Απέσυραν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απέσυραν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η προτεινόμενη ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει πάνω από 20.000 μικροεμπόρους

Απέσυραν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
μετά την γενική κατακραυγή, αποσύροντας την τροπολογία που απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων από τα ψιλικατζίδικα. 

Υπενθυμίζεται ότι
όπως έγραψε χθες το protothema.gr η ρύθμιση που πρότειναν τα μέλη της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες ψιλικατζίδικα.
Κλείσιμο
Οι υπογράφοντες επικαλούνταν λόγους προστασίας της υγείας των καταναλωτών που επιβάλλουν την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων από τα καταστήματα ψιλικών, ωστόσο με την ίδια τροπολογία πρότειναν να μπορούν να πωλούν καπνικά προϊόντα  τα super market! 

Συγκεκριμένα ζητούσαν η πώληση των τσιγάρων να γίνεται στο εξής μόνο από τα περίπτερα, από καταστήματα αφορολόγητων ειδών, καταστήματα καπνικών προϊόντων και από ειδικούς χώρους σε υπεραγορές τροφίμων.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου πλήττει πάνω από 20.000 μικροεμπόρους. 

Κωνσταντινόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο και να μην στηρίζει τα μονοπώλια


Η απόσυρση της τροπολογίας προκάλεσε το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ανέδειξε το θέμα, που αναφέρει το εξής: 

Μετά από την έντονη διαμαρτυρία και τις αιχμές προς την κυβερνητική πλειοψηφία που προήλθαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσύρθηκε εν μία νυκτί η τροπολογία 16 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό από την πώληση προϊόντων καπνού 32.000 μικρών επιχειρήσεων (ψιλικατζίδικα), με πρόσχημα δήθεν «την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως την υγεία των ανηλίκων», ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα να πωλούνται στις υπεραγορές τροφίμων – super market. Με την τροπολογία αυτή θα οδηγούνταν σε κλείσιμο 32.000 ψιλικατζίδικα.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα, ας προχωρήσει ξανά στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προστατεύοντας όσους δεν πρέπει ή δεν θέλουν να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ας φροντίσει να ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο μέσο την αντικαπνιστική καμπάνια σε σχολεία και χώρους ψυχαγωγίας των νέων. Ας ενισχύσει την κουλτούρα του αθλητισμού, της υγιεινής διατροφής, ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα φαίνεται καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με πάθος τα μονοπώλια και τις υπεραγορές τροφίμων-super market.

Διαμαρτυρήθηκαν και οι καπνοπώλες

Η διάταξη που τελικά αποσύρθηκε προκάλεσε την αντίδραση της ένωσης καπνοπωλών Βορείου Ελλάδας η οποία σε επιστολή της έχει ως εξής:

"Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτεραανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε. 

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμή. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους. 

Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερά τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ!. Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας. 

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του Σύριζα προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος-​Ο Γραμματέας

Κωνσταντίνος Ιακώβου​-Βασίλης Μπαλούκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης