνέχισαν την λειτουργία τους.

Σημαντικός άξονας πολιτικής ήταν η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης. Ο διπλασιασμός των διανυκτερεύσεων σε διάστημα πέντε ετών αποτελεί σοβαρό κίνητρο για να στοχεύσουμε στον τετραπλασιασμό τους κατά την επόμενη πενταετία. Τα ποιοτικά στοιχεία του 2015 έδειξαν ότι η Θεσσαλονίκη έχει πλέον αποκτήσει σταθερότητα ως τουριστικός προορισμός παρά τη δυσμενή συγκυρία. Σε αυτή τη βάση συνεχίσαμε τη Διπλωματία των πόλεων. Με πολυπληθείς αντιπροσωπείες στις όποιες μετείχαν επαγγελματίες του τουρισμού, της ιατρικής, της εκπαίδευσης και αλλαγών τομέων επισκεφθήκαμε σημαντικές πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημαντική ήταν επίσης η έναρξη του προγράμματος "100 Ανθεκτικές πόλεις" που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ροκφέλερ. Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των "100 Ανθεκτικών Πολεων" θα αποδώσει ένα εγχειρίδιο-οδηγό για την από κοινού αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη", τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στο θέμα των προστίμων είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση για νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή παλαιών χρεών ενώ επισήμανε πως η  διοικητική  μηχανή του Δήμου δεν δουλεύει με την αποτελεσματικότητα που θα ήθελε η διοίκηση του να δουλέψει.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τόνισε την συμφωνία του δήμου με την Αττικό Μετρό για την οριστική διάσωση των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, ενώ αναφέρθηκε και στο μουσείο του Ολοκαυτώματος το οποίο προωθεί ο δήμος σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα  και την ΓΑΙΟΣΕ και το οποίο όπως είπε ο κ. Μπουτάρης θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο πάγκοσμιο κάδρο.

Για την παράκτια συγκοινωνία ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως ελπίζει να προχωρήσει μέσα στο 2017 παρά την καθυστέρηση, ενώ αναφέρομενος στην έρευνα των "Εντάξει", είπε πως στα τρία που πράγματα που ενοχλούν τους Θεσσαλονικείς δεν περιλαμβάνεται η καθαριότητα.

"Η πόλη μας είναι καθαρότερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας", είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Πηγή: thestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης