Συνταγματική αναθεώρηση με τρία «όχι»

Συνταγματική αναθεώρηση με τρία «όχι»

Υπό την πίεση των «53+» ο πρωθυπουργός αποσύρει την πρόταση για εκλογή Προέδρου από τον λαό, ενώ κάνει πίσω στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και αποκλείει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Συνταγματική αναθεώρηση με τρία «όχι»
Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία ανοίγει επισήμως απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί το επόμενο κεντρικό πεδίο της πολιτικής αναμέτρησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά την κοινοβουλευτική ήττα που κατέγραψε η κυβέρνηση στη Βουλή με την αποτυχία της να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος αποτελούν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς αναδεικνύουν την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συντηρητική παράταξη. Επίσης ευνοούν προσεγγίσεις με την Κεντροαριστερά ή διαφορετικά την εμφανίζουν σαν ουρά της Ν.Δ., ενώ επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει το αριστερό προφίλ που έχει καταρρακωθεί από την υλοποίηση του μνημονίου. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τη διαδικασία για να παρέμβει στον εν γένει διάλογο για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.

Κλείσιμο
Ενώ λοιπόν στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο φάνηκε απομονωμένος, πριν ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση συναντήθηκε με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη, σε μια πρόβα διαμόρφωσης κεντροαριστερού μετώπου.

Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του πολιτεύματος αποσπά την προσοχή από την οικονομία, μειώνοντας έτσι και το αντίστοιχο κόστος που επιφέρει η επιβολή των φορολογικών μέτρων, ο αφελληνισμός των τραπεζών και η μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο νέο Υπερταμείο. Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας».

Κλείνει εσωκομματικά μέτωπα
Βεβαίως για να αποδώσει αυτή η στρατηγική θα πρέπει να υπάρξει καταρχήν ομοφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό έχει ήδη φροντίσει ο πρωθυπουργός να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα. Τις σημαντικότερες αντιρρήσεις εξέφρασαν οι «53+» με αφορμή την εκλογή Προέδρου από τον λαό. Οι «53+» το απέρριψαν ως λαϊκισμό και χαρακτήρισαν τα επιχειρήματα σαθρά. Με αυτή την αφορμή, όμως, άσκησαν γενικότερη κριτική στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, παρακάμπτοντας και υποβαθμίζοντας τα συλλογικά όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με την εκλογή Προέδρου από τον λαό είχαν διαφωνήσει εκτός από τους «53» και στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, που είχε κάνει λόγο για πολιτειακό δυισμό, και Πάνος Σκουρλέτης.
Υπό την πίεση των «53+», ο πρωθυπουργός δεν θα επιμείνει στην πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η διαδικασία θα παραμείνει ως έχει και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, αντί για διάλυση της Βουλής θα εκλέγεται ο Πρόεδρος από το εκλογικό σώμα.

Εκτιμάται ότι με αυτό θα συμφωνήσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι η πρόταση που είχε υποβάλει παλαιότερα η επιτροπή που είχε συστήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς και την επανέφερε προσφάτως ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ανοικτό είναι πάντα το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Πανηγυρική πρεμιέρα
Φυσικά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι μακρά και θα απαιτήσει μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, κοινοβουλευτικών διεργασιών και εσωκομματικών ζυμώσεων.
Ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει πανηγυρικά τη διαδικασία απόψε με εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής και συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσει έναν ευρύτερο διάλογο πολιτικών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής και κοινωνικών και επιστημονικών φορέων που στους προσεχείς μήνες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οργανώνει έτσι το πολιτικό περιβάλλον ώστε να διαμορφώσει κοινωνικές πλειοψηφίες υπέρ της δικής του πρότασης. Η έναρξη της διαδικασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα γίνει το φθινόπωρο και εκτιμάται ότι οι ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν τους πρώτους μήνες του 2017. Αύριο, πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, αλλά θα περιγράψει τους τομείς όπου στην πορεία θα καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες:

■ Θα φέρει από την πίσω πόρτα το θέμα του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Αφού απέτυχε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, θα προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος που αυτή τη φορά θα χρειάζεται 180 ψήφους.

■ Θα περιγράψει την ανάγκη για ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ήτοι δημοψηφίσματα ακόμη και με λαϊκή πρωτοβουλία, καθώς και νομοθετική πρωτοβουλία από τον λαό με τη συγκέντρωση υπογραφών.

■ Αντί για ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα περιγράψει την ενίσχυση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, κατά την πρόταση των «53+».

■ Υπό σκέψη είναι η αναθεώρηση του πλαισίου της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ώστε να μην οδηγεί αυτομάτως σε εκλογές εάν συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι και χαθεί η δεδηλωμένη, αλλά το κόμμα ή τα κόμματα που θα την υποβάλουν να καταθέτουν ταυτόχρονα και πρόταση για νέο πρωθυπουργό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από την ίδια Βουλή. Στόχος να ενισχυθούν οι δικλίδες ασφαλείας για την κυβερνητική σταθερότητα όταν θα ισχύει και η απλή αναλογική.

Επίσης θα προταθούν:
■ Η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας βουλευτών και υπουργών.
■ Η θεσμοθέτηση αυστηρού ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων.
■ Η καθιέρωση θητείας για τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας.
■ Η θεσμοθέτηση έλεγχων για τα ΜΜΕ και τα οικονομικά τους.
Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς κρίνεται ότι το σύστημα που ισχύει τώρα -του διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από όλα τα δικαστήρια όλων των βαθμίδων- είναι πιο δημοκρατικό και κοντά στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου θα διαμορφώσει έναν συγκεντρωτικό θεσμό με ευρύτερη πολιτική διάσταση. Είναι ένας θεσμός την ίδρυση του οποίου επιθυμεί και η Ν.Δ. Το ηγετικό επιτελείο έχει ήδη αποκλείσει αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αποτελεί προτεραιότητα για τη Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση για να προβάλει συναινετικό προφίλ. Από μόνη της η αναθεώρηση διαμορφώνει συγκλίσεις και αποκλίσεις με τη Ν.Δ., αλλά και με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πάντως ήδη ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσουν από κοινού στην παρούσα Βουλή τις υπό αναθεώρηση διατάξεις ώστε η επόμενη να μπορεί με την απόλυτη πλειοψηφία να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις.

Αγοράζει χρόνο
Η πολιτική κατεύθυνση προσδιορίζεται με την ενίσχυση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας μέσω της διευκόλυνσης των δημοψηφισμάτων και της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι πρόθεσή του είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα να έχουν «καθαρό αριστερό αποτύπωμα και να ενισχύσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες». Δείχνοντας ότι λαμβάνει υπόψη του τους «53+», που εμμέσως πλην σαφώς τον μέμφθηκαν για ηγεμονική συμπεριφορά, οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν προτού συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα. Τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης θα συζητηθούν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ θα είναι και στην ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο.


Mε ατού τη δίκη Siemens και τις τηλεοπτικές άδειες
Παράλληλα με την αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη δίκη της Siemens και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών για να καταγγείλει το «πολιτικό κατεστημένο». Φυσικά στη συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία θα απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls.  Γενικότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο με πολιτικούς αντιπερισπασμούς μέχρι να τρέξουν τα πράγματα στην οικονομία. Υπολογίζει, δε, στην υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο για ευελιξία στη δεύτερη αξιολόγηση όσο και για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έχει πλέον πιο ισχυρή υποστήριξη από τον πρόεδρο Ομπάμα λόγω της αποσταθεροποίησης της Τουρκίας και της αμοιβαίας καχυποψίας που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Αγκυρας. Απώτερος στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να συγκρατήσει τις διαρροές ψηφοφόρων μέχρι να αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία και να διαφανεί ελπίδα διεξόδου από την κρίση. Το Μαξίμου βλέπει τη δημοσκοπική του μείωση, αλλά εκτιμά ότι δεν ενισχύονται αντιστοίχως ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. και έχει ακόμη περιθώριο, καθώς η κατάσταση δεν έχει γίνει μη αναστρέψιμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης