«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για την παραίτηση Βουδούρη με αιχμές για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για την παραίτηση Βουδούρη με αιχμές για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό

Με μια λιτή ανακοίνωση επιχείρησαν στην κυβέρνηση να ξεπεράσουν το πρόβλημα - Για «κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας» μιλά η ΝΔ 

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για την παραίτηση Βουδούρη με αιχμές για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό
Στην απομάκρυνση του Οδυσσέα Βουδούρη από την Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οδήγησε η αντιπαράθεσή του με τον προϊστάμενο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα,
ο οποίος επί πέντε μήνες αρνιόταν να του εκχωρήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος.

Το απόγευμα της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου σε μία λιτή ανακοίνωση ανέφερε:
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης». 

Κλείσιμο
Πίσω όμως από την παραίτηση κρύβεται η αντιπαράθεση των κ.κ. Μουζάλα και Βουδούρη. Ο κ. Μουζάλας, ως προϊστάμενος υπουργός αρνείτο να εκχωρήσει στον κ. Βουδούρη της αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος που σύστησε την Γενική Γραμματεία Υποδοχής και προσφύγων. Η διαμάχη των δύο σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων για τους χώρους φιλοξενίας. 

Την περασμένη Πέμπτη ο Οδυσσέας Βουδούρης είχε στείλει επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα στην οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για την καθυστέρηση στην υπογραφή των αρμοδιοτήτων του, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει συνέπειες στh διαχείριση του προσφυγικού. 

Στην επιστολή -που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εφημερίδα των Συντακτών-, ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι η « Γενική Γραμματεία Υποδοχής έχει βάσει του Νόμου έχει την ευθύνη υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, να συντονίζει και να μεριμνά την εύρυθμη λειτουργεία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων». Σημείωνε δε επιπλέον ότι «τους πρώτους πέντε μήνες η Γραμματεία είχε να παρουσιάσει σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία να εκχωρεί στη Γραμματεία τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων». Ο κ. Μουζάλας μάλιστα με επιστολή του στις 3 Αυγούστου είχε ζητήσει  εγγράφως από τον κ. Βουδούρη, να απέχει από κάθε απόφαση. Κατόπιν τούτου ο κ. Βουδούρης ανέφερε: «Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά». 

Γενικότερα υποστήριζε ότι μη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε ο νόμος έχει ουσιαστικά καταστήσει ανύπαρκτη τη διοικητική λειτουργία των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και άφηνε αιχμές για διαχείριση των δομών από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, ενώ περιέγραφε ως «δραματικές» τις συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα εν όψει και του χειμώνα.

Σημείωνε, ότι παρότι η πολιτική που χαράχτηκε από τον πρωθυπουργό είναι σωστή δεν μπορεί να καρποφορήσει με το υπάρχον έλλειμμα στο οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο και προειδοποιούσε ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος θα υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Όπως και τελικώς έπραξε. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Βουδούρης προχώρησε πιο πέρα και άφησε αιχμές για σπατάλες και υπαινιγμούς ότι πίσω από τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό υπάρχει οικονομικό όφελος για κάποιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω υπαινιγμοί αλλά και η δημοσιοποίηση της κόντρας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, το οποίο όμως αποφεύγει να σηκώσει τους τόνους και αποδίδει την παραίτηση  Βουδούρη σε διάσταση απόψεων με τον Αναπληρωτή Υπουργό. 

Ο κ. Βουδούρης είχε απευθύνει και προσωπική έκκληση στον Γιάννη Μουζάλα να συναντηθούν: «Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ, εάν δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου να μου το πει πρόσωπο με πρόσωπο. Θέλω τις επόμενες μέρες να υπάρξει αυτή η συνάντηση και να μου πει ποια είναι τα σχέδιά του. Εάν δεν μου τα πει θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό». Τελικά ο κ. Μουζάλας δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση και ο κ. Βουδούρης υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. 

Κορυφή του παγόβουνου

Στο θέμα αναφέρθηκε η ΝΔ με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος θεωρεί την παραίτηση κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας στο προσφυγικό: «Η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και τα όσα  οδήγησαν σε αυτήν, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εργασθεί με στοιχειώδη συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Με λίγα λόγια, η παραίτηση Βουδούρη είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση ενός ακόμα, πολύ σοβαρού για τη χώρα ζητήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης