Τσίπρας στη WSJ: Έως τα τέλη Οκτωβρίου η β' αξιολόγηση, τέλη του έτους τα μέτρα για το χρέος

Τσίπρας στη WSJ: Έως τα τέλη Οκτωβρίου η β' αξιολόγηση, τέλη του έτους τα μέτρα για το χρέος

Κάνοντας ειδική μνεία στην υπογραφή του τρίτου προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2015 παραδέχθηκε πως αποτέλεσε ένα «δύσκολο δίλημμα» γι’ αυτόν

Τσίπρας στη WSJ: Έως τα τέλη Οκτωβρίου η β' αξιολόγηση, τέλη του έτους τα μέτρα για το χρέος
Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, παρά το πολιτικό κόστος που ενέχει μια τέτοια πράξη, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας
από τη Νέα Υόρκη μιλώντας στην Wall Street Journal. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η
Κλείσιμο
Άνγκελα Μέρκελ έχουν σοβαρές διαφωνίες για τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεχώρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο του για την διαχείριση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς στην Ευρώπη.

«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας της απόφασης που πήρε το περασμένο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε δηλώνοντας «αλλά η Μέρκελ πήρε την απόφασή της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 60.000 άνθρωποι που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω επιστροφής στην Τουρκία μετά τη διαδικασία έκδοσης ασύλου η οποία καθυστερεί παραδειγματικά.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής, ο ρυθμός των επιστροφών ήταν μικρότερος από το ρυθμό των ροών», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας. Πρέπει να εξετάσουμε μία προς μία, ad hoc, κάθε αίτηση ασύλου».

Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στη WSJ έκανε ο πρωθυπουργός στις ξενοφοβικές δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη: «Αν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, δώσουμε χώρο σε αυτούς θα χάσουμε τα πάντα», είπε ο κ Τσίπρας.



Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας "γήπεδο"», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα» και συμπλήρωσε πως, «πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο "πλοίο" και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο "πλοίο" και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό».

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να καθοριστούν έως το τέλος του 2016.

«Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσει επενδυτές. Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexit έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση για την υπογραφή της τρίτης συμφωνίας διάσωσης πέρυσι το καλοκαίρι μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές, ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν.

«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια, ήταν επαρκώς δίκαια, αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν κακοί για εμάς», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.

Αυτό που επεσήμανε ήταν πως πριν από εκείνη τη διαπραγμάτευση η αίσθηση που υπήρχε για τον ελληνικό λαό ήταν πως «οι τεμπέληδες αυτοί, θα πρέπει να πληρώσουν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τα στάνταρ τους. Τώρα η αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κάνει πολλά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης