Κουμουτσάκος για τα 42 χρόνια της ΝΔ: «Με στήριγμα την ιστορία μας, δίνουμε πάλι ελπίδα στη χώρα»

Κουμουτσάκος για τα 42 χρόνια της ΝΔ: «Με στήριγμα την ιστορία μας, δίνουμε πάλι ελπίδα στη χώρα»

Οι ημερομηνίες σταθμοί για την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη - Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη σημερινή ημέρα για την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που αναδείχθηκε από το Συνέδριο αλλά και για τα εγκαίνια - αγιασμό των νέων γραφείων

Κουμουτσάκος για τα 42 χρόνια της ΝΔ: «Με στήριγμα την ιστορία μας, δίνουμε πάλι ελπίδα στη χώρα»
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2016. Αυτή την ημερομηνία επέλεξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης
για την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που αναδείχθηκε από το Συνέδριο αλλά και για τα εγκαίνια - αγιασμό των νέων γραφείων στο Μοσχάτο. 

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Ακριβώς 42 χρόνια από τις 4 Οκτωβρίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυε τη Νέα Δημοκρατία, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος επιλέγει να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία και μαζί τη νέα περίοδο στο κόμμα της ελληνικής κεντροδεξιάς.

Κλείσιμο
Μήνυμα για τα 42 χρόνια, μέσω twitter έστειλε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Με στήριγμα την ιστορία μας, δίνουμε πάλι ελπίδα στη χώρα», έγραψε. 



Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

Δείτε τις σημαντικότερες ημερομηνίες – σταθμούς της Νέας Δημοκρατίας

1974 Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

1974 Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εκλέγει 220 βουλευτές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προχωρεί με σταθερά βήματα στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας και επιχειρεί τη μεγάλη εθνική επιλογή της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ.

1974 Το Δημοψήφισμα για το πολιτειακό


Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. λύνει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα στις 8.12.1974 με το οποίο καταργείται η Βασιλεία και εγκαθιδρύεται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.



1975 Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Νέα Δημοκρατία μετά από επίπονες προσπάθειες στο Κοινοβούλιο ψηφίζει το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι το πλέον προοδευτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, ικανό να ανταποκριθεί στις πολιτικοκοινωνικές τάσεις και ανάγκες της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές του δεν αγνοούν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και προβλέπουν στις διατάξεις του τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικό οργανισμό.



1976 Προσυνέδριο στη Χαλκιδική

Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το οποίο μετά τη μεταπολίτευση του 1974 προχωρεί στη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής. Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι: "Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα".



1977 Η δεύτερη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας


Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκ νέου τις εθνικές εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 42% και εκλέγοντας 172 βουλευτές σχηματίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.



1979 Α' Συνέδριο στη Χαλκιδική


Συγκαλείται το Α’ Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική στις 5-7 Απριλίου 1979. Εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες εισηγείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.



1979 Η μεγάλη εθνική επιλογή της Ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.


Η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφεται στο Ζάππειο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρωθυπουργό και τον Γεώργιο Ράλλη ως Υπουργό Εξωτερικών, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Απουσιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.






1979 Ιστορικό όραμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

"Η ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη πολιτική, που θα αλλάξει τη μοίρα του λαού μας. Θα επιταχύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, θα συμβάλει στην κατοχύρωση των δημοκρατικών μας θεσμών και προπαντός θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας μας κατά εξωτερικών κινδύνων..." διακηρύσσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ξεκινά έναν πολυετή, επίμονο και επίπονο μαραθώνιο επισκέψεων, επαφών, διαβουλεύσεων.

1980 Εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, όπου επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας χρέη πρωθυπουργού.

1981 Εθνικές Εκλογές - Η Νέα Δημοκρατία αξιωματική αντιπολίτευση


Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,86% και εκλέγει 115 βουλευτές, αναδεικνυόμενη σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται την ίδια μέρα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,34% και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.

1981 Εκλογή Ευάγγελου Αβέρωφ


Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έναντι των Κωστή Στεφανόπουλου και Ιωάννη Μπούτου.

1984 Ευρωεκλογές


Στις ευρωεκλογές του 1984, στις 17 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της σε 38,05% και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

1984 Παραίτηση Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος. Την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου.

1985 Εθνικές Εκλογές - Εκλογική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας

Στις βουλευτικές εκλογές της 2 Ιουνίου 1985, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 40,85%, εκλέγει 126 βουλευτές, παραμένοντας όμως στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

1989 Εθνικές εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 με ποσοστό 44,3 %, εκλέγοντας 145 βουλευτές. Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές η Ν.Δ δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανή Τζαννετάκη με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές.

1989 Εθνικές εκλογές και δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα

Στις εθνικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει ποσοστό 46,2%. Και πάλι, όμως, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου εκλέγει μόνο 148 βουλευτές και δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Ορκίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

1990 Εθνικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές και σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

1993 Εθνικές Εκλογές - Η Νέα Δημοκρατία ξανά στην αντιπολίτευση


Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 39,3% εκλέγοντας 111 βουλευτές και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
1993 Παραίτηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκλογή Μιλτιάδη Έβερτ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

1994 Ευρωεκλογές


Στις ευρωεκλογές του 1994, που διεξάγονται στις 12 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας ποσοστό 32,63% και εκλέγει εννέα ευρωβουλευτές.
1996 Εθνικές Εκλογές

Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, οι οποίες προκηρύχθηκαν αιφνιδίως, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12% ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,19%.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.

1996 Επανεκλογή Μιλτιάδη Έβερτ

Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύοντας του συνυποψηφίου του Γιώργου Σουφλιά.

1997 Εκλογή Κώστα Καραμανλή

Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το Δ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Τέσσερα ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στο δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά .

2000 Βουλευτικές Εκλογές – Οριακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας

Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 42,7%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων.
2004 Εθνικές Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή.

Στις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 45,36 % εκλέγοντας 164 βουλευτές. Ο νέος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση. Tο ΠΑΣΟΚ, που προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού, με την αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έλαβε ποσοστό 40,55 % , εκλέγοντας 116 βουλευτές.

2004 Ευρωεκλογές

Στις 13 Ιουνίου 2004, διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,01 εκλέγοντας 11 ευρωβουλευτές έναντι ποσοστού 34,03% και 8 ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
2007 Βουλευτικές Εκλογές - Νέα εντολή στη Νέα Δημοκρατία
Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 41,84% και εκλέγει 152 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής σχηματίζει εκ νέου Κυβέρνηση

2009 Ευρωεκλογές


Στις Ευρωεκλογές 2009 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,29% και εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές.

2009 Βουλευτικές εκλογές


Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.

2009 Νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

2011 Συμμετοχή στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο

Στις 10 Νοεμβρίου 2011, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ο Λουκάς Παπαδήμος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση και να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατό.

2012 Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2012

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 5 Μαΐου 2012 και η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτο κόμμα με 108 έδρες. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές, ενώ υπηρεσιακός Πρωθυπουργός καθορίστηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος.

2012 Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2012 - Ο Αντώνης Σαμαράς Πρωθυπουργός

Στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 29.66% και 129 έδρες και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε ο 13ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
2014 Ευρωεκλογές

Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 διεξήχθησαν οι εκλογές ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 22.72% εξέλεγε 5 ευρωβουλευτές.

2015 Παραίτηση από τη θέση του Προέδρου του Αντώνη Σαμαρά και ανάληψη της Προεδρίας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη

2016: Νέος πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά από μία επεισοδιακή εκλογική διαδικασία που αναβλήθηκε μία φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε 9ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στον πρώτο γύρο είχαν συμμετάσχει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Άδωνι Γεωργιάδη, σε μία διαδικασία εκλογής αρχηγού με τους περισσότερους διεκδικητές στην ιστορία του κόμματος από την ημέρα που ιδρύθηκε, κάνοντας για ακόμα μία φορά ανοιχτή εκλογή με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης