Γερμανικό ΥΠΕΣ: Από την Ελλάδα εξαρτάται η επαναπροώθηση προσφύγων

Γερμανικό ΥΠΕΣ: Από την Ελλάδα εξαρτάται η επαναπροώθηση προσφύγων

Ο κ.ντε Μεζιέρ δεν έκανε νέες δηλώσεις, αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών

Γερμανικό ΥΠΕΣ: Από την Ελλάδα εξαρτάται η επαναπροώθηση προσφύγων
Σε διευκρινίσεις επί των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί επαναπροώθησης προσφύγων
στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αντίδραση της Αθήνας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag «ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του». Αυτό  τόνισε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Κλείσιμο
Επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου ειδικά σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011. Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα «δεν παραβιάζει» τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλάτε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων είναι η τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτ στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι ως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, την «επιθυμία» του Βερολίνου για επαναπροωθήσεις υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν «συμμερίζεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Πλάτε άφησε ανοιχτό το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαναπροωθήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.


Το relocation
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχεται την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη μέλη. Αυτή η κριτική αφορά και τη Γερμανία όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Η γερμανική ανεπάρκεια οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα. Πάντως, για αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Relocation, η πρώτη πτήση από την Ελλάδα με τριψήφιο αριθμό προσφύγων.

Ο Τομπίας Πλάτε δεν θέλησε να σχολιάσει τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η ΕΕ δεν στέλνει, όπως έχει συμφωνηθεί, τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα σχετικά αιτήματα» αρκέστηκε να δηλώσει ο Τομπίας Πλάτε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης