Τσίπρας: Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του '17

Τσίπρας: Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του '17

Καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατόν - 

Τσίπρας: Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του '17
Τον κίνδυνο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
να γίνει όργανο της ακροδεξιάς στις χώρες της ΕΕ όπου υπάρχει εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνσή του για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 επισήμανε ο
Αλέξης Τσίπρας απο το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της μετά πό μια πολύ δύσκολη συμφωνία που υπεγράφη μετά από σκληρή διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015.

Η ομιλία Τσίπρα στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και αποδεσμεύεται το τελευταίο σκέλος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, 1,7 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία».

«Όμως η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup δεν δεσμεύουν μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους της. Οι ίδιοι οι πιστωτές συνομολόγησαν την υποχρέωσή τους προς την Ελλάδα για το θέμα του χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι πιστωτές οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016 ώστε να στέλνουν μήνυμα στους επενδυτές και θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψει στις αγορές. Με αυτές τις προϋποθέσεις η οικονομία θα πετύχει ή θα ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2017. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα πετύχει το επόμενο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό που κρίνεται αυτή την περίοδο δεν είναι απλά η έκβαση μιας κρίσης, της οικονομικής ή της προσφυγικής, αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της "μη Ευρώπης"», για να υπογραμμίσει: «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte». 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:

α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.

Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης