Κυπριακό: Λίγο πριν το τέλος του δρόμου

Κυπριακό: Λίγο πριν το τέλος του δρόμου

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε πως πολλές ανησυχίες για την εξέλιξη του Κυπριακού δεν έχουν έδαφος και δεν δικαιολογούνται, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί επειδή ανησυχούμε για κάτι, να μας καταβάλει ο παραλυτικός φόβος και να μείνουμε αδρανείς, για να εδραιωθεί η κατοχή»

Κυπριακό: Λίγο πριν το τέλος του δρόμου
Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού
, διανύουν το τελευταίο τους μίλι, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε ομιλία του για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Έιντε διέγνωσε ότι υπάρχει μια φυσιολογική νευρικότητα στις δύο πλευρές, καθώς είναι η ώρα που πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Όπως είπε, οι δύο ηγέτες, πλαισιώνονται από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, την απόφαση ωστόσο θα κληθούν να την πάρουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική πολιτική ευθύνη.

Κλείσιμο
Δήλωσε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης
και Μουσταφά Ακιντζί, έχουν το πολιτικό κουράγιο, τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα να πάρουν αυτές τις αποφάσεις διότι βλέπουν τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση του κυπριακού.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, ο διαχωρισμός των δύο ηγετών από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες ήταν ένας έμμεσος πλην σαφής υπαινιγμός του Έσπεν Μπαρθ Άιντε προς τα άτομα που πλαισιώνουν τους δύο ηγέτες, τα οποία τις τελευταίες μέρες είτε με δηλώσεις, είτε με παρεμβάσεις δείχνουν υπερβολική νευρικότητα φορτίζοντας το κλίμα και στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα στον κυπριακό λαό.
 
Αδικαιολόγητες ανησυχίες


Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε πως πολλές ανησυχίες για την εξέλιξη του Κυπριακού δεν έχουν έδαφος και δεν δικαιολογούνται, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί επειδή ανησυχούμε για κάτι, να μας καταβάλει ο παραλυτικός φόβος και να μείνουμε αδρανείς, για να εδραιωθεί η κατοχή».

Το θέμα είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι να εργαστούμε κατά τρόπο που να ξεπεραστούν οι ανησυχίες ή να μην δικαιολογούνται. Ο Κύπριος Πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδό του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, μετά το τέλος της πανηγυρικής δοξολογίας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σε ερώτηση εάν έχει «κλειδώσει» η ομάδα που θα τον συνοδεύει στην Ελβετία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι γίνονται οι προετοιμασίες σε ότι αφορά τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς σύμβουλους που θα τον συνοδεύουν.

Σε ερώτηση τι να αναμένεται την Κυριακή από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένουν ενημέρωση και ο ίδιος υποστήριξη.

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα που πρέπει να φρονηματίσει όλους. Με την έννοια, πρόσθεσε, ότι «οσάκις ο ελληνισμός ήταν ενωμένος είχε την δυνατότητα να επιτύχει ανάλογες με την νίκη αλλά και την δόξα που απονέμεται στο έθνος στις 28 του Οκτώβρη 1940. Πιστεύω ότι είναι μια μέρα απόδοσης τιμής σε εκείνους που μας κάνουν περήφανους. Αλλά και μια μέρα προβληματισμού για τα όσα θα πρέπει να πράξουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ελευθερία ολόκληρης της πατρίδας μας».

Είμαστε, είπε, υπό κατοχή και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανένας να την παραγνωρίσει. Οσοι ζούμε σε ένα μέρος της πατρίδας μας ελεύθεροι, συνέχισε, «θα πρέπει μέσα από τους αγώνες μας να επιτύχουμε την επανένωση αλλά και την απαλλαγή του τόπου από την κατοχή. Αυτό είναι το χρέος μας».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης