HOT LINE Αθήνας – Βρυξελλών για να μη κολλήσει ξανά η διαπραγμάτευση

HOT LINE Αθήνας – Βρυξελλών για να μη κολλήσει ξανά η διαπραγμάτευση

Σε τρία ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση των Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τον επίτροπο Οικονομίας

HOT LINE Αθήνας – Βρυξελλών για να μη κολλήσει ξανά η διαπραγμάτευση
«Κόκκινο τηλέφωνο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην διαπραγμάτευση συμφώνησαν να καθιερωθεί Τσακαλώτος – Μοσκοβισί.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του protothema.gr ότι και η νέα διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση τείνει να εξελιχθεί σε «μακράς διαρκείας», λόγω των πολιτικών  σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης (ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ κλπ) κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως οι κ.κ. Τσακαλώτος Μοσκοβισί συμφώνησαν να δημιουργηθεί «ανοικτή γραμμή διαχείρισης κρίσεων» στα θέματα της διαπραγμάτευσης.

 Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι δεν ετέθη καν στην συνάντηση το θέμα της δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κυρίου Γεωργίου. Αυτό δεν αναιρεί πάντως το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, πηγές των δανειστών έθεταν μετ’επιτάσεως και ανοικτά το θέμα αυτό.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη – Μοσκοβισί επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

 1. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

 
2. Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

 
3. Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 
Από τις μέχρι τώρα διαρροές απουσιάζει κάθε ίχνος αναφοράς στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όπου όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε εμμονή και της Κομισιόν στην τήρηση των στόχων για πλεονάσματα 3,5% τη διετία 2019-2020, μετά το 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 . Οι προβλέψεις αυτές θα πρέπει να αποτυπώνονται στο υπό κατάθεση –και μετά από μεγάλη καθυστέρηση- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης