Plan X: Η εξεταστική πήρε 96 «ναι» - Δεν πήγε στη συζήτηση ο Τσίπρας

Plan X: Η εξεταστική πήρε 96 «ναι» - Δεν πήγε στη συζήτηση ο Τσίπρας

155 «Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων - «Ναι» η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι - Παρών από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ

Plan X: Η εξεταστική πήρε 96 «ναι» - Δεν πήγε στη συζήτηση ο Τσίπρας
Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ προκειμένου να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το plan X και τις ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τη σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά οι υπουργοί του που πήραν τον λόγο απέρριψαν το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα ήταν 155 βουλευτές να πουν «όχι», 96 «ναι» και 20 επέλεξαν το «παρών».


Κλείσιμο
Ένταση στο 90'

Η συζήτηση στην Ολομέλεια πάντως, χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι τόνοι ανέβηκαν στο τέλος της, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον κ.Τσακαλώτο.

Τζαβάρας: Είστε κομματικός Πρόεδρος
Βούτσης: Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση. Αυτό που κάνετε δε σας τιμά.
Τζαβάρας: Είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου εσείς; Πως μιλάτε έτσι σε έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού;
Βούτσης: Ντροπή σας! Έχετε την αλλαζονεία της μοναδικότητας. Αν ως παράταξη έχετε πρόβλημα να υποβάλετε μομφή.
Τζαβάρας: Αυτό λέγεται τυραννία!

Τσακαλώτος: «Ο αρχηγός σας λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσσώ».
Τζαβάρας: Μάθε να μιλάς Ελληνικά
Τσακαλώτος: Άντε φύγε από δω. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου. Το απόσταγμα.
Βούτσης: Δεν μας τιμά αυτή η εικόνα.
Τσακαλώτος: Δέχθηκα επίθεση για τα ελληνικά μου. Πρέπει να ντρέπεσαι (απευθυνόμενος στον Τζαβάρα).

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσπαθεί να ρίξει τους τόνους:

Βούτσης: Κύριε Τζαβάρα θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για την παρουσία σας στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια
Δένδιας:  Κύριε Πρόεδρε σας τιμά η θέση σας αυτή. Δε μπορώ να πω το ίδιο για τον υπουργό Οικονομικών και τον τρόπο με τον οποίο ειρωνευτήκατε τον αρχηγό της ΝΔ για το δύσκολο της παιδικής του ηλικίας. Να σας εξηγήσω. Ο κ. Μητσοτάκης βρέφος εξαιτίας του πατέρα του βρέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Και αναχώρησε αβάπτιστος με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού. Να ζητήσετε συγνώμη.

Τσακαλώτος: Εσείς είπατε ψεύτη τον πρωθυπουργό. Δε μπορεί να έχει τελειώσει το Χάρβαρντ ο αρχηγός σας και να λέει ψεύτη και λαϊκιστή τον πρωθυπουργό
Δένδιας: Η αναφορά σας στον κ. Μητσοτάκη υπήρξε ανάγωγη και απαράδεκτη.


Αψιμαχίες στο «τρίγωνο» Τσακαλώτου- Βορίδη- Λοβέρδου

Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών συνηθίζει να διανθίζει τις παρεμβάσεις του με προσωπικές αναφορές.

Πρώτος ζήτησε τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, επειδή ο υπουργός Οικονομικών είχε ουσιαστικά ζητήσει την αποπομπή του από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

-«Ακολουθείτε τακτική πολιτικής κερδοσκοπίας, μιλούσατε για πολιτική "Α" και ακολουθείτε- με χαρά- πολιτική "Ω". Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Να μιλάτε καλύτερα. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέτε δικό σας θέμα»!

-«Εσείς είστε οι εκβιαστές, αυτό κάνετε με το όχι στην απλή αναλογική» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θέλετε να συμμαχήσετε με την Μπακογιάννη» συνέχισε, προσπαθώντας να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στους αντιπάλους του.

Ακολούθησε η κόντρα με τον Μάκη Βορίδη: «Δεν είχα καταλάβει ότι μας λέγατε γερμανοτσολιάδες για να μας βοηθήσετε στη διαπραγμάτευση, βέβαια όσοι μας έδιναν ραντεβού στα γουναράδικα δεν είναι μαζί μας σήμερα. Το να μιλάτε εσείς για τον νεοφιλελευθερισμό έχοντας κάνει τέσσερις αποκρατικοποιήσεις κάπως ακούγεται». 

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε ξανά τον λόγο, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής τον απέτρεψε, κάνοντας συντάσεις και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Δε δεχόμαστε απόπειρες λογοκρισίες» του απάντησε σε αυστηρό τόνο η Φώφη Γεννηματά.
Ο Γιάννης Δραγασάκης

Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τις πταίει ξεκίνησε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ με την εξεταστική επιτροπή θέλει να ρίξει όλες τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και να μη μάθει ο λαός πως χρεοκόπησε και από ποιους η χώρα.

Με αυτή τη θέση ως αφετηρία είπε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε εκβιασμό, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τη μάχη, αλλά επανέλαβε πως ο πόλεμος συνεχίζεται. «Επιμένουμε ότι πράξαμε το δίκαιο και το σωστό, πετύχαμε την καλύτερη λύση και για εμάς και για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους ρώτησε ποιους κανόνες διαπραγμάτευσης εννοούν. «Μήπως την τεχνική ασφυξία που μας επέβαλαν» αναρωτήθηκε σε μία έμμεση αναφορά στα capital controls αλλά και την άρνηση της ΕΕ να παρατείνει για λίγες ημέρες το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να γίνει το δημοψήφισμα πριν από έναν χρόνο.

Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε για μία ακόμη φορά πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ναρκοθετήσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας τη λήξη του δεύτερου μνημονίου λίγες εβδομάδες μετά την κυβερνητική αλλαγή που όλοι προέβλεπαν.

«Δεν είστε κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι» είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ. «Μας κατηγορείτε για κάτι που δεν έγινε, αν υπήρχε plan B θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψήφισμα» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Φώφη Γεννηματά

«Όλα στο φως! Κανείς και τίποτα στο σκοτάδι» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει όλη την αλήθεια στον λαό.

«Γι’ αυτό και ψηφίσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε την σημερινή πρόταση της Ν.Δ. για τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ , για τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015» επισήμανε.

«Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια μια τραγωδία» συνέχισε «μόνο μέσα από την  κάθαρση,  όσο επώδυνη κι αν είναι για όλους του πολιτικούς χώρους, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με αξιοπιστία για μια νέα μεταπολίτευση».

Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε τα πυρά της στον Αλέξη Τσίπρα: «Ο πρωθυπουργός χθες  απέφυγε τη Βουλή, επέλεξε να μείνει στο προαύλιό της. Ο στόχος του είναι προφανής: Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν. Για να το πετύχει, δεν διστάζει να υποβιβάσει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση , σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό:

Αλήθεια, διαπράξατε αυτό το ατόπημα (με το plan X); Το κάνατε πραγματικά; Εξηγηθείτε επιτέλους, ένα χρόνο σας ρωτάμε. Και αφού δώσατε αυτή την εντολή , θα καταθέσετε επιτέλους το σχέδιο αυτό στη Βουλή, όλοι λένε ότι το παραλάβατε. Σας το ζητάμε από πέρυσι.
Εμείς δεν θα υποκύψουμε στην σεναριολογία ήξερε, δεν ήξερε, ήταν plan A, plan B, plan X, ήταν δόλος ή πλάνη; Αυτά πρέπει να διερευνηθούν και από την Βουλή και από την Δικαιοσύνη.
Για να μάθει ο Ελληνικός λαός ποιες ήταν οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί που οδήγησαν τη χώρα  στο χείλος του γκρεμού. Για να διερευνηθούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων.   

Τρία είναι τα κεντρικά ερωτήματα που μας απευθύνουν καθημερινά οι πολίτες :
- Πώς και γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο ;
- Γιατί οι άλλοι βγήκαν κι εμείς παραμένουμε ;
- Τί συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο με τους πλέον επαχθείς όρους ;
 
Υπάρχει φυσικά κι ένα τέταρτο ερώτημα, σχετικά με το πότε και πώς θα βγούμε απ' όλη αυτή την κατάσταση. Αν προσπαθήσουμε ν' απαντήσουμε ειλικρινά και χωρίς σκοπιμότητες στα τρία πρώτα ερωτήματα, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση και στο τέταρτο.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουμε από τις 22/12/2015 καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα τα διερευνήσει ΟΛΑ, τα πάντα, για τους πάντες.

Επανέρχομαι όμως και σήμερα και σας ρωτώ:

Κύριε Τσίπρα, θα την υπογράψετε ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Καθαρές κουβέντες.
Θα συνταχθείτε με την καθαρτήρια διαδικασία ή θα επιμείνετε στην «προστασία» της περιόδου 2004 – 2009;  
Θα αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες για το 3ο Μνημόνιο και τα όσα το συνόδευσαν;
Κύριε Μητσοτάκη, θα υπογράψετε την πρόταση μας  ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Καθαρές κουβέντες κι από σας θέλουμε.
Θα συνδιαμορφώσετε μια πλειοψηφία της ειλικρίνειας ή θα συνεχίσετε στην πεπατημένη του χθες με το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό;

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Οι σημερινοί κυβερνώντες συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων και δε θίγουν σε τίποτα όσους ευθύνονται για τη φτώχεια, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το plan X.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τον λαό. Το δημοψήφισμα, συνέχισε, ήταν μαϊμού: το υπερήφανο όχι έγινε ναι στο μνημόνιο! Για το θέμα της συνεδρίασης υποστήριξε πως το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί με εξεταστική επιτροπή, αλλά με αλλαγή πολιτικής.

Ο κ. Κουτσούμπας κλιμάκωσε την επίθεση λέγοντας ότι οι κόκκινες γραμμές έγιναν μαύρες μέρες για τους πολίτες. Οι μειώσεις στους μισθούς και οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και έθεσε ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση: Ντρέπεστε καθόλου, νιώθετε τύψεις; Είστε όλοι σας μια μεγάλη απάτη, κατέληξε και είπε πως ο λαός θα πρέπει να τιμωρήσει όλους τους κυβερνώντες. 

Ο Βασίλης Λεβέντης

Με το που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει στο θέμα της απλής αναλογικής. «Με ρώτησε δημοσιογράφος τι πήρα» ξεκίνησε την τοποθέτησή του. «Δεν πήρα και δεν έδωσα τίποτα» έδωσε ο ίδιος την απάντηση και άσκησε ξανά κριτική στη... Φώφη Γεννηματά. «Δε μπορώ να κοιμηθώ» αποκάλυψε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε τη διαφωνία του στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αντιπροτείνοντας στην τρίτη ψηφοφορία να εκλέγεται Πρόεδρος με 160 ψήφους. Διαφώνησε και στο θέμα των δημοψηφισμάτων, λέγοντας ότι είναι παρακινδυνευμένη επιλογή.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δίνοντας τροφή για νέα σενάρια σε ότι αφορά στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ένωσης Κεντρώων. Επανερχόμενος στο θέμα της αναθεώρησης ο κ. Λεβέντης πρότεινε να παραπέμπεται σε δίκη ο πρωθυπουργός οταν η χώρα θα ξεπερνά το 3% έλλειμμα.

Σε ότι αφορά στην πρόταση για εξεταστική υποστήριξε ότι δεν τη στηρίζει γιατί περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Βαρουφάκη και τάχθηκε υπέρ της έρευνας από το 2004 έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι ο Βαρουφάκη ήταν αυτός που παρέσυρε τον πρωθυπουργό.

Με αφορμή αυτή του τη στάση επισήμανε ότι τον κατηγορούν πως είναι δεκανίκι του Τσίπρα. «Δεν είμαι δεκανίκι του Τσίπρα, δε θα ήταν έξυπνο» τόνισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Όπως και ο κ. Λεβέντης ο υπουργός Οικονομικών προτίμησε να ασχοληθεί με την... απλή αναλογική, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο!

Σε ότι αφορά στις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ ο κ. Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλά ότι οι τοποθετήσει των βουλευτών της ΝΔ του προκάλεσαν το ενδιαφέρον.

Ως προς την ακολουθούμενη πολιτική υποστήριξε ότι η σύγκρουση δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον προκάτοχό του, ο οποίος είχε καλέσει τους πολίτες να είναι μαζί του και μετά την... ρήξη!

Κινούμενος στη γραμμή που είχε χαράξει από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα πάει στην Ευρώπη με τον... αντιμνημονιακό κ. Βορίδη, προκειμένου να τους πει ότι η ρητορική της ΝΔ είναι απλά για αντιπολιτευτικούς λόγους και πως παραμένει νεοφιλελεύθερη.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε χιούμορ και με το κόστος της διαπραγμάτευσης. «Μπορώ πιο εύκολα να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος απ' ότι το κόστος ήταν 86 δις ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, είχαμε και νίκες και ήττες» προσέθεσε.


Ρεκόρ 20ετίας!

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για ρεκόρ 20ετίας και στον τομέα της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων! «Το καραβάνι της κυβέρνησης προχωρά» κατέληξε.

«Η ΝΔ προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την ευκαιρία για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες» υποστήριξε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής «παρωδία». «Γιατί», όπως είπε, «όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν στην πολιτική των μνημονίων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» προσέθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο. Σε ότι αφορά στη στάση του ΚΚΕ στη ψηφοφορία ανακοίνωσε πως οι βουλευτές του κόμματος θα επιλέξουν το «παρών».

«Για διαπραγμάτευση φιάσκο και... άδοξο τέλος στην ερωτική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό» μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, όπως κάνει με κάθε πρωτοβουλία υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας. Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν την περίοδο πέριξ του δημοψηφίσματος έκανε λόγο για «εβδομάδα μίσους και ανοησίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην πλάτη των πολιτών και των καταθέσεών τους.  

Για επιφανειακό δικομματισμό μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, και επανέλαβε πως «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία και μόνη εξεταστική: από την ώρα που η χώρα μπήκε στο ευρώ έως σήμερα». Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρωτήσει για τη πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ τον... κ. Χριστοδουλάκη «που τον έχετε στη λίστα για το υπουργικό συμβούλιο»!

Στο κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε και τον αφελληνισμό των τραπεζών, πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν σύντομα οι πολίτες.

«Σκοπός μας ήταν η σωτηρία της χώρας εντός του ευρώ» υποστήριξε εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος. Πιάνοντας το «νήμα« από εκεί που το είχε αφήσει ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να έχει πει... μπράβο και ευχαριστώ στην κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στην οικονομική πολιτική!

Επιθετικός εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. «Πριν από 1,5 χρόνο ξεκίνησε μια σύγχρονη Οδύσσεια, χωρίς όμως σοβαρή ηγεσία» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έδειξε «τραγική ανευθυνότητα». «Αντί να σκίσουν τα μνημόνια άφησαν τη χώρα στο έλεος των ανέμων, των αγορών και των δανειστών» σημείωσε και χαρακτήρισε «ταξίδια αναψυχής» τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση. Με αυτό το σκεπτικό τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής από το 2004 έως σήμερα και ανακοίνωσε πως η Ένωση Κεντρώων δε θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.


Λοβέρδος: Κλόουν ο Βαρουφάκης!

«Όσοι δικαιολογούν τα ψέματα ως αυταπάτες είναι πολιτικοί αυταπατεώνες» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπενθύμισε πως είχε χαρακτηρίσει κλόουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Κανείς δε μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε» προσέθεσε επιρρίπτοντας ευθύνες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό.


Δένδιας: Διαβάστε τον... ποινικό κώδικα!

Να ανοίξουν τον... ποινικό κώδικα κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας και να διαβάσουν τις διατάξεις που προβλέπουν ποινή φυλάκισης σε όσους ζημιώνουν τη χώρα. Σε ότι αφορά στο μέγεθος της ζημιάς σημείωσε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί, επικαλέστηκε όμως τον κ. Ρέγκλινγκ που ανέβασε το ποσό πάνω από τα 100 δις ευρώ. «Εξεταστική θα γίνει, είτε από αυτή, είτε από την επόμενη Βουλή» κατέληξε.

«Ο κ. Τσίπρας δεν είχε καμία αυταπάτη, το ερώτημα είναι αν είχε δόλο» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας. «Η επιβολή των capital controls ήταν ξεκάθαρα στο σχέδιο της κυβέρνησης» προσέθεσε.

«Το μόνο που δεν έχει γίνει ακόμη είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να υιοθετήσουν ως σήμα τον... Πινόκιο» επισήμανε στη δική του ομιλία ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι και αναφέρθηκε στις υποσχέσεις και τα συνθήματα των δύο κομμάτων που ξέχασαν από την  ώρα που έγιναν κυβέρνηση. 

Καυστικός εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Είπε ότι «στο εξωτερικό ήδη λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο χειρότερος διαπραγματευτής, σε λίγο θα γίνει και... διδακτορικό»! «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη πει αν και το σχέδιο Β ήταν αυταπάτη» επισήμανε και μίλησε για θεσμική εκτροπή, αδυναμία και ανικανότητα του πρωθυπουργού να ελέγξει την κυβέρνησή του. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.


Άδωνις: Ψηφίζετε μνημόνια, αλλά μυαλό δεν βάλατε

«Ψηφίζετε μνημόνια, αλλά μυαλό δεν βάλατε»! Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφερόμενος στην πρόταση εξεταστικής υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει με βάση τη δήλωση Ρέγκλινγκ για ζημιά 100 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 15' και την αντίστοιχη εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα πως το κόστος της διαπραγμάτευσης ξεπέρασε τα 86 δις ευρώ. Η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του Τέρενς Κουίκ, που επανέλαβε ότι δεν άκουσε τίποτα για το PSI. «Κύριε Κουίκ γιατί δεν κάνετε εξεταστική για το PSI» ρώτησε τον υφυπουργό με τη σειρά του ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕλ έχουν υπογράψει ότι το PSI έκανε καλό στην οικονομία μας. 


Βενιζέλος: Διαρκές πραξικόπημα...

«Οι επιπτώσεις του επταμήνου του 2015 είναι τραγικές και ανυπολόγιστες» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αναφέρθηκε στα capital controls, τη φυγή καταθέσεων, την ύφεση κοκ. Ειδικότερα για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τους ξένους σημείωσε ότι η εικόνα αυτή είναι καταθλιπτική και δεν αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας. «Τσίπρας και Γκάλμπρεϊθ ενοχοποιούν τον κ. Τσίπρα» συνέχισε και διαχώρισε την ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου από το plan Χ ως επιλογή σε βάρος των θεσμών και της προοπτικής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για διαρκές πραξικόπημα από μεγάλα και επαναλαμβανόμενα ψέματα. Ως παραδείγματα ανέφερε τη σύγκρουση στη Δικαιοσύνη, αλλά και τον παραγκωνισμό του ΕΣΡ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Μετά την ήττα της μαγκιάς στον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση ξεκίνησε τα παιχνίδια με το Σύνταγμα» συνέχισε την επίθεσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το παραμύθι με το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε σήμερα οριστικά» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Η... γαλαζοσκουφίτσα θα έσωζε τη γιαγιά- Ελλάδα αλλά εμφανίστηκε ο κακός λύκος- ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε με σκωπτική διάθεση ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Νάσος Αθανασίου. Με αυτή την αφετηρία κατηγόρησε τη ΝΔ για αθλιότητα, επειδή επιχείρησε να παρερμηνεύσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος και για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. 

Νότης Μηταράκης: «Όλοι πρέπει να επιδιώκουμε την αλήθεια, γιατί ο λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες και έχει δικαίωμα να ξέρει γιατί επιστρέψαμε στην ύφεση. Ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και γιατί η χώρα αναγκάστηκε να υπογράψει και τρίτο μνημόνιο».


Άσφαιρη και μίζερη η πρωτοβουλία της ΝΔ

Χρήστος Μαντάς- κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ: «Άσφαιρη με μίζερη η πρωτοβουλία της ΝΔ - Προσωπικά δεν είμαι οπαδός των εξεταστικών επιτροπών και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».

Κατερίνα Μάρκου- Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Ο Τσίπρας αξιοποίησε τον αδίστακτο Βαρουφάκη και περίμενε να κάνει την παρέμβασή του, αλλά ήταν ζημιά πάνω στη ζημιά - Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαψεύσει άμεσα και κατηγορηματικά τον Σκάλμπρεϊθ - Η κυβέρνηση περνά ότι της ζητούν απλά και μόνο για να κρατήσει την καρέκλα».

Δημήτρης Καβαδέλας- Ένωση Κεντρώων: «Επικίνδυνοι και γελοίοι οι χειρισμοί Βαρουφάκη, αλλά ο Τσίπρας δεν έχει κλέφτες στο κόμμα του».

Γιώργος Μαυρωτάς- Ποτάμι: «Γιάνη προχώρα του είπε ο πρωθυπουργός, ο Γιάνης προχώρησε και ο λαός παρακολούθησε το ακριβότερο μάθημα θεωρίας των παιγνίων στην ιστορία, πληρώνοντας μερικά δις ευρώ ως δίδακτρα»!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης