«Η Ευρώπη είναι μια μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο...»

«Η Ευρώπη είναι μια μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο...»

Οικονομία, ασφάλεια και μετανάστευση στο επίκεντρο της Συνόδου - Παρόντες ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο  Ματέο Ρέντζι, ο  Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα και ο Φερνάντο Εγκιδάθου - Τσίπρας: Το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει





«Η Ευρώπη είναι μια μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο...»
Χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά θα υπάρξει κάποιο κοινό κείμενο συμπερασμάτων  υπογεγραμμένο από τους ηγέτες του Νότου, από το Μέγαρο Μάξιμου μεταφέρεται θετικό κλίμα από τις εν εξελίξει συζητήσεις των ηγετών του Νότου στο Ζάππειο Μεγαρο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν οτι η Σύνοδος των ηγετων του Νότου διεξάγεται σε ενα καλό  ενα καλο κλίμα συναντίληψης και προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινού τόπου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν οτι έχει καταστεί σαφές, από την πορεία των μέχρι τώρα συζητήσεων, οτι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο, τις μεσογειακές χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές  οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών βάζουν στο τραπέζι το ζήτημα ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνά από τη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το σχόλιο ενός των ηγετών, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων πως «η Ευρώπη είναι σήμερα μια μηχανή στην οποία  λειτουργεί μόνο το φρένο».

Υπογραμμίστηκε ότι στην Μπρατισλάβα θα πρεπει να δοθεί ώθηση, επανεκκίνηση στα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και του προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  εστίασε στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη», ανέφερε μπροστά στις κάμερες στο σύντομο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Κλείσιμο

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα στην εν εξελίξει Σύνοδο Μεσογειακών χωριών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήθηκε σε τρεις άξονες, με την ατζέντα να εστιάζει στο αναπτυξιακό, την ασφάλεια, αλλά και στο μεταναστευτικό. 



Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετέφερε στους ηγέτες του Νότου, ότι η ελληνική πρόθεση είναι  να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης. Ξεκαθάρισε οτι αυτό δεν είναι αντίβαρο στο Βορρά, στο Βιζεγκαντ, είναι μια θετική πρωτοβουλία συμβολή στην ευρωπαϊκή ατζέντα.



Όπως ανέφερε πίσω από τις κλείστε πόρτες, το Brexit έχει ερμηνεία ότι αυτή τη στιγμή υπερέχει ο ευρωσκεπτικισμός και η κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς



Προτεραιότητες  της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Υπάρχουν 22 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη, όπου οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και οι 7,5 εκατ. νέοι χωρίς καμιά εκπαίδευσης. Προειδοποίησε ότι  υπάρχει κίνδυνος φτώχειας, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες.



«Το δίλημμα ανάπτυξη η λιτότητα έχει τελειώσει», είπε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πήγες και πρόσθεσε ότι η απάντηση είναι ανάπτυξη. Το ζήτημα τώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι πώς θα την κατευθύνουμε: η δική μας είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα καταθέτει κάποιες προτάσεις και προσπαθεί να ενισχύσει όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες και να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό, τονίζοντας οτι πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική. Υπογράμμισε ότι είναι δυσανάλογο το βάρος που σηκώνουν οι χώρες της Μεσογείου και ότι το προσφυγικό χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με ο κ. Τσίπρα, αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.



Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας τη χαρακτήρισε αποτελεσματική και δήλωσε οτι εφαρμόζεται επιτυχημένα, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Παραδέχθηκε ότι είναι αργή η πρόοδος της μετεγκατάστασης και πρέπει να επιταχυνθεί.



Τόνισε δε ότι η συνθήκη του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμη και πως απαιτείται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός, δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη - μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν  υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης.

Ασφάλεια - Εξωτερική πολιτική

Κατά την παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφαλείας των πολιτικών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι η Ευρώπη “φρούριο” δεν είναι λύση.

"Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Επεσήμανε ότι  χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο,  με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου", ανέφερε.



Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι χρειάζεται βιώσιμη λύση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.



Ζήτησε στενότερη συνεργασία των χωρών στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, πρέπει αν επιδιώξουμε  ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη  συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας. 

Έκανε λόγο για προστασία των ευρωπαϊκών  συνόρων με μέσα στη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή. Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας με βάση τα κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.



Παρόντες είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Φερνάντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. 



Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.





Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας. 



Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. 



Κυβερνητικές πηγές έδιναν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.  



Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης