Ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από τον στρατηγικό ρόλο Κοτσακά

Ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από τον στρατηγικό ρόλο Κοτσακά

Το πρώην δεξί χέρι του Άκη τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού - Ο Πάνος Λάμπρου υπεύθυνος για δικαιοσύνη, προσφυγικό και μεταναστευτικό

Ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από τον στρατηγικό ρόλο Κοτσακά
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα σενάρια με τα ονόματα που αρχίζουν να κυκλοφορούν για υπουργικές θέσεις, προκαλούν ήδη ίλιγγο στον ΣΥΡΙΖΑ
. Η πρόθεση της ηγεσίας και ειδικά του
Αλέξη Τσίπρα να επιστρατεύσει πρόθυμους παράγοντες από την κεντροαριστερά, ακόμα και το χώρο της κεντροδεξιάς, είναι σαφής, σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα στίγμα διεύρυνσης της απήχησης της κυβέρνησης και απομόνωσης της
ΝΔ.
Κλείσιμο

Οι διαθέσεις του πρωθυπουργού άλλωστε φάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αφενός
η θεαματική αναβάθμιση στην Κουμουνδούρου, του Αντώνη Κοτσακά
, άλλοτε υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Κοτσακάς ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση εξαιρετικά κρίσιμη, γεγονός που δείχνει την ξεκάθαρη διάθεση για στροφή στη σοσιαλδημοκρατία. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση είναι και ένα νεύμα για την έλευση παραγόντων αυτού του χώρου στον επικείμενο ανασχηματισμό (Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι).

Όσο για την αξιοποίηση στελεχών από την κεντροδεξιά ή και τη δεξιά, παραμένει ερώτημα το πώς άνθισε αυτός ο έρωτας της ηγετικής ομάδας με τον συγκεκριμένο χώρο. Το παράδειγμα του Βύρωνα Πολύδωρα εξέπληξε πολλούς και παρότι ο «σαμουράι» προοριζόταν για την προεδρία του ΕΣΡ, θεωρείται ότι ήταν η, ατυχής τελικά, επιλογή του ήταν μία τροχιοδεικτική βολή για να «ζεσταθούν» οι σχέσεις με άλλους παράγοντες. Οι φήμες αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον Κώστα Μίχαλο, επιφανές στέλεχος της ΝΔ για χρόνια και τώρα πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης διαψεύστηκε πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τεφτέρι του πρωθυπουργού είναι και στελέχη αυτού του χώρου.

Ρόλο στις διεργασίες παίζουν και τα αρνητικά γκάλοπ των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση: από τη μία αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει συμμάχους σε άλλους χώρους, αλλά από την άλλη κάμπτουν τις διαθέσεις πιθανών ενδιαφερομένων, που φοβούνται ότι τυχόν συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι σαν επιβίβαση σε ένα πλοίο που βουλιάζει.

Κατά τα φαινόμενα πάντως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό. Κυρίως αναζητεί πρόσωπα να στελεχώσουν κάποιες καίριες θέσεις -όχι στο υπουργείο Οικονομικών πάντως- που θα χειριστούν θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και θα έχουν ρόλο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Άλλωστε ένας λόγος που γίνεται αυτή την περίοδο ο ανασχηματισμός είναι η ανάγκη να εμφανιστεί απέναντι στην τρόικα ένα σχήμα «αποφασισμένο», εάν αυτό επιλεγεί στρατηγικά από το Μαξίμου, να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για μία πιο ξεκάθαρη ρύθμιση για το χρέος. Να υπάρχει δηλαδή ένας κυβερνητικός σχηματισμός έτοιμος για γρήγορες συμφωνίες με τους δανειστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Γι’ αυτό άλλωστε μετακινείται από το υπουργείο Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπέγραψε συμφωνίες για τη ΔΕΗ, που θα σήμαιναν για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλημα της εταιρίας.

Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε στο μεταξύ να έχει κλείσει το θέμα του ΕΣΡ και να έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο, ώστε να φύγει η κυβέρνηση από το θέμα αυτό, που της προκαλεί φθορά. Γι’ αυτό και περιμένει τις σχετικές διεργασίες στη Βουλή, χωρίς όμως να εξαρτάται ο τελικός σχεδιασμός του από τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Αναλυτικά τα πρόσωπα και οι αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν με απόφαση  του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ: 

Αναγνωστοπούλου Σία: Πρόγραμμα - Θεωρία – Ινστιτούτο Ν.Πουλαντζάς
 
Δημητριάδης Δημήτρης: Οργανωτικό
 
Ηλιόπουλος Νάσος: Εργατική Πολιτική, Συνδικαλιστικό, Δημόσια Διοίκηση, Ψηφιακή Πολιτική

Θεοδωρακοπούλου Νατάσα: Φεμινιστική Πολιτική, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
 
Καλαμάρα Έφη: Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, Περιβάλλον
 
Καλκανδής Πέτρος: Οικονομική Πολιτική, Επικοινωνία, Οργανωτικό
 
Καραγεώργος Πέτρος: Υπεύθυνος Οργανωτικού
 
Κνήτου Κατερίνα: Τοπική Αυτοδιοίκηση - Α΄ βαθμια ΤΑ
 
Κοτσακάς Αντώνης: Πολιτικός Σχεδιασμός
 
Κυπριανίδου Ερμίνα: Τοπική Αυτοδιοίκηση - Β΄ βαθμια ΤΑ
 
Λάμπρου Πάνος: Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
 
Μανταδάκης Άγγελος: Αθλητισμός, Πολιτισμός
 
Μπουρνούς Γιάννης: Ευρωπαϊκή Πολιτική - ΚΕΑ, Ελληνισμός Διασποράς, Εξωτερική Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
 
Σκορίνης Νίκος: Συντονισμός Κόμματος - Κ.Ο. - Κυβέρνησης, Οργανωτικό

Υδραίος Μιχάλης: Δίκτυα - Μεταφορές, Υποδομές, Ναυτιλία, Αλληλεγγύη
 
Χριστόπουλος Αλέξης: Αγροτικό, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Βιομηχανίας, Τουρισμός
 
Σβίγκου Ράνια: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ- ΜΜΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης