ΝΔ: Ο κ.Τσίπρας απέτυχε να διχάσει τους Έλληνες - Επιβεβλημένη η προκήρυξη εκλογών

ΝΔ: Ο κ.Τσίπρας απέτυχε να διχάσει τους Έλληνες - Επιβεβλημένη η προκήρυξη εκλογών

Ακυρώνει το τα;ξίδι στο Άγιο Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση, να παραιτηθεί ο Ν. Παππάς - Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο υπουργός Επικρατείας - Το Ποτάμι: Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί

ΝΔ: Ο κ.Τσίπρας απέτυχε να διχάσει τους Έλληνες - Επιβεβλημένη η προκήρυξη εκλογών
Τα πυρά τους στην κυβέρνηση στρέφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ήδη, τα βέλη επικεντρώνονται στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητούν την παραίτησή του. Ταυτόχρονα, στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ ηττήθηκε η προσπάθεια διχασμού από την πλευρά του κ.Τσίπρα, ενώ με επίσημη ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την προκήρυξη εκλογών.

Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Κλείσιμο
ΝΔ: Επιβεβλημένη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ ακολουθεί:


«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της Χώρας. Ο διαγωνισμός -  παρωδία ακυρώθηκε.  Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρέμβασεις στη δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρηση του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση
για την ουσιαστική αποκαταστάση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του
τηλεοπτικού τοπίου».


Φώφη Γεννηματά: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση - Να παραιτηθεί ο Ν.Παππάς

Την παραίτηση του Νίκου Παππά ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.  Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

 Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού . Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ.Παππάς».

Το Ποτάμι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε από το Ποτάμι, που σχολίασε ότι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση».

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.




Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο Νίκος Παππάς

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

«Μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά», δήλωσε η Ένωση Κεντρώων


Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.


Αντιδράσεις πολιτικών στελεχών στο twitter

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ ήρθε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα».


«Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής τελικά αποδείχθηκε πόλεμος κατά του Συντάγματος. Η κυβέρνηση υπόλογη.» «Τελικά το μαύρο δεν το γλιτώσαμε. Μαύρο έπεσε στο νόμο Παππά. Όχι απο την κυβέρνηση αλλά απο το ΣτΕ» έγραψε ο Χάρης Θεοχάρης.



«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί νίκη του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.» έγραψε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.




«Μεγάλη νίκη της συνταγματικής νομιμότητας και της προάσπισης των θεσμών και της δημοκρατίας μας και ήττα της κυβέρνησης!» έγραψε ο ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας


«Απόψε ηττήθηκαν ο αυταρχισμός και η ξιπασιά της κυβέρνησης. Τώρα βυθίζονται αμήχανοι στο τέλμα των αδιεξόδων τους.» έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.


 Το ΚΚΕ

Νωρίτερα, το απόγευμα, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, το ΚΚΕ είχε σχολιάσει για την αντιπαράθεση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες:

«Το δίλημμα “συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος”, που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αντικειμενικά κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή, είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες. Και στο ζήτημα αυτό συναντιούνται όλοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης