Εμφύλιος στην ΕΡΤ με βαρείς υπαινιγμούς μετά την αποπομπή Καπάκου

Εμφύλιος στην ΕΡΤ με βαρείς υπαινιγμούς μετά την αποπομπή Καπάκου

Αποστάσεις ασφαλείας από τον υπ. Επικρατείας: Βιάστηκε η διοίκηση στο θέμα Καπάκου - Σάλος και από την αποκάλυψη Μαυρή για την απόφαση της Αυγής να «κόψει« την Public Issue

Εμφύλιος στην ΕΡΤ με βαρείς υπαινιγμούς μετά την αποπομπή Καπάκου
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο σοφός λαός και επιβεβαιώνεται και με την αριστερά στην εξουσία. Υπό την πίεση της κλεψύδρας, που φαίνεται να έχει γυρίσει, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιδίδονται σε ανταγωνισμούς εξουσίας για τη συμμετοχή στα προνόμια που εξασφαλίζει η συμμετοχή σε αυτή (σ.σ. σήμερα) και την καλύτερη δυνατή διαχείριση της απώλειάς της (σ.σ. αύριο, η επόμενη μέρα). 

Αποτέλεσμα είναι να δίνουν «εμφύλιες μάχες» με τρόπο που στην περίπτωση της ΕΡΤ ξεπερνούν ακόμη και τις καταδικασμένες πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκθέτουν έτσι σε γυμνή θέα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με την «Αυγή», η σύγκρουση Ταγματάρχη- Καπάκου στην ΕΡΤ προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.  Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπ. Επικρατείας τη δυσφορία του προκάλεσαν οι χειρισμοί της διοίκησης της ΕΡΤ και η βιασύνη που επέδειξε, χωρίς να δώσει την ευκαιρία συμβιβασμού.

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, με αφορμή την επιστολή του κ. Καπάκου, συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας έλεγαν πως οι προσωπικές πικρίες είναι κατανοητές, όμως είναι απαράδεκτοι οι υπαινιγμοί για τα οικονομικά της ΕΡΤ όταν δεν τεκμηριώνονται.

Στην αποπομπή Καπάκου και μάλιστα με ...κλητήρα, πρώτος είχε αντιδράσει ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέροντας ότι η αποπομπή είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ και η δημόσια τηλεόραση «δεν είναι τάγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής Αννέτα Καββαδία που έχει εργασθεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, η οποία παρενέβη επίσης μέσω του twitter για να αναρωτηθεί «πότε η δημοσιογραφία ασκείται με όρους τάγματος».

Όμως, στο πλευρό του κ.Καπάκου σύμφωνα με πληροφορίες συντάσσεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αναμενόταν να θέσει το ζήτημα της αποπομπής του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, ότι οι κ.κ. Φίλης και Καπάκος έχουν συνυπάρξει στην Αυγή.

Ωστόσο, την ώρα που ο πόλεμος για την αποπομπή Καπάκου φουντώνει, η ΕΡΤ έσπευσε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, τον δημοσιογράφο Παναγιώτης Τσούτσια. Η ανακοίνωση της αλλαγής σκυτάλης έγινε λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση επιστολής του Σταύρου Καπάκου με βαριές αιχμές.

Ο τίτλος της επιστολής είναι «Διότι δεν συνεμορφώθην», και σε αυτή ο κ. Καπάκος αφήνει πολύ σοβαρά υπονοούμενα για τη διαχείριση στη δημόσια τηλεόραση, γράφοντας «ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές».

Το γάντι έσπευσε να σηκώσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατηγόρησε τον Σταύρο Καπάκο για εκτόξευση λάσπης, αφού όπως σημείωσε, ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης θα πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη συγκεκριμένη φράση για «δουλειές» και τον καλεί να εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 μήνες και γιατί κάνει την «καταγγελία- λάσπη» μετά την αποπομπή του

Πάει και ο... ταχυδρόμος!

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα είναι κι η απόφαση της Αυγής να διακόψει τη συνεργασία με την Public Issue.

«Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue δεν θα πραγματοποιείται, εφεξής, για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ, ύστερα από σχετική απόφαση της εφημερίδας» ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Twitter η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων

Αφορμή για τον τερματισμό της συνεργασίας πιθανότατα να αποτέλεσε κείμενο του Γιάννη Μαυρή, σύμφωνα με το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας καταρρέουν.

Η κριτική του ξεκινά από το περίφημο δημοψήφισμα για το οποίο επισημαίνει πως χαρακτηρίστηκε από μια παράδοξη πρωτοτυπία, καθώς η λαϊκή ετυμηγορία που κατέγραψε το αποτέλεσμα, ακυρώθηκε αυθημερόν. Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου αναιρέθηκε η λαϊκή εντολή του «Όχι» και ανακόπηκε βίαια η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στο λαϊκό κοινωνικό μπλοκ.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Μαυρής, με την καταστρατήγηση του εκλογικού αποτελέσματος, ακυρώθηκε απότομα και το εξάμηνο πείραμα «αριστερής διακυβέρνησης εντός της ΕΕ», που επιχείρησε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η άδοξη κατάληξη του δημοψηφίσματος υπονόμευσε και εξουδετέρωσε συνολικά την πολιτική δυναμική που εγκαινίασαν οι βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015. «Η πολιτική της ανατροπής, ανατράπηκε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε, λογικά, έντονο αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρή,  η τεράστια συσπείρωση περί την κυβέρνηση, που εμφανίσθηκε μετά τον Ιανουάριο και διατηρήθηκε στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, μέχρι το δημοψήφισμα, τερματίσθηκε και εξαερώθηκε.

Αντίστοιχη επίδραση άσκησε η κυβερνητική στροφή και στην πρωθυπουργική δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία επίσης καταβαραθρώθηκε. Επομένως, συμπεραίνει, το δημοψήφισμα αποδείχθηκε, ταυτόχρονα, και σημείο κορύφωσης της λαϊκής υποστήριξης στην κυβέρνηση της Αριστεράς και απαρχή της κατακρήμνισής της.

Στις εκβιαστικές εκλογές που ακολούθησαν αιφνιδιαστικά, τον Σεπτέμβριο του 2015, γράφει ο κ. Μαυρής, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε για δεύτερη φορά. Οι διεργασίες που προηγήθηκαν σε συμπυκνωμένο χρόνο, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, δεν οδήγησαν σε αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά σε ψήφο δεύτερης ευκαιρίας, χωρίς όμως κοινωνική ανοχή και περίοδο χάριτος. Η δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, «πύρρειος».

Η σημερινή κυβέρνηση, παρατηρεί ο Γιάννης Μαυρής, με το 3ο Μνημόνιο που συνυπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, προωθεί τη διαδικασία της «απο-κομματικοποίησης» και της «απο-πολιτικοποίησης». Αλλά η υποχώρηση της πολιτικής και η αποδυνάμωση των κομμάτων έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αποβαίνει πάντοτε εις βάρος της Αριστεράς και υπέρ της Δεξιάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πριονίσει αρκετά το κλαδί, πάνω στο οποίο κάθησε» καταλήγει συμπερασματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης