Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος από Μέρκελ-Ολάντ

Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος από Μέρκελ-Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαφωνίες των θεσμών και η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές

Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος από Μέρκελ-Ολάντ
Υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους
πήρε  ο
Αλέξης Τσίπρας
στις συναντήσεις που είχε με τον
Κλείσιμο
Φρανσουά Ολάντ και την
Άνγκελα Μέρκελ
.

Αν και σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο το κλίμα στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις επαφές του με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας αλλά και Αγγλίας ήταν «καλό», Μέρκελ και Ολάντ όπως προκύπτει από την ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, αρκέστηκαν σε γενικόλογες εκφράσεις χωρίς να προχωρούν στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αναπαράγοντας τη ρητορική του προηγούμενου διαστήματος.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαφωνίες των θεσμών και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος, προκειμένου να δοθεί έτσι μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη είναι ικανή να λύνει τα προβλήματα της.

Φωτογραφία από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ



Παράλληλα επισημάνθηκε η συμφωνία τους πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση έτσι ώστε να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα, υπενθυμίζοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Από τη πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ερωτηθείς για την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για το χρέος σχολίασε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις για το χρέος το 2012 και τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017.

Ο Γάλλος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως στόχος τους ήταν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όπως και τις δεσμεύσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές και να διασφαλίσουν πως πέραν της αξιολόγησης η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που τους έχουν υποσχεθεί.

Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι ευρέως γνωστή η επιρροή που άσκησε για να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα και να ενισχυθεί.

Ο Πρόεδρος Ολάντ ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξης της Ελλάδας.

Σε αντίστοιχο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό


Σε ερώτηση δημοσιογράφου η Γερμανίδα Καγκελάριος εστίασε στην συνδιαλλαγή των δύο αρχηγών για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Γερμανία θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της παροχής ασύλου δια της αποστολής εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν να στελεχωθεί ο ελληνικός μηχανισμός. 



Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τονίζοντας πως είναι ανάγκη να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε σχέση με το θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας, κάτι που επανέλαβε και στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.



Η είσοδος των τριών ηγετών στο κτήριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής



Κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα δεν κύλησαν θετικά τα πράγματα για την κυβερνητική προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το κλίμα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα σχόλια γενικότερα και η διάθεση που φάνηκε να υπάρχει εκ μέρους των Ευρωπαίων παραγόντων, μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ευρύτερα αυτής, δεν δικαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες της Αθήνας, ίσως ούτε καν την επιλογή του πρωθυπουργού να σηκώσει από τώρα το θέμα τόσο ψηλά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης