Μητσοτάκης: Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί, είτε έτσι (από το ΣτΕ) είτε αλλιώς (από την κυβέρνηση της ΝΔ)

Μητσοτάκης: Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί, είτε έτσι (από το ΣτΕ) είτε αλλιώς (από την κυβέρνηση της ΝΔ)

Μηνύματα ότι δεν θα βρει ούτε «συνενόχους», ούτε «προθύμους» στο «μαύρο» που ετοιμάζει στα κανάλια, έστειλε προς την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Μητσοτάκης: Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί, είτε έτσι (από το ΣτΕ) είτε αλλιώς (από την κυβέρνηση της ΝΔ)
Τη βεβαιότητά του ότι θα καταργηθεί ότι ο «νόμος Παππά» ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εκφράζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο της Επικρατείας «σηματοδοτεί τη βούληση του Δικαστηρίου να κρίνει την ουσία της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και να μην απορρίψει τις σχετικές προσφυγές για τυπικούς λόγους». 

Είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «μια σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει απόλυτα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έπρεπε, σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πριν το Δικαστήριο κρίνει την ουσία του νόμου Παππά».

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει». 

Την κάλεσε, ταυτόχρονα, «να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει “μαύρο” στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία». Και σε αυστηρούς τόνους συμπλήρωσε: «Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει».
Κλείσιμο

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του, καθώς διακινούνταν από κυβερνητικούς κύκλους φήμες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης σε μια –άκαρπη, όπως αποδείχθηκε- προσπάθεια να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

«Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστηρίζει τη λειτουργία ισχυρών Ανεξάρτητων Αρχών, που επιτελούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ρόλο τους. Μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές με τις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα προβλέπει και όχι Αρχές – μαριονέτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που μιλούσε από το βήμα της Ολομέλειας όταν ξεκινούσε η Διάσκεψη, που είχε συγκαλέσει ο κ. Βούτσης. Και επικαλέστηκε τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει και με πλειοψηφία 4/5 στελεχώθηκαν άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το ΑΣΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

«Ζητά συνενόχους και ψάχνει για πρόθυμους»
«Για αυτό και απαιτούμε την επιστροφή στο Ε.Σ.Ρ. των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του», συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη. Άλλωστε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ε.Σ.Ρ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Και έτσι  συνεχίζουμε. Υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι το κόμμα του εξ αρχής έθεσε «μια και μόνο προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ.». Και αυτή είναι «η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας» με την «ακύρωση του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η κυβέρνηση υφάρπαξε από το Ε.Σ.Ρ.». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε για το νόημα που θα έχει η συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. όταν ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης. 

«Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ανεξάρτητη Αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών».

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από κυβερνητικούς κύκλους ως «πρώτο βήμα υποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καθώς, όπως έλεγαν, «για πρώτη φορά συνέδεε τη συνέχεια της επίμαχης υπόθεσης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Έθεταν, μάλιστα, ερώτημα για τη στάση που θα τηρήσει η Πειραιώς στην περίπτωση που ο νόμος κριθεί συνταγματικός.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε απόλυτα κατηγορηματικός. «Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί είτε έτσι είτε αλλιώς», υπογράμμισε. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα τον καταργήσει το ΣτΕ επειδή είναι κραυγαλέα αντισυνταγματικός. Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ισχύει η δέσμευσή μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αυξήσει τον αριθμό των καναλιών, ώστε να εκπέμπουν όσοι σταθμοί επιτρέπει το φάσμα των συχνοτήτων, και να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των από το ΕΣΡ, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα».             

Πρωτοφανής θεσμικός εκφυλισμός
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, ότι «η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό», καθώς «η κυβέρνηση ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».

Πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες μέρες, βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν ως μόνο σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά». Και έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε Κράτος Δικαίου», επισημαίνοντας την ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων και στηλιτεύοντας  την δημοσίευση από την «Αυγή» στοιχείων από την προσωπική ζωή ανώτατου δικαστή την ημέρα που συμμετέχει στη διάσκεψη του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

«Είναι, δυστυχώς, άλλο ένα δείγμα γραφής μιας εξουσίας που δεν έχει αναστολές στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι της αντιστέκεται ως θεσμικό αντίβαρο» τόνισε. «Μιας εξουσίας που διορίζει νύχτα τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Που στέλνει σπίτι τους όσα στελέχη της καταγγέλλουν σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κρατικού χρήματος. Όπως έγινε με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και λίγο νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Χωρίς να αισθανθεί κανείς την ανάγκη να διερευνήσει τις βαριές αυτές κατηγορίες».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης