Το τελευταίο «στεφάνι» - σκαλοπάτι του Γιώργου τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο «στεφάνι» - σκαλοπάτι του Γιώργου τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ο «πρίγκιπας» του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα με το ΚΙΔΗΣΟ εκτός Βουλής και συζητά να γίνει υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα

Το τελευταίο «στεφάνι» - σκαλοπάτι του Γιώργου τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Τρίτο στεφάνι» στη ζωή και την πολιτική. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μετά το νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει στην προσωπική του ζωή βρίσκεται σε πυρετώδεις συζητήσεις για το πού θα συνεχίσει την πολιτική του καριέρα.

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γεννούν πολλά ερωτήματα. Μπορεί να δούμε τον Γιώργο υπουργό (με την ευρεία έννοια) του Αλέξη; Η απάντηση είναι ότι... μπορεί, γιατί και ο ίδιος δεν το έχει αποκλείσει ποτέ. Μπορεί να δούμε και άλλα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα; Η απάντηση είναι... βεβαίως. Μπορεί να δούμε το ΚΙΔΗΣΟ να κατεβαίνει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ (και την Ενωση Κεντρώων); Η απάντηση είναι ότι... κάποιοι το θέλουν. Ως απάντηση στην επέλαση της Ν.Δ. και τις εξελίξεις στον χώρο που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία. Τα γεγονότα έχουν φέρει τους δύο πολιτικούς κοντά:

■ Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το «Οχι» που έκανε «Ναι» πριν από έναν χρόνο και το μνημόνιο που υπέγραψε θέλει να βγάλει κεντροαριστερή ταυτότητα και να βρει στηρίγματα στους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους -και όχι μόνο.

Κλείσιμο
■ Ο Γιώργος Παπανδρέου (όντας εκτός Βουλής μετά από δεκαετίες) θέλει ρόλο, κάτι που γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αναλάβει στην Κεντροαριστερά, στους κόλπους της οποίας πολλοί τον θεωρούν προδότη.

Η εικόνα των δύο ανδρών να προσφέρουν ο ένας στον άλλο μια θέση στους καναπέδες του Μαξίμου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους δεν εντάσσεται απλώς στο πλαίσιο της αστικής τους ευγένειας. Αλλωστε, ο τελευταίος έχει δηλώσει «αντεξουσιαστής στην εξουσία» και ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός ξεκινώντας την πολιτική του καριέρα από τις μαθητικές καταλήψεις του 1989. Τότε που ο συνομιλητής του αναχωρούσε για... σπουδές (μέρος 2ο, μπορεί και 3ο) στις ΗΠΑ, αφήνοντας τον πατέρα του και ίνδαλμα του σημερινού πρωθυπουργού στη μέγγενη της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ενιαίου Συνασπισμού (ΚΚΕ εσωτερικού και ΚΚΕ). Ο χρόνος κυλά, οι καιροί αλλάζουν και ο ένας φαίνεται πια να έχει ανάγκη τον άλλο. Τη σχέση τους είναι δύσκολο να την τοποθετήσει κανείς στην κατηγορία του «έρωτα με την πρώτη ματιά». Οπου όμως δεν μιλά ο έρωτας, αναλαμβάνουν οι προξενήτρες. Τα δύο «σόγια» (το ένα ακμάζει, το άλλο παρακμάζει, αλλά και για τα δύο τα δύσκολα είναι μπροστά), όπως συμβαίνει και στη ζωή, μάλλον φαίνεται να μελετούν τα υπέρ και τα κατά ενός πολιτικού γάμου συμφέροντος.

Αλέξης και Γιώργος την περασμένη Τρίτη προσφέρουν ο ένας στον άλλον μια θέση στους καναπέδες του Μαξίμου


Πηγαίνοντας στις εκκλησίες ή στο δημαρχείο οι άνθρωποι συνήθως ενώνουν τις ζωές τους, τις περιουσίες τους, μοιράζονται τα έξοδα της επιβίωσης, αλλάζουν κοινωνική τάξη κ.ο.κ. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ θα ενωθούν το μνημόνιο 1 και το μνημόνιο 3, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει στέγη στον «πρίγκιπα» της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπει ξανά στα σαλόνια της εξουσίας! Οι καλύτερες πιθανότητες και για τους δύο εντοπίζονται στη ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Γιατί μια μεγάλη «αμμοθύελλα» μπορεί να σκεπάσει τα μνημόνια που υπέγραψαν και να αλλάξει το τερέν στο οποίο εκτυλίσσεται το πολιτικό παιχνίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη επαφές για τη συμμετοχή στελεχών που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες για τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Δημήτρη Ρέππα επιμένουν, ενώ οι πιο τολμηροί θα έβλεπαν μέσα με κάποιον τρόπο και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Στον δρόμο που φαίνεται να έχει χαράξει ο Φώτης Κουβέλης. Αλλωστε αρκετοί παπανδρεϊκοί είναι ήδη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Κοτζιάς, Μπόλαρης, Τζάκρη κ.λπ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτής του ΚΙΔΗΣΟ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να υλοποιήσει τη συμφωνία που είχε με τη Φώφη Γεννηματά. Αντί να στείλει τις προτάσεις του για την Κεντροαριστερά στην επιτροπή θέσεων, προτιμά να παίζει καθυστερήσεις. Βασικά το παίζει δίπορτο. Αν γίνουν γρήγορα εκλογές, η συμμετοχή στην Κεντροαριστερά μπορεί να είναι το όχημα για να δουν ξανά τα κοινοβουλευτικά έδρανα ο ίδιος και ίσως και κάποιοι δικοί του. Αν προηγηθεί ο ανασχηματισμός, όμως, τότε δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις με στόχο τη συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ όχι πλέον με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στους διαδρόμους της Βουλής στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν ήδη για έναν νέο συνασπισμό δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΔΗΣΟ και την Ενωση Κεντρώων... Προοπτική που για την ώρα αποκλείει ο Βασίλης Λεβέντης. Ο έμπειρος πολιτικός, όμως, ξέρει καλά ότι η μοναχική πορεία έχει πολλούς κινδύνους.

Σημείο καμπής - turning point που θα έλεγε και ο Γιώργος


Την άνοιξη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής του. Γιατί μπορεί κάποιοι να τον θυμούνται επειδή έπεσε από το ποδήλατο ή να χάνεται με το κανό του για ώρες και άλλοι για τη δήλωσή του από το Καστελόριζο, αλλά δεν ήταν αυτές οι πιο κρίσιμες στιγμές στη ζωή του. Τον Μάρτιο του 2009 ο Κώστας Καραμανλής τον κάλεσε στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε απέναντί του να βάλει πλάτη για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος δεν ήθελε να κατηγορηθεί για εξαγωγή της κρίσης με τη «φούσκα» των ακινήτων στις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τόσο η απάντηση όσο και η συνέχεια είναι γνωστά πράγματα. «Λεφτά υπάρχουν», είπε ο Γιώργος, έγινε πρωθυπουργός και ξεκίνησε μοιράζοντας το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάπου εκεί, όμως, τελείωσε τ’ όνειρο. Στους διαδρόμους του Νταβός και των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πια το κεντρικό πρόσωπο του δράματος. Είτε λέγοντας ο ίδιος «γαλλικά» στον Μπαρόζο, είτε προσπαθώντας να κρυφτεί από τις κάμερες και τα μικρόφωνα των «Financial Times» και των άλλων διεθνών δικτύων που τον είχαν πάρει στο κατόπι. Τελικά, έκανε αυτό που είχε πει ότι δεν θα κάνει. Προσέφυγε στον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και πήρε μέτρα λιτότητας, τα οποία θα μπορούσε να είχε αφήσει να πάρει ο Κώστας Καραμανλής, η κυβέρνηση του οποίου ήταν ήδη σε αποδρομή (ήττα σε ευρωεκλογές, σκάνδαλο Βατοπεδίου κ.λπ.). Προτίμησε, όμως, το πρώτο μνημόνιο να έχει τη δική του υπογραφή. Και ξεκίνησε το καθοδικό σπιράλ που έκανε το άλλοτε λαμπρό άστρο του να θολώσει:

■ Τον Ιούνιο του 2011 μοιράστηκε την εξουσία με τον εσωκομματικό του αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο.

■ Τον Νοέμβριο του 2011 παρέδωσε την εξουσία στον Λουκά Παπαδήμο, αφού είχε αποτύχει να κάνει πρωθυπουργό τον κολλητό του Φίλιππο Πετσάλνικο. Ηταν η μοιραία κατάληξη της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κάνει δημοψήφισμα και της συνάντησης των Καννών, όπου ήταν η σειρά του να ακούσει «γαλλικά» από τον Νικολά Σαρκοζί, παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ.

■ Τον Μάρτιο του 2012 παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

■ Τον Ιανουάριο του 2015 ίδρυσε το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά απέτυχε να μπει στη Βουλή στις εκλογές που έγιναν τον ίδιο μήνα.

■ Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το ΚΙΔΗΣΟ απείχε.

Στον Γιώργο Παπανδρέου αρέσουν οι συζητήσεις με φίλους, λατρεύει τη γυμναστική και τα ταξίδια και είναι πάντα έτοιμος για διεθνείς επαφές. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν λέει ποτέ «όχι» σε όσους του ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί του και γενικά του αρέσει να εμφανίζεται απλός και εναλλακτικός. Στο πλαίσιο οικοδόμησης αυτού του προφίλ, από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας, υιοθέτησε καινοτομίες όπως τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και ηγήθηκε της εκστρατείας για την ελληνοτουρκική φιλία μετά το φιάσκο Οτσαλάν και τους σεισμούς του 1999. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ζεϊμπεκιές του με τον συγχωρεμένο τον Ισμαήλ Τζεμ; Πρακτική που έφτασε βεβαίως σε άλλα επίπεδα ο Κώστας Καραμανλής, συνάπτοντας κουμπαριά με τον Ταγίπ Ερντογάν.



Το βράδυ που καιγόταν η Τουρκία χόρευε στη Σύμη


Υπό τους ήχους της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Τσιτσάνη ο πρώην πρωθυπουργός
διέπρεψε στο ζεϊμπέκικο και μετά το γλέντι έγραψε κι ένα tweet για το πραξικόπημα



του Διονύση Θανάσουλα


Το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου, όταν το ρολόι έδειχνε περασμένα μεσάνυχτα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε καν αντιληφθεί ότι η γειτονική Τουρκία φλεγόταν από το πραξικόπημα ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με την παρέα του διασκέδαζε στην πιο κοσμική ταβέρνα του νησιού, τον «Μάνο», εκεί όπου κάθε καλοκαίρι δίνουν το «παρών» Ρώσοι ολιγάρχες και Τούρκοι εκατομμυριούχοι.




Η λέξη «διασκέδαζε» βέβαια πήρε άλλη διάσταση, αφού ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΚΙΔΗΣΟ τα έδωσε όλα όταν ήρθε στο τσακίρ κέφι θυμίζοντας κατά τι τον αείμνηστο πατέρα του, ο οποίος λάτρευε συγκεκριμένα ζεϊμπέκικα, όπως το «Γεννήθηκες για την καταστροφή». Είχε προηγηθεί ένα εξαιρετικό δείπνο με μικρά ψαράκια, συμιακό γαριδάκι, μεζέδες από την τοπική κουζίνα του νησιού και εκλεκτά λευκά κρασιά, το οποίο απόλαυσε ο πρόεδρος, χωρίς όμως να ξεφύγει. Το πόσο προσέχει τη σιλουέτα του φάνηκε όταν μετά από λίγο η παρέα ήρθε στο κέφι και ο κ. Παπανδρέου σηκώθηκε από την πράσινη καρέκλα του -το ντεκόρ στον «Μάνο» είναι μια αποθέωση του πράσινου- για να χορέψει έχοντας χαλαρώσει αρκετά.


Η Κωνσταντινούπολη καιγόταν και ο Γιώργος χόρευε


Εν αντιθέσει με τον πατέρα του, που λάτρευε τα βαριά ζεϊμπέκικα, ο σαφώς πιο intellectuel υιός προτίμησε να εντρυφήσει σε ένα άλλο μεγάλο τραγούδι, τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο χόρεψε με το γνωστό του άψογο στυλ προκαλώντας έναν μίνι παροξυσμό στην παρέα του. Με dress code καλοκαιριού -αρχικώς είχε ρίξει με ιδιαίτερη χάρη ένα πουλόβερ στην πλάτη, το οποίο έβγαλε-, δηλαδή ριγέ πουκάμισο και μπλε παντελόνι, ο κ. Παπανδρέου έριξε τις μεταμεσονύχτιες στροφές του χωρίς ενοχές. Τι κι αν είχε μάθει ότι η Κωνσταντινούπολη φλεγόταν; Την ώρα που στην Αθήνα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί παρακολουθούσαν τις δραματικές εξελίξεις, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδιδε τον δικό του φόρο τιμής στον Τσιτσάνη.

Φίλοι και συνεργάτες, όπως η ηλιοκαμένη ξανθιά κυρία που του χτύπαγε παλαμάκια ή ο κύριος με το πούρο στο στόμα, συμμετείχαν με πάθος στο χορευτικό κρεσέντο του πρώην πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης της διάσημης ταβέρνας προμήθευε με άφθονα πιάτα την παρέα, τα οποία έσπαγαν με ρυθμό πολυβόλου στο πάτωμα γύρω από τον κ. Παπανδρέου. Τα πραγματικά πολυβόλα, όμως, την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη σημάδευαν ανθρώπους, κάτι όμως που τελικά δεν χάλασε τη βραδιά του ηγέτη του ΚΙΔΗΣΟ, τουλάχιστον μέχρι τις 02.30 τα ξημερώματα. Τότε ήταν που ανέβασε στο Twitter μια δήλωσή του για τα όσα συνέβαιναν στη γείτονα από τις 11.30 το βράδυ της Παρασκευής, όπου τόνιζε: «Ιστορικά κανένα πραξικόπημα δεν ήταν λύση στις προκλήσεις της Δημοκρατίας. Αλληλεγγύη στους εκλεγμένους θεσμούς και τον λαό της Τουρκίας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης