Κυριάκος: Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής απέτρεψαν τα σχέδια Τσίπρα για ακυβερνησία

Κυριάκος: Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής απέτρεψαν τα σχέδια Τσίπρα για ακυβερνησία

«Βλέπετε ότι οδεύετε προς μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ 

Κυριάκος: Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής απέτρεψαν τα σχέδια Τσίπρα για ακυβερνησία
Η εμφανής αμηχανία με την οποία επεχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
να απαντήσει στο μέτωπο κατά της αλλαγής του
εκλογικού νόμου, που όρθωσαν η
Νέα Δημοκρατία,
Κλείσιμο
το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, υπήρξε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η απόλυτη επιβεβαίωση της πρώτης μεγάλης κοινοβουλευτικής ήττας που υπέστη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- ΑΝΕΛ στην επιδίωξη της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για να εμποδίσει την αξιωματική αντιπολίτευση να κατακτήσει στις επόμενες εκλογές κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,
με τις 179 θετικές ψήφους που έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές καθώς και οι συνάδελφοί τους από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων στη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος, αποτυπώνεται το ναυάγιο των σχεδίων της κυβέρνησης για εφαρμογή του συστήματος απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές.

Περνώντας κάτω από τον πήχη της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών που είχαν εξ' αρχής θέσει ως στόχο και απεδείχθη άπιαστος μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, αλλά και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συνταχθούν με τους «καιροσκοπισμούς» των  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αρκέστηκαν στην ικανοποίηση από την υπερψήφιση της ρύθμισης με την οποία αποκτούν εκλογικά δικαιώματα οι νέοι προτού καν συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους. 

Αναλυτικότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν το εξής:


*Το 1ο άρθρο, για την ψήφο στα 17, συγκέντρωσε 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών».
*Το 2ο άρθρο, για την αναλογική κατανομή όλων των εδρών, έλαβε 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών».
*Το 3ο άρθρο, για τη διατήρηση του ορίου 3% προκειμένου να δικαιούται βουλευτές ένας κομματικός σχηματισμός, έλαβε 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών».
* Το 4ο άρθρο, για τις καταργούμενες διατάξεις, έλαβε 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών».
* Το 5ο άρθρο, τέλος, που ορίζει την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων, έλαβε 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών».

Με την αδυναμία συγκέντρωσης των 200 ψήφων που, κατά το Σύνταγμα, ήταν απαραίτητες για να ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές, θεωρητικά η εφαρμογή του νέου συστήματος μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές. Και πάλι, όμως, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει και τότε να ισχύσει αφού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις επόμενες κάλπες θα αναλάβει πρωτοβουλία κατάργησή τους και εφαρμογής ενός ριζικά αναθεωρημένου μεικτού  συστήματος.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας σε σχετική αποστροφή της ομιλίας του, «τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής απέτρεψαν τα σχέδια ακυβερνησίας του Τσίπρα», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος είχαν κινηθεί νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά που είχε πει απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ότι «το κόλπο αυτή τη φορά δεν έπιασε», αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης που σχολίασε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως «είστε ικανοί να επαναφέρετε το μπόνους, αν δείτε να αλλάξουν τα γκάλοπ».

«Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ», ανέφερε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Διότι η απλή αναλογική πηγαίνει κόντρα στην απλή λογική. Κόντρα στο συμφέρον του ελληνικού λαού», πρόσθεσε χειροκροτούμενος θερμά από τα στελέχη του κόμματός του, τα οποία υποστήριζαν ότι «επρόκειτο για την καλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία του προέδρου της ΝΔ», ο οποίος συγκρούστηκε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για τα όσα πει ο τελευταίος για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Νέο νόμο με μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας

«Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και αμέσως μετά τις εκλογές, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερo, σε συνθήκες μειωμένης πολιτικής καχυποψίας θα ανοίξουμε τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο που θα συνιστά πραγματική τομή στο πολιτικό σύστημα». 

Κάνοντας λόγο για «μέγιστες δυνατές συναινέσεις» που θα επιτευχθούν ανέφερε ότι θα συζητηθούν όλα και θα εξεταστούν  «τολμηρές προτάσεις για μεικτό εκλογικό σύστημα που να συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με σταυρό και διευρυμένες περιφέρειες με λίστα». Συμπλήρωσε ότι αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι τα κριτήρια ορισμού των περιφερειών, προτάσεις που θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, όπως και δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία στους Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας. 

Απαντώντας, εξάλλου, στις προκλήσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα από τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη,  που τον είχαν καλέσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για την «προοπτική ενός πιο αναλογικού μπόνους που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα».  

«Βεβαίως και η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις.  Αυτές όμως πρέπει να είναι προγραμματικού χαρακτήρα και όχι ετερόκλητες συμμαχίες με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας», συνέχισε για να υπογραμμίσει: «Εμείς αυτές τις συναινέσεις θα τις επιδιώξουμε από την πρώτη μέρα. Και είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη Βουλή, με πνεύμα ειλικρίνειας και κατανόησης, χωρίς να μπούμε σε παζάρια και συναλλαγές, θα υπάρξει η πλειοψηφία ώστε να ψηφίσουμε ένα σύγχρονο εκλογικό νόμο που να αντιμετωπίζει ριζικά τις πραγματικές παθογένειες του εκλογικού συστήματος». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. «Βλέπετε ότι οδεύετε προς μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές. Και θέλετε να μαγειρέψετε τον εκλογικό νόμο ώστε να δυσχεράνετε το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία», είπε.

«Μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού»

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού από μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό οι οποίοι, αφού απέτυχαν, το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι, μαζί με αυτούς, να αποτύχει και η Ελλάδα», τόνισε. «Επειδή δεν μπορούν να κυβερνήσουν, θέλουν ακυβερνησία για τη χώρα συνολικά. Επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που οι ίδιοι χειροτέρευσαν, παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς και υπονομεύουν την πολιτική σταθερότητα. Επειδή ξέρουν ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος από τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν να καταστήσουν το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκλογικού συστήματος.

Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία δυνατότητα πολιτικής ανάκαμψης, μαγειρεύουν τους κανόνες του παιχνιδιού ώστε να διατηρήσουν πρόσβαση στην εξουσία ακόμη κι από θέση μειοψηφίας. Επειδή δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, φέρνουν έναν εκλογικό νόμο που δεν αντιμετωπίζει καμία από τις πραγματικές παθογένειες του εκλογικού συστήματος».

«Αρκετή ζημιά κάνατε στην οικονομία. Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαβρώσετε και να αλώσετε το θεσμικό υπόστρωμα της πολιτικής ζωής», είπε κλιμακώνοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Σας το λέμε καθαρά: Δεν θα περάσει. Αυτό το εκλογικό σύστημα που φέρατε δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων θα αποτρέψουν τα σχέδιά σας.  Ο δόλιος πολιτικός κυνισμός σας θα βρει απέναντί του μια συμμαχία δυνάμεων που, πάρα τις όποιες διαφορές τους, θα αντιταχθούν στην προσπάθεια σας να υπονομεύσετε την πολιτική σταθερότητα και να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία». 

Απευθυνόμενος, όπως είπε, στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι «η κυβέρνηση σήμερα θα υποστεί μια μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα», καθώς «η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές». Και, όπως πρόσθεσε, «αυτή είναι μια καλή εξέλιξη, όχι για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».  

Κατά την άποψή του, «η χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική. Να γίνουμε ξανά μια κανονική χώρα. Να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός. Η οικονομία να βρει ξανά το ρυθμό της. Να μειωθούν οι φόροι για να αναπνεύσουν οι πολίτες. Να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Να δοθεί πραγματική ελπίδα στους αδύναμους. Να υπάρξει διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και αλληλεγγύη για όλους. Σταθερότητα και όχι ακυβερνησία. Δημοκρατική εναλλαγή και όχι αιώνιοι συγκυβερνήτες. Καθαρές προγραμματικές πολιτικές συμφωνίες και όχι καιροσκοπικά παζάρια. Δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστών». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης