Πολιτική αντιπαράθεση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Πολιτική αντιπαράθεση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

H ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εστιάζουν την κριτική τους στον περιορισμένο αριθμό των αδειών και στην απουσία του ΕΣΡ από τον διαγωνισμό

Πολιτική αντιπαράθεση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
Στάση επιφυλακής τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επιμένοντας πάντως στην πολιτική τους κριτική προς την κυβέρνηση ότι στόχος της δεν ήταν η αντιμετώπιση της διαπλοκής αλλά ο έλεγχος της ενημέρωσης. 

Τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εστιάζουν την κριτική τους στον περιορισμένο αριθμό των αδειών και στην απουσία του ΕΣΡ από τον διαγωνισμό, κάτι που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί κίνδυνο να ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ανεξάρτητα από το αποτελέσματα η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά και θα προχωρήσει στην προκήρυξη για πρόσθετες άδειες, με την συμμετοχή του ΕΣΡ που να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αμφισβητήσει τις τέσσερις άδειες που δόθηκαν. Σε κάθε περίπτωση η Πειραιώς θεωρεί ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία “κωμικοτραγική” και σημείωσε ότι  "Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με μία ρητορική να καλύψει τα κενά αυτής της διαδικασίας, αλλά είναι σαν να προσπαθεί να κρύψει έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι….Υπάρχουν νομικά θέματα, τα οποία εκ των πραγμάτων γεννούν ερωτηματικά για την εγκυρότητα της διαδικασίας. Εδώ θα είμαστε. Θα δείτε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσουν, διότι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι ερασιτεχνική". 

Κάθετα αντίθετη στην διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία σχολίασε: "H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί "παίζουν" τον παπά...Εκπτώσεις στη Δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει", έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο  Twitter.
Κλείσιμο

Για "Απόλυτο λάθος", μίλησε, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και εξήγησε: "Η συγκυβέρνηση κάνει λάθος. Αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό…Αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. Είναι μια καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει, κάποια στιγμή, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει", ανέφερε, σε συνέντευξή του.

Στην δική του πολιτική άποψη κινήθηκε η σκληρή δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου στην οποία υπογραμμίζει ότι “ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε”.

Ακόμη και η Ένωση Κεντρώων ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας: «Η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΡ. Καλούμε, τον κ. Βούτση να προβεί σε άμεσες ενέργειες συγκρότησης νέου ΕΣΡ, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει νομότυπη», αναφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανέφερε: “Υπάρχει μια ανάγκη να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αυτό όμως που συμβαίνει δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά την χώρα μας. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα σε λογικές big brοther οι οποίες σε ένα κράτος που έπρεπε να έχει θεσμική θωράκιση, δεν επιτρέπονται. Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία. Και οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες, να μην είναι μόνο το χρήμα”. 

Πυρά κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Δράση η οποία υποστήριξε ότι "O διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά των προηγμένων χωρών προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών και συγχρόνως παγκόσμια πατέντα προχειρότητας και φαρσοκωμωδίας. Όπως έχει μέχρι σήμερα εξελιχθεί η διαδικασία, η Δράση επαναλαμβάνει ότι ο διαγωνισμός της κυβέρνησης επιδιώκει αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία ολιγοπωλίου με σκοπό τον κυβερνητικό έλεγχο της ενημέρωσης με τέσσερα κρατικά κανάλια και τέσσερα φιλικά προς την κυβέρνηση ιδιωτικά. Η μεθόδευση αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης