Στουρνάρας: Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft

Στουρνάρας: Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft

«Δημόσιοι φορείς απέσυραν λεφτά από την Αττικής μετά την απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων»- «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε capital controls» - «Θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού» σχολίασε έπειτα από προσβλητικό χαρακτηρισμό Νικολόπουλου

Στουρνάρας:  Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft
Στοιχεία για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της  
Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος  και ένα μικρότερο το Star. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

 Σκληρή απάντηση στον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο επιφύλασσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις αιχμές που άφησε ο πρώτος κατά την ακρόαση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και πως του είχε στείλει επιστολή για το γεγονός ότι στην θέση του δ.σ. και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον κ. Προβόπουλο λέγοντας αρχικά ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα

Ο κ.  Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια ότι η αναφορά σε ψυχολογικά προβλήματα ήταν απλώς ένα αστείο. 

Ειδικότερα, όταν ο κ. Νικολόπουλος του επισήμανε ότι «ο κ. Προβόπουλος είναι σήμερα υπεύθυνος στην Eurobank Βουλγαρίας» και ότι «για να τον έχουν βάλει εκεί δεν νομίζω να έχει ψυχολογικά προβλήματα», ο κ. Στουρνάρνας διευκρίνισε πως νωρίτερα αστειευόταν και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την φράση του γιατί τον διέκοψαν.


«Από την τράπεζα Αττικής απέσυραν τα χρήματα οι φορείς του Δημοσίου»


Εντονη ήταν η αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ κατά την προσπάθεια του κ. Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) να του «χρεώσει» διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.

«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας με τον κ. Στουρνάρα να απαντά: «η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί

Σπ. Λαππας: κάντε το. Διορθώστε αλλά  μην το ανακοινώνετε!

Γ. Στουρνάρας: ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση

Σπ. Λαππας: η κυρια Παπαγιαννίδη (σ.σ. διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή

Σωκ. Φάμελλος: μας ειπε η κα Παπαγιαννίδη ότι πριν ενημερώσει την τρ. Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα

Γ. Στουρνάρας: επικροτώ και επαυξάνω

Σωκ. Φάμελλος: αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες.

Στουρνάρας: χάριν τις έγκαιρής παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής

Λαππας: ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.

Σπ. Λαππας: δεν μας αφορά αυτό

Στουνάρας : Σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Η Τρ. Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογριτσα σαν να ήταν η Microsoft
Δημ. Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ.  Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε capital controls και ανακεφαλαιοποίηση
Δημ. Σταμάτης:  Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την επιβολή capital controls  πόσο κόστισε; Αδίκως ονομάζεται Βαρουφακειάδα. Η χώρα είχε και Πρωθυπουργό είχε και κυβέρνηση. Μην τα φορτώνουμε όλα στον Βαρουφάκη. Ήταν συλλογική η ευθύνη

Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)

Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.

Δεν συμφωνώ με όσα είπατε για Βαρουφάκη. Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Δ. Σταμάτης: το θυμάμαι. Ημουν παρών στην συζήτηση εκείνη

Γ. Στουρνάρας: να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει.

Ανοίκεια επίθεση από Κασιδιάρη οδήγησε σε προσωρινή διακοπή 
Ηλ. Κασιδιάρης: με βάση το πόρισμα πήγαινε για κακουργηματική απιστία ο κ.Πανταλάκης. Έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό

Στουρνάρας: τον κ.  Πανταλάκη εγώ τον πρότεινα. Στην αρχή ήταν διστακτικός. Τον έπεισα. Τα λεφτά που έβγαλε στο εξωτερικό τα έχει επιστρέψει και είναι νόμιμα.

Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος αυτός έβγαλε τα λεφτά του έξω. Είναι αυτός άνθρωπος εμπιστοσύνης να μπει σε τραπεζα

Στουρνάρας: Ψάχτηκε από το ΣΔΟΕ και είναι νόμιμα τα χρήματα. Ο Πανταλάκης είναι ικανότατο τραπεζικό στέλεχος.

Κασιδιάρης: Ακούμε από τον διοικητή ΤτΕ ότι ένας τραπεζίτης που έβγαζε τα λεφτά του έξω την περίοδο που έπρεπε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και έχει προταθεί για δίωξη μας λεει ότι είναι άτομο εμπιστοσύνης. Τι να πούμε;  Η έφοδος στην επιχείρηση της συζύγου σας, η συνάντηση με Τσίπρα και επιλογή Πανταλάκη είναι άσχετα ή συνδέονται

Στουρνάρας: Είναι άσχετα. Του είχα προτείνει να αναλάβει σύμβουλος πριν γίνουν όσα λετε.

Κασιδιάρης: αν βγει από το αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα και πάει φυλακή ο Πανταλάκης πως θα λειτουργήσει η Τράπεζα Αττικής;

Κασιδιάρης : η τροπολογία αφορούσε τα κόμματα ;

Στουρνάρας: Αφορούσε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση

Κασιδιάρης: αρα δεν αφορά κόμματα

Στουρνάρας: αυτή είναι η άποψή μου

Κασιδιάρης: Στην σύζυγο έγινε ανάθεση έργου 1,6 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ηταν νόμιμη η άνάθεση;

Στουρνάρας: Ναι

Κασιδιάρης: Πως μπορέι να ήταν όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά λοιμώξεις και η καμπάνια ήταν για καρκίνο

Στουρνάρας: ήταν ένωση εταιρειών. Ο διαγωνισμός έγινε 2009 και κατοχυρώθηκε 2011

Κασιδιάρης: Το 2013 που ήσασταν υπουργός κατοχυρώθηκε άλλη καμπάνια για την πολυφαρμακία από τον ΕΟΦ; Στην κοινοπραξία ήταν και ο αδελφός του κξ. Βαρβιτσιώτη.

Στουρνάρας: ο διαγωνισμός έγινε πριν γίνω υπουργός

Κασιδιάρης: η εκταμίευση όμως έγινε επι δική σας υπουργίας

Στουρνάρας: τι σχέση έχει αυτό

Για την γυναίκα μου:Ότι πήρε το πήρε πριν γίνω εγώ υπουργός. Ηταν σε ένωση πολλών επιχειρήσεων. Αυτά συνέβησαν 2 χρόνια πριν γίνω εγώ υπουργός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Ηταν διαγωνισμός ΕΣΠΑ και νόμιμος

Κασιδιάρης: Κατά τύχη μπούκαραν οι εισαγγελείς;

Στουρναρας: βρήκαν τίποτα;

Η έφοδος ήταν παράνομη έγινε χωρίς εντολή. Εγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Στουρνάρας:  Με την Deutsche bank το ζήτημα είναι το μεγάλο πρόστιμο από τις Αμερικάνικες Αρχές. Αν πληρωθεί ολόκληρο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κεφαλαιακή της βάση. Νομίζω είναι σε διαπραγματεύσεις για μείωση του προστίμου.

Αν. Λοβερδος: τα 14 δις ευρώ που διαβάζουμε είναι το κεντρικό θέμα ή είναι και άλλα;

Στουρνάρας: αυτό είναι

Λοβέρδος δεν έχει άλλα προβλήματα;

Στουρνάρας πέρασε τα στρες τεστ και δεν έχει άλλο πρόβλημα πέραν αυτού

Λοβέρδος : με μαέστρο τον πρωθυπουργό διακινούνται μια σειρά από ανακρίβειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο διοικητής μας έδωσε ένα ποσοστό. Πόσα εκατομμύρια είναι;

Στουρνάρας: σας είπα ότι τα κόκκινα δάνεια ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ με στοιχεία Ιουνίου 2015. Αυτά είναι  καταγγελμένα σε καθυστέρηση

Αν. Λοβέρδος: τα 317 εκατ. ευρώ  τι ποσοστό είναι σε σχέση με τα συνολικώς μη εξυπηρετούμενα;

Στουρνάρας: στον κλάδο είναι 25%. Στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων είναι 0,3%

Λοβέρδος είναι αυτό αίτιο της κρίσης;

Στουρνάτρας: γιατί ποιος το έθεσε αυτό;

Λοβέρδος: ο πρωθυπουργός

Στουρνάρας: αποκλείεται. Όχι δεν ισχύει αυτό

Αυτά που έχουν κοκκινίσει είναι τα καταγγελμένα και όσα είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Σήμερα όμως βάζουμε και δάνεια που είναι σε πιθανότητα να κοκκινίσουν με βάση κριτήρια για το πώς πάει η εταιρεία και ο κλάδος.

Λοβέρδος: Εμείς φέραμε την προστασία των κόκκινων δανείων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να δείξει ούτε ένα μέτρο. Ποιο το κόστος  από το νόμο Κατσέλη;

Στουνράρας: δεν είναι ασήμαντο . Δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε. Αυτοί οι νόμοι δημιούργησαν ένα μέρος του προβλήματος. Ακόμα και σήμερα στρατηγικοί κακοπληρωτές κάνουν επίκληση του νόμου Κατσέλη. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

Το πόρισμα της τρ. Αττικής θα σταλεί στον εισαγγελέα

Λοβέρδος : στον εισαγγελέα γιατί θα πηγαίνατε την τρ Αττικής;

Στουρνάρας: Το πρώτο πόρισμα 2011 - 2014 δεν είχε ενδείξεις πράξεων που θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα. Το νέο εύρημα είναι ότι έχουν υποτιμολογηθεί σοβαρά δάνεια – το επιτόκιο δηλαδή που δίνεται – δεν είναι σύμφωνο με τα κριτήρια της τράπεζας.

Το 61% του χαρτοφυλακίου υποτιμολογείται . Αυτό είναι σοβαρό εύρημα.

Λοβέρδος: από ποιο σημείο και κάτω λειτουργεί το κριτήριο της προστασίας πιστωτικού συστήματος και λέτε ότι επιβάλλεται μέτρα σε τράπεζες και κάνετε συστάσεις αλλά δεν αναμιγνύετε τις εισαγγελικές αρχές. Και πότε ενεργοποιείτε τις εισαγγελικές αρχές

Στουρνάρας: οι νομικοί συνεργάζονται με την επιθεώρηση και την διεύθυνση εποπτεία. Κατέληξαν ότι το συγκριμένο πόρισμα που έχει ποσοτικοποιημένη ζημία από την υποτιμολόγηση έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα. Τα προηγούμενα πορίσματα έχουν παραγγελθεί από τον εισαγγελέα.

Η επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες έχουν χαθεί

 Λοβέρδος : ο κ. Χουντής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε 6 δις ευρώ από την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών τραπεζών

Στουρνάρας: κέρδη των κεντρικών τραπεζών για το 2015 και 2016 έχουν χαθεί. Δεν ξέρω όμως αν είναι τόσο το ποσό. Νομίζω ότι είναι μικρότερο  

Άγνωστο πότε θα αρθούν τα capital controls και θα βγούμε στις αγορές

Λοβέρδος : Ποτε θα αρθούν τα capital controls

Στουρνάρας: δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις. Μπορούμε να κάνουμε σταδιακή χαλάρωση που έχει γίνει. Το κόστος είναι πολύ – πολύ μικρότερο για την πραγματική οικονομία σήμερα από όσο ήταν αρχικά. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα αρθούν

Από τον Μάιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων 5 δις ευρώ. Δεν είναι όμως αρκετή

Λοβέρδος: μας είπε ο κ. Προβόπουλος  ότι οι συνέπειες θα αρθούν μετά από 10ετία

Στουρνάρας: δεν συμφωνώ. Το παράδειγμα Κύπρου δεν το επιβεβαιώνει. Αρκεί να ακολουθήσεις το παράδειγμα για να αντιστρέψεις τις συνέπειες

Αν. Λοβέρδος: Λοβέρδος: δημοψήφισμα – capital controls και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται;

Στουρνάρας: οι αιτίες ανακεφαλαιοποιησης δεν είναι τα capital xontrols που μπήκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες. Την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκαρτ. Ευρώ . Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική πρώτου εξαμήνου που δημιούργησε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα .

Λοβέδρος: το κόστος το  ποσοτικοποιήσατε στα 86 δις ευρώ

Στουρνάρας: Υπάρχουν τρόποι να εκτιμήσεις. Εγώ μίλησα  για το μνημόνιο

Λοβέρδος: είπατε ότι θα αργήσουμε να βγουμε στις αγορές

Στουρνάρας: Δεν μπορείς να βγεις στις αγορές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς ενδείξεις ότι οι αγορές θα μας δεχθούν. Πρέπει όμως να γίνει γιατι το 2018 λήγει πρόγραμμα. Πρέπει να επιταχύνουμε για την 2η αξιολόγηση.

Έρχονται μέτρα για αντιμετώπιση κόκκινων δανείων

Επίσης ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι έρχονται επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λοβέρδου αναφορικά με την απροθυμία των μετόχων του Mega να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είπε «το Μέγκα πραγματικά χωρίς ειδήσεις βγάζει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι λειτουργική … πρέπει όμως οι μέτοχοί του να δραστηριοποιηθούν. Αυτή την στιγμή ενα από τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων είναι το να αναγκάζουμε τους μετόχους που δεν θέλουν να μετέχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης να αποχωρούν»

Διάλογος Στουρνάρα με Μαυρωτά
Μαυρωτάς: είναι μοναδικό φαινόμενο όσα έγιναν στην τράπεζα  Αττικής;

Στουρνάρας: ναι! Ήταν «αουτ λαιερ» έξω από το πλαίσιο. Μετά τον Ιούνιο του 2015 που ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και η κυβερνητική πολιτική κινήθηκε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τα ιδρύματα ομαλοποίησαν την λειτουργία τους εκτός από την Αττικής.

Μαυρωτάς: είχε ειπωθεί το επιχείρημα της ύπαρξης μη συστημικής τρά0εζας για ενίσχυση ανάπτυξης

Στουρναρας: Το ΤΣΜΕΔΕ από 2013 εως σήμερα είναι 755 εκατ. ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας ζήτησε έλεγχο γιατί η τράπεζα δεν κάλυψε τους στόχους για το δυσμενές σενάριο. Σήκωσε το 90% των απαιτούμενων κεφαλαίων και ο μηχανισμός ζήτησε να ερευνηθεί τι έγινε. Υπήρχε πληροφόρηση ότι ένα ποσοστό καλύφθηκε με διπλή μόχλευση που δεν είναι παράνομο αλλά δεν λογίζεται ως διπλό κεφάλαιο. Το νούμερα όμως ήταν μικρό. Εβγαλε όμως ο έλεγχος το δεύτερο σημαντικό εύρημα: την υποτιμολόγηση δανείων. Βγήκε χειρότερο εύρημα από τις υποψίες που υποκίνησαν τον έλεγχο. Πείσαμε την ΕΚΤ, δόθηκε ρευστότητα και στην νεά διοίκηση για να γυρίσει την τράπεζα και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει.

Μαυρωτάς: η διακοπή της ροής χρήματος στην Αττική έκοψε και τον Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό;

Στουρνάρας: Εμείς βλέπαμε όμιλο. Ο υπερθεματιστής ήταν ο Βλαδήμηρος και δεν βλέπαμε τον υιό. Δεν συνδέθηκε αυτό.

Μαυρωτάς: Είπατε για δημόσιους φορείς που απέσυραν καταθέσεις από την Αττικής

Σουρνάρας: Με επιφύλαξη το είπα. Η απόσυρση καταθέσεων ήταν κυρίως από δημόσιους φορείς και όχι ιδιώτες.

Μαυρωτάς: την περίοδο που ήσασταν υπουργός οικονομικών πως ήταν οι σχέσεις σας με τον τότε διοικητή της ΤτΕ

Στουρνάρας: Καλές

Μαυρωτάς: σήμερα πως είναι οι σχέσεις σας με τον υπουργό Οικονομικών

Στουρνάρας: Άριστες . Με τον τωρινό μην παρεξηγηθούμε

Μαυρωτάς: έχετε διαπιστώσει προσπάθειες να επηρεάσει η κυβέρνηση τον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή της ΤτΕ

Στουρνάρας: Όχι

Μαυρωτάς: υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης κόκκινων δανείων

Στουρνάρας: Έχουμε Κώδικα Δεοντολογίας με μενού λύσεων. Δεν δεσμεύει τράπεζες αλλά προτείνει λύσεις. Συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση για νομοθετικές λύσεις διευκόλυνση στην αντιμετώπιση κόκκινων δανείων που είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το ασφαλιστικό και δημοσιονομικό. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα έχουμε πρόβλημα. Αν το αντιμετωπίσουμε θα πάμε καλά.

«Στρατηγικός κακοπληρωτής ο Κήρυκας Χανίων»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός ρώτησε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια της οικογένειας Μητσοτάκη που έχουν στην ιδιοκτησία τους την ιστορική εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων».

Σαντορινιός: Είπατε προηγουμένως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μπορείτε να μας πείτε τι χαρακτηριστικά έχουν;

Στουρνάρας: Ενας που έχει εισοδήματα και δεν πληρώνει. Μέσα στην κρίση ορισμένοι κλάδοι δεν είχαν κρίση. Αν δείτε τα μεγέθη δεν χτυπήθηκαν από την κρίση ωστόσο έχει κόκκινα δάνεια στο μέσο όρο ή και παραπάνω. Πρέπει να δούμε πώς τους αντιμετωπίζουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σαντορινιός: Η οικογένεια Μητσοτάκη αν δεν πληρώνει το δάνειό της για 10 χρόνια είναι στρατηγικός κακοπληρωτής;

Στουρνάρας: Αναφέρεστε στον Κήρυκα Χανίων, σας ενημερώνω ότι είναι στα δάνεια που η ΤτΕ θα ψάξει.

Σαντορινιός: Σας λέω ότι επι δέκα χρόνια δεν πληρωνόταν και καταγγέλθηκε πρόσφατα.

Στουρνάρας: Το δάνειο αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Σαντορινιός: Πάντως αν κάποιος έχει χρήματα και δεν πληρώνει τα δάνεια είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Στουρνάρας: Βεβαίως. Όμως πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά.

Στουρνάρας: Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες

Αν. Καββαδία: Ο κ. Ψυχάρης κατέθεσε τον Αύγουστο και είπε ότι πήρε δάνειο με «αέρα». Τι έχει γίνει με αυτό;

Στουρνάρας: Ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) κοιτάει να δει την αντίδραση της τράπεζας που έχει πάρει δάνειο ο κ. Ψυχάρης. Το ερευνά. Εχω την εντύπωση πως έχει γίνει παρεξήγηση

Αν. Καββαδία: υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να καταμεριστούν και υπάρχουν πρόσωπα με ευθύνες

Στουρνάρας: Εννοείτε πολιτικές;

Καββαδία: Εννοώ για ευθύνες κάποιον που έφεραν την κατάσταση μέχρι έδω

Στουρνάρας: Είναι πολύ μεγάλη αυτή η συζήτηση

Σταματης: Να το κάνουμε. Να γίνει εξεταστική

Στουρνάρας: Έχει υποφέρει ο τόπος από παραπομπές σε εξεταστικές. Δεν πιστεύω σε εξεταστικές ούτε για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Καββαδία: Εχετε κάνει διάφορες δηλώσεις για το κόστος της διαπραγμάτευσης αλλά και πρόσφατα για το  ότι κάποιοι υπουργοί είπατε εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν νομίζεται ότι δηλώσεις υπερβαίνουν τον θεσμικό σας ρόλο και αμφισβητείται η ανεξαρτησία σας

Στουρνάρας: Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Θέλω να βγούμε στις αγορές γρήγορα και αν δεν τελειώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα βγούμε μέχρι το 2018 που λήγει το πρόγραμμα. Την αγωνία μου εκφράζω. Πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχω αν αυτό σας ικανοποιεί.

Καββαδία: Δεν ρώτησα αυτό

Στουρνάρας: Αν μου λέτε ότι κάνω πολιτικές δηλώσεις αυτό υπονοείτε . Αν κάποιος έχει το κριτήριο της ανεξαρτησίας. Πιστεύω ότι είμαι ανεξάρτητος.

Καββαδία: Είπατε ότι δεν έχετε πολιτικές φιλοδοξίες και σας κάλεσαν 3 κόμματα αρα και τώρα αν σας καλέσει κάποιος δεν θα αρνηθείτε. Αρα ο κ. Στουρνάρας δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Τελεία

Στουρνάρας: Τελεία.

Καββαδία: Την βγάλαμε την είδηση

Διευκρίνιση για Ψυχάρη

Στουρνάρας: Με ενημέρωσαν μόλις από την Τράπεζα για αυτό που είπατε για τον κ. Π. Ψυχάρη και τον «αέρα». Η τράπεζα του έχει στείλει εξώδικο. Το δάνειο έχει προσωπική εγγύηση. Αρα είχε εγγύηση και όχι αέρα

Φάμελλος : Αρα κάτι πέτυχε η επιτροπή μας






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης