Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό από τη δημοσκόπηση της «Αυγής»

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό από τη δημοσκόπηση της «Αυγής»

Πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπει η ΝΔ, ιδίως μετά την αποδοχή από την πλειονότητα των πολιτών του αιτήματός της για πρόωρες εκλογές - Το 2019 θα στηθούν κάλπες διαμηνύουν από το Μαξίμου 

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό από τη δημοσκόπηση της «Αυγής»
Αυτή η δημοσκόπηση
δεν ήταν σαν τις άλλες... Για δύο λόγους: πρώτον γιατί δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» χθες, Κυριακή, και άρα σημαίνει ότι τα ευρήματά της τα θεωρεί απολύτως έγκυρα και η κυβερνητική πλευρά.

Και δεύτερον, γιατί για πρώτη φορά οι πολίτες δείχνουν να αποδέχονται την ανάγκη για πρόωρες εκλογές, όπως έχει ζητήσει εδώ και καιρό η ΝΔ.

Κλείσιμο
Σπανίως σε δημοσκοπήσεις πλειοψηφεί αυτή η άποψη, υπέρ των πρόωρων εκλογών δηλαδή. Και γι’αυτό είναι μάλλον λογικό που ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά της συγκεκριμένης δημοσκόπησης με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις.

Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι ότι εφόσον οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τέτοιες τάσεις και συνεχίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να δείχνουν παγίωση συμπεριφορών και απαιτήσεων από τους πολίτες, απειλείται το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που θέλει η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδύσεις, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να πείσει ότι μπορεί η ίδια να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Η δημοσκόπηση ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει και όλα τα άλλα βασικά ευρήματα, που βρίσκουν τον τελευταίο καιρό σχεδόν όλα τα γκάλοπ: παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ (στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, διότι δεν μετρά πρόθεση ψήφου) και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
και του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, αλλά ακόμη ισχνή αποκόμιση κερδών για την αντιπολίτευση.

Η νέα δημοσκόπηση διαμορφώνει μία δυναμική από μόνη της, αφού πρόκειται για έρευνα που έγινε για λογαριασμό της «Αυγής». Δεν μπορεί να ευσταθεί δηλαδή το επιχείρημα περί «σκοπιμοτήτων» από εταιρίες δημοσκοπήσεων, ούτε φυσικά για «στημένα» γκάλοπ, που συχνά πυκνά επικαλούνταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ήταν ευνοϊκά τα αποτελέσματα.

Ήδη υπουργοί, όπως ο Παύλος Πολάκης παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς την υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας όμως το επιχείρημα ότι το κόμμα του μπορεί να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα: «Άντε πάλι με τις δημοσκοπήσεις... Για να τελειώνουμε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!! Αντιληπτον;;», σχολίασε μέσω Facebook, ζητώντας ουσιαστικά να μην λαμβάνονται και πολύ υπόψη οι έρευνες αυτής της περιόδου.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook 



Άλλωστε στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν ότι η φθορά σε αυτό το χρονικό σημείο είναι λογικό στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς, αφού πρόκειται για την πιο δύσκολη στιγμή στην κυβερνητική πορεία. Εφαρμόζονται τα πιο σκληρά μέτρα, καθώς το τρίτο μνημόνιο είναι «εμπροσθοβαρές» και τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας δεν έχουν γίνει ακόμη ορατά, κάτι που θα συμβεί αργότερα, αλλά σύντομα, όπως λένε, με την ρύθμιση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τις άλλες πολιτικές που ωριμάζουν, με κυριότερες αυτές που αφορούν στο κοινωνικό κράτος.

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντισταθμίσει γρήγορα την κατάσταση με κινήσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό, κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα και εμπόδια και στο μέτωπο της οικονομίας.

Ιδίως το εύρημα περί των πρόωρων εκλογών προβληματίζει το Μαξίμου περισσότερο απ’ όλα, καθώς στα κύρια σημεία του γκάλοπ η κατάσταση παραμένει περίπου η ίδια εδώ και μήνες, χωρίς να σημειώνεται κάποια σημαντική δυναμική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.  

«Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται απογοητευμένη και δυσαρεστημένη, καθώς δεν βλέπει άμεσες βελτιώσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς της, όμως δεν βλέπει ούτε και μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» είναι και το συμπέρασμα της ίδιας της Αυγής, που επισημαίνει με νόημα ότι «το προβάδισμα το διατηρεί σταθερά ο Μητσοτάκης από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, χωρίς να καταφέρει να το διευρύνει μέσα στον ορυμαγδό της καταστροφολογίας».

Το γκάλοπ

Σημειωτέον ότι το 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, ενώ μόλις το 14% απάντησε ότι είναι καταλληλότερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 19 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα: Το 42% των πολιτών του αναγνωρίζει ότι είναι καταλληλότερος, ενώ μόλις το 23% υποστηρίζει τον σημερινό πρωθυπουργό.

Εννιά στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης ενώ το 85% των πολιτών απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Οι πολίτες σε ποσοστό 51%, εκτιμούν ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 46% απαντά ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

Εκλογές το 2019

Με αφορμή το γκάλοπ η ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει πανικός πλέον στον κ. Τσίπρα
και τον ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι επιβεβαιώνεται η τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην Κυβέρνηση και το αίτημα της πλειοψηφίας να γίνουν εκλογές, ώστε να αποκτήσει αξιόπιστη κυβέρνηση ο τόπος.

Από το Μαξίμου απάντησαν σχολιάζοντας ότι «είναι λογικό να βιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Ο χρόνος μετράει σε βάρος της και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία τινάζει στον αέρα τις πολιτικές της επιδιώξεις» και διαμήνυσαν προς την αξιωματική αντιπολίτευση «ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

Δείτε βίντεο: Δημοσκόπηση "ΑΥΓΗ": Το μήνυμα των δυσαρεστημένων πολιτών στην κυβέρνηση και οι πρόωρες εκλογές 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης