Εδαφικό και εγγυήσεις για πρώτη φορά σήμερα στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Εδαφικό και εγγυήσεις για πρώτη φορά σήμερα στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Το εδαφικό σχετίζεται με τις περιοχές που θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα 

Εδαφικό και εγγυήσεις για πρώτη φορά σήμερα στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
Η εδαφική πτυχή του κυπριακού και το θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων του ομοσπονδιακού κράτους θα τεθεί για πρώτη φορά σήμερα, στη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Η σημερινή συζήτηση δεν θα αφορά χάρτες και συγκεκριμένες προτάσεις αλλά αρχές, στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις. Τόσο το εδαφικό όσο και το θέμα των εγγυήσεων έχουν τεράστια σημασία για το σύνολο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού. 

Το εδαφικό σχετίζεται με τις περιοχές που θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και συνεπώς αφορά την μετακίνηση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων και εποίκων αλλά και τις υποδομές αυτών των περιοχών. 

Κλείσιμο
Το θέμα των εγγυήσεων επίσης μπορεί να κρίνει το σύνολο της διαπραγμάτευσης καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποδέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και πολύ περισσότερο δεν δέχεται τις εγγυήσεις της Τουρκίας, η οποία το 1974 πραγματοποίησε εισβολή και έκτοτε κατέχει το 37% του Κυπριακού εδάφους.

Η σημερινή θα είναι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πριν τις θερινές διακοπές και θα επανέλθουν τον Σεπτέμβριο με εντατικές επαφές. Ο στόχος επίλυσης του κυπριακού εντός του 2016 δεν θεωρείται πλέον εφικτός και για αυτό τον λόγο τα άτυπα χρονοδιαγράμματα έχουν μετακινηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η κατάσταση στη Τουρκία η οποία δεν ευνοεί την διαπραγμάτευση, καθώς στα δύο θέματα που θα συζητηθούν σήμερα η Άγκυρα έχει τον πρώτο λόγο και συνεπώς ο κ. Ακιντζί είναι αδύνατον να τοποθετηθεί χωρίς συνεννόηση με τη τουρκική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης