Κεντροαριστερά: H Δημοκρατική Συμπαράταξη «καλεί» Ποτάμι

Κεντροαριστερά: H Δημοκρατική Συμπαράταξη «καλεί» Ποτάμι

Η επιστολή με τις θέσεις ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- Κινήσεων για τη συμπόρευση και τον νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα έφθασε χθες στα χέρια των επιτελών του Σταύρου Θεοδωράκη

Κεντροαριστερά: H Δημοκρατική Συμπαράταξη «καλεί» Ποτάμι
Μετά την εμπειρία των τελευταίων μηνών, στη διάρκεια των οποίων πολλές φορές το Ποτάμι έχει εγκαλέσει το ΠΑΣΟΚ για βιασύνη, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά έκριναν ότι έχει έρθει η ώρα της γραπτής συμφωνίας ή διαφωνίας. «Τα γραπτά μένουν και κανείς δε μπορεί να μπει ότι άλλα είπε και άλλα κατάλαβαν οι άλλοι» επισημαίνει στο protothema.gr στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. 

Έτσι, χθες το βράδυ το Ποτάμι έλαβε τις κοινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων, δηλαδή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την πορεία προς τον νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Την εκλογή του νέου επικεφαλής, το μέλλον των υπαρχόντων σχημάτων, το ιδρυτικό συνέδριο κοκ. Στόχος των συντακτών της επιστολής δεν είναι να καθορίσουν τη διαδικασία, αλλά να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. 

Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά, αλλά ένα είναι το κυρίαρχο ερώτημα. Αν ο νέος επικεφαλής θα είναι πρόεδρος ενός νέου κόμματος ή απλά αρχηγός μιας συμμαχίας κομμάτων; Θεωρητικά όλοι συμφωνούν στην ανάγκη νέου κόμματος, αλλά οι αντιστάσεις στην προοπτική της αυτοδιάλυσης είναι ισχυρές τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο Ποτάμι. Στη Σεβαστουπόλεως είναι αρνητικοί σε κάθε σκέψη απλής διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν μήπως με τη διάλυση του Κινήματος αφήσουν ζωτικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. 

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα έχουν ενεργοποιηθεί και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας των στελεχών του εκσυγχρονιστικού χώρου. Το δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου ήταν μία σημαντική κίνηση, που έμεινε όμως χωρίς δια ταύτα. Πάντως, αν τελικά στηθούν κάλπες για τον νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα δε θα πρέπει να αποκλείεται και μια υποψηφιότητα έκπληξη από τον συγκεκριμένο χώρο. Αντίθετα, αν το ΠΑΣΟΚ μείνει ΠΑΣΟΚ τότε ενισχύεται η προοπτική ενός νέου σχήματος.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης