Άνοιγμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις ενώπιον... υποψήφιων υπουργών

Άνοιγμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις ενώπιον... υποψήφιων υπουργών

Μήνυμα συμπόρευσης, ενώπιον Κουβέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Ρεπούση και Τζουμάκα από τον πρωθυπουργό

Άνοιγμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις ενώπιον... υποψήφιων υπουργών
Ανοιχτή πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συμπόρευσης, προκειμένου, όπως είπε, «να ξαναφτιάξουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια».

Ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε μια γεμάτη αίθουσα, στην οποία βρέθηκαν... υποψήφιοι υπουργοί (σ.σ. σε περίπτωση ανασχηματισμού και διεύρυνσης της κυβέρνησης) όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Ρεπούση, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας, δήλωσε επίσης ότι «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη», γιατί, όπως εξήγησε, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα.
Κλείσιμο

Η ομιλία Τσίπρα

«Κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι όσοι θέλουν να την αλλάξουν, αλλά οι λαϊκιστές της δεξιάς και η ακροδεξιά που θέλουν να τη διαλύσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πόλος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη». 

«Γι' αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι.

«Η Ρώμη, το Μάρτη του 2017, πρέπει να οριοθετήσει μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, πολιτικά ισοδύναμη της Συνθήκης της Ρώμης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών. 

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργασιών και σε μέρος της λύσης". 

Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας παρά τα βάρη που αντιμετωπίζει μετατρέπεται σε μέρος της λύσης . Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη.
 
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει την επιλογή στροφής προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ Μητσοτάκη.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».
 
Απευθύνω ανοιχτή πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να ξαναφτιάξουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι από αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης