Προσπαθεί να τα μπαλώσει η Κομισιόν: Λεκτικό λάθος του Χαν η Τσαμουριά

Προσπαθεί να τα μπαλώσει η Κομισιόν: Λεκτικό λάθος του Χαν η Τσαμουριά

Ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «έκπληκτη» από την έκταση που πήρε το ζήτημα και την υψηλών τόνων απάντηση εκ μέρους της Ελλάδας 

Προσπαθεί να τα μπαλώσει η Κομισιόν: Λεκτικό λάθος του Χαν η Τσαμουριά
Έκπληκτη δηλώνει τώρα η Κομισιόν από τον «θόρυβο» που δημιούργησε η δήλωση του Επιτρόπου Χαν περί επαφών Ελλάδας-Αλβανίας για το τσαμικό ζήτημα.  

Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής σχολίασε ότι το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προσδοκόμενες, γεγονός που προκάλεσε απορία στις Βρυξέλλες. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να «μαζευτεί» η επίμαχη δήλωση, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν της έχει τεθεί πότε με όρους διμερούς ζητήματος. Μάλιστα κανε λόγο για λεκτικό λάθος εκ μέρους του Αυστριακού Επιτρόπου, στο οποίο -σχολίασε- η Ελλάδα απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. 

Λίγο νωρίτερα, πάντως, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών σχέσεων κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Χαν, χωρίς να ανακαλέσει τις δηλώσεις, διευκρινίζοντας μόνο ότι η Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση σε διμερή ζητήματα». 

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα απάντησε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από Ελλάδα και Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές «για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συμπλήρωσε είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

Αναλυτικά η εκπρόσωπος Τύπου είπε:  

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδοκίμασε την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία μιας πλατφόρμας δομημένου διάλογου σε όλα τα ζητήματα που χρειάζονται να ξεκαθαριστούν και ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο. Απαντήσαμε κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας υπόψιν όλα αυτά. Είμαστε ενήμεροι των δεσμεύσεων των δύο πλευρών για ενδυνάμωση του διαλόγου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από οποιαδήποτε παρεξήγηση σε όλα τα σχετικά θέματα». «Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών  για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα» κατέληξε. 

Η απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Διερεύνησης της ΕΕ σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ενόχλησε ιδιαίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας «πειστικές εξηγήσεις». Το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτη και ψευδή την τοποθέτηση του Επιτρόπου, τονίζοντας ότι «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται». 

Για αναληθή και ανιστόρητη απάντηση, μίλησε και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Διαβάστε αναλυτικά εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης