PROTOTHEMA

Πολιτική

Στο επίκεντρο και οι τηλεοπτικές άδειες

Επίθεση για την «άθλια εικόνα» με αιχμή την Παιδεία από τον Κυριάκο

Επίθεση για την «άθλια εικόνα» με αιχμή την Παιδεία από τον Κυριάκο

Σήμερα η πρώτη φθινοπωρινή κοινοβουλευτική «σύγκρουση κορυφής» με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία

Χαρακτήρα «σκληρής» προσωπικής μονομαχίας ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να λάβει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που ξεκινά λίγο μετά τις 10 το πρωί στη Βουλή

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, με πρωτοβουλία του οποίου προκαλείται η πρώτη φθινοπωρινή κοινοβουλευτική σύγκρουση κορυφής, όσο και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος-«κρατώντας δυνάμεις»- δεν πήγε να μιλήσει στη συνεδρίαση της Τρίτης για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης, προσέρχονται σε αυτή την αντιπαράθεση με προσδοκίες για αποκόμιση κερδών στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων. 

Οι διαθέσεις που επικρατούν και στα δύο επιτελεία προοιωνίζονται ότι η συνεδρίαση θα μετατραπεί σε εφ΄ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση με στόχο να ένθεν κακείθεν τις εντυπώσεις σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επανεκλογή της βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Με φόντο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της τρέχουσας περιόδου, καθώς εντός της εβδομάδος πρέπει να εκπληρωθούν βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τις συνεχιζόμενες κόντρες για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών, το Μαξίμου και η Πειραιώς προετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι άλλοι αρχηγοί.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θα επιτεθεί ευθύς εξ αρχής στον κ. Τσίπρα, θυμίζοντας ότι ζήτησε αυτή τη συζήτηση την 1η Αυγούστου με στόχο να συζητηθούν τα θέματα της Παιδείας προτού να ανοίξουν τα σχολεία και η κυβέρνηση την όρισε έπειτα από οκτώ εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων η κατάσταση, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και ευρύτερα, επιδεινώθηκε δραματικά, εντείνοντας τα αισθήματα οργής, θυμού και απελπισίας που προκαλούνται στους πολίτες.          

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτίθεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης τόσο για αυτό καθεαυτό το μείζον ζήτημα της Παιδείας όσο και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, επισημαίνοντας την «άθλια εικόνα» που εμφανίζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς και στηλιτεύοντας τη διχαστική τακτική που ακολουθεί.

Το βάρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, όπως λένε συνεργάτες του, θα πέσει στα θέματα της Παιδείας για να υπογραμμιστεί ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνιστά οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», καθώς κυριαρχείται από πρωτοφανείς αποφάσεις που υπαγορεύονται από ιδεοληπτικά σύνδρομα και ανικανότητα.

«Είναι μια πολιτική που διχάζει την ελληνική κοινωνία και υποβαθμίζει δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση, πλήττοντας τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και τη μεσαία τάξη», θα τονίζει με έμφαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο ίδιος παράλληλα θα δεσμευτεί για την άμεση αναίρεση όλων των ισοπεδωτικών μέτρων υποβάθμισης της εκπαίδευσης που έχει λάβει ο νυν υπουργός Νίκος Φίλης και ο προκάτοχός του Αριστείδης Μπαλτάς. Ενώ θα αναπτύξει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, επιμένοντας σε μια «Συμφωνία Αλήθειας» που, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τελευταία, «μπορεί να φέρει την πραγματική ελπίδα». 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι τα σχολεία φέτος άνοιξαν με τα λιγότερα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί ποτέ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και την Ιεραρχία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών αλλά και το παρελθόν της Εκκλησίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων του κ. Φίλη.    

Για το μείζον ζήτημα της επικαιρότητας των ημερών που είναι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να καταγγείλει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων που κατατείνουν στον έλεγχο της ενημέρωσης. 
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, ο κ. Μητσοτάκης θα αντικρούσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις «ο διαγωνισμός – παρωδία είναι ακυρωμένος στα μάτια της κοινής γνώμης». Και γι΄ αυτό, όπως θα προσθέσει, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Kούλη, για πες...28/09/201622:36

Ποιός διάλυσε την παιδεία έτσι που οι νέοι να μην έχουλ λεξιλόγιο και να μην ξέρουν ορθογραφία; Ποιοί οδηγούν τους μαθητές στην παραπαιδεία; Ποιός διαλύει τα σχολεία για να σπουδάζουν μόνο όσοι έχου λεφτά;

Απάντηση
4 (telos)28/09/201610:38

H SYNEXEIA)-μια Εκκλησιά εκεί κοντά στο Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων, όχι στον Απόστολο Παύλο, τον άλλο κ. Υπουργέ, ένα καλόγερο που όταν ήτο ακόμα παιδί, εξώμοσε, έγινε δηλ. Μουσουλμάνος (αχ είπα, άγιε μου, βάλε το χέρι σου, τα παιδιά μας σήμερα μη πάθουνε τα ίδια, κατά πως πάμε) και μετάνοιωσε και έγινε Μοναχός και τον αποκεφάλισαν οι Τούρκοι στη μέση της πόλης. Καλόγερος- επικίνδυνος ήτο για κείνα τα χρόνια, όπως είναι επικίνδυνοι οι παπάδες και οι καλόγεροι σήμερα και ευτυχώς, γιατί χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους, αυτός ο τόπος λευτεριά δεν βλέπει. Άναψα και ένα κερί για σένα κ. Υπουργέ και προσευχήθηκα με δάκρυα, μάρτυς μου Κύριος ο Θεός, να έχης υγεία και φωτισμό ώστε να πράττης αγαθά από την θέση που βρίσκεσαι. (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΦΙΛΗ).

Απάντηση
328/09/201610:35

-Ποιος είσαι εσύ που μου μιλάς;, τον ρώτησα. Να πης στον Υπουργό ότι με λένε Ιωσήφ, είμαι ο Δεσπότης της Ανδρούσης. Να του πης ότι εκεί που κάθεται τώρα, σ αυτή τη θέση, κάθησε για πρώτη φορά ένας ταπεινός Δεσπότης. Ήμουν εγώ ο Ιωσήφ. Έτσι θέλησε η Πατρίς, να είμαι ο πρώτος μινίστρος (Υπουργός) της Θρησκείας και της Παιδείας της ελεύθερης Ελλάδος Έκλαψα και φίλησα τα άγια χώματα που κλείνουν στα σπλάχνα τους αυτούς τους γιγαντόψυχους Κληρικούς, τους αντιστασιακούς και ανυποχώρητους, τους Εθνεγέρτες και τους υποσχέθηκα ότι θα σού πω την παραγγελιά τους σήμερα κιόλας, 23 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζομαι την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, που είναι και δική μου Πατρίδα, από τους Τούρκους. Και ξέρεις Υπουργέ μου, θυμήθηκα ότι πριν από λίγες ημέρες συναντηθήκαμε και μιλήσαμε, πολιτισμένα, είπαμε πολλά Θέλω τώρα με αγάπη πολλή να σού πω κάτι ακόμα. Αν θέλωμε να δούμε αυτό τον τόπο ελεύθερο και αναστημένο, με κομμένες τις αλυσίδες των μνημονίων και της όποιας άλλης σκλαβιάς, πρέπει Αρχιερείς και Πρόκριτοι και Λαός να μιλάμε την ίδια γλώσσα που μίλαγαν και κείνοι που με παρακαλέσανε να σού μεταφέρω την γνώμη τους. Και αν χρειασθή, Υπουργέ μου, μακάρι να γίνη, να λυτρωθούμε μέσα από ένα τέτοιο θάνατο-ανάσταση, κι αν χρειασθή να πεθάνωμε όλοι μαζί Αρχιερείς και Πρόκριτοι, όπως εκείνοι γι αυτό τον τόπο, για κείνους, για μας, μα πλιότερο για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, ας το κάνομε με χαρά. Θυμάσαι, Υπουργέ μου, τι λέγει ο Παλαμάς. Χρωστάμε σ όσους ήρθαν πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί. Είπα να πάω και πιο πάνω όπου είναι ένα Μνημείο για τους Δεσποτάδες και τους Παπάδες της Μικρασίας, τότε θυμάσαι το 1922, που σφάξανε,σφάξανε οι Τούρκοι, Κλήρο και Λαό, σαν τα αρνιά. Στην άλλη μεριά, σ αυτό το Μνημείο είναι γραμμένα ονόματα παπαδικά από το 40 και πιο μετά. Αλλά είναι αργά είπα. Θα μου πούνε και κείνοι τίποτα για τον Υπουργό και πως να τα πω όλα, αφού πρέπει να του αφήσω λίγο χρόνο να μελετήση το βιβλίο που γράφει για τις θυσίες των Κληρικών στην αντίσταση, το οποίο του έστειλε ο Μακαριώτατος. Πριν φύγω από την Τρίπολη, έκαμα το χρέος μου να ανάψω ένα κερί στον Άγιο Παύλο, μια Εκκλησιά εκεί κοντά στο Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων, όχι στον Απόστολο Παύλο, τον άλλο κ. Υπουργέ, ένα καλόγερο που όταν ήτο ακόμα παιδί, εξώμοσε, έγινε δηλ. Μουσουλμάνος (αχ είπα, άγιε μου, βάλε το χέρι σου, τα παιδιά μας σήμερα μη πάθουνε τα ίδια, κατά πως πάμε) και μετάνοιωσε και έγινε Μοναχός και τον αποκεφάλισαν

Απάντηση
228/09/201610:32

Μετεφέρθησαν εις το κάτω μέρος του Σεραγιού, εις δεινοτάτην και φρικτοτάτην ειρκτήν των καταδίκωνΑυτή δε η ειρκτή περιωρισμένη εις εν δωμάτιον έκειτο υπό το Σεράγιον επί του εδάφους, αριστερώθεν του εισερχομένου διά της του Σεραγίου Πύλης και δέθηκαν όλοι στο φοβερό κούτσουρο, εις τας οπάς του οποίου εισήρχοντο οι πόδες των βασανιζομένωνΕισελθόντες εις ταύτην την φυλακήν συνέδεσαν διά μακράς αλύσεως τους Αρχιερείς και Προύχοντας την εσπέραν εκείνην Τόσο στενά ήταν στοιβαγμένοι μέσα στο μικρό χώρο οι φυλακισμένοι, ώστε ουδέ τους πόδας ηδύναντο να εκτείνωσιν, αλλά νυχθημερόν καθήμενοι διαλέγοντο, και ούτως εκοιμώντο απί πέντε ολοκλήρους μήνας, μη δυνάμενοι να ανακληθώσιΑέναος ιδρώς έρρεε ποταμηδόν εκ των σωμάτων αυτών, εξ ου τα ενδύματα αυτών εσάπησαν Tα ονόματά τους ήταν: Ο Τριπολιτσάς Δανιήλ, ο Μονεμβασίας Χρύσανθος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Δημητσάνης Φιλόθεος, ο Ναυπλίου Γρηγόριος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, ο Κορίνθου Κύριλλος και ο Ωλένης Φιλάρετος, ο Παπαλέξης και ο Πρωτοσύγκελλος του Ανδρούσης, Χρύσανθος. Μου είπαν να σού πω ότι είχαν και συμμάρτυρες που βεβαιώνουν την συμφορά, τα βάσανα, την πείνα, την δίψα, τη σήψη και τον θάνατο. Ήταν οι Πρόκριτοι του Μορηά στο ίδιο φρικτό κελλί και υπογράφουν μαζί με τους Δεσποτάδες την παραγγελιά τους σε σένα τον Υπουργό της Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ήταν οι Προεστοί: Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, γιός του Πετρόμπεη, Ιωάννης Τομαράς, Αντωνάκης Καραπατάς, Ιωάννης Βιλαέτης, Πανάγος Κυριακός, Αναγνώστης Κωστόπουλος, Ανδρέας Καλαμογδάρτης, Μήτρος Ροδόπουλος, Σωτηράκης Μελετόπουλος, Νικόλαος Γεωργακόπουλος και Θεόδωρος Δεληγιάννης. Μου είπαν να σού πω και κάτι άλλο. Ότι τότε πέθαναν ενωμένοι Αρχιερείς και Πρόκριτοι, γιατί πίστευαν τα ίδια για τον Χριστό και την Ελλάδα. Ήταν όλοι δεμένοι στο κούτσουρο (έμπαιναν σε τρύπες τα πόδια τους) με μια αλυσίδα 100 οκάδες και με λαιμαργιές στο λαιμό σαν τα άλογα. Είχε μπεί η αλυσίδα μέχρι το κόκκαλο και σαπίζαμε αβοήθητοι. Ένας, καθώς γύρισα να φύγω μπροστά από το μνημείο που είναι στημένο πάνω από το τόπο του μαρτυρίου τους, μου φώναξε: Στάσου μη βιάζεσαι, έχω κάτι ξεχωριστό να σού πω. Πες στον Υπουργό, ότι μόνο δυό Δεσποτάδες, ζήσαμε και βγήκαμε μισοπεθαμένοι Μας πήρε ο Κολοκοτρώνης στο ώμο κλαίγοντας και μας ξάπλωσε κατά γης. Τον είδα τον Θοδωρή που έκλαιγε, εφίλησε στο μέτωπο τον Δεσπότη της Τριπολιτσάς, τον Δανιήλ, που ήταν πρώτος ξάδελφος του Γρηγορίου του Ε και του είπε. Δεν στο λεγα Δεσπότη μου, ότι θα περπατήσουμε μαζί στη λεύτερη Πατρίδα;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία