PROTOTHEMA

Πολιτική

Ελληνική αποστολή στην Αϊτή

Εσωσε ζωές με δικά της λεφτά ενώ ο υφυπουργός κώφευε

Εσωσε ζωές με δικά της λεφτά ενώ ο υφυπουργός κώφευε

Η βαθύπλουτη Θεσσαλονικιά διέσωσε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας

Δέκα εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη εξέθεσαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ο οποίος λίγες ώρες μετά τον σεισμό δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει την ΕΜΑΚ διότι λόγω απόστασης δεν θα προλάβαινε να σώσει κανέναν.
Η ελληνική ομάδα διάσωσης ανέσυρε ζωντανό έναν νεαρό άνδρα από τα χαλάσματα 11 μέρες μετά!


Τον άνθρωπο που λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει διασώστες διότι λόγω απόστασης δεν θα προλάβαιναν να σώσουν κανέναν από τα ερείπια εξέθεσαν δέκα εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι με τις δικές τους προσπάθειες αλλά και χρήματα Ελληνίδας εφοπλίστριας κατάφεραν όχι μόνο να φτάσουν στην Αϊτή αλλά και να σώσουν έναν νεαρό άνδρα, έντεκα ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ. 

Η επιτυχία των Ελλήνων έκανε τον γύρο του κόσμου με διθυραμβικά σχόλια, χωρίς κανένας στο εξωτερικό να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην Αϊτή με δικά τους έξοδα και χωρίς την παραμικρή κάλυψη ή στήριξη του ελληνικού κράτους.

Ηταν λίγες ώρες μετά τον σεισμό, στις 13 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Κουβέλης δήλωνε: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με βαθιά λύπη και έκδηλη ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Αϊτή. Η μεγάλη απόσταση και οι χρόνιες δυσκολίες στη χώρα είναι αποτρεπτικές στο να αποστείλουμε απευθείας ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία από την Ελλάδα». 

Με τη δήλωση αυτή επέλεγε να καθηλώσει την ετοιμοπόλεμη ΕΜΑΚ στην Αθήνα, όταν συνεργεία διασωστών από ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και από την Τουρκία, ξεκινούσαν για να συνδράμουν στηδιάσωση εγκλωβισμένων. Μάταια οι επιτελείς της ΕΜΑΚ ζητούσαν το πράσινο φως για να φύγουν εξηγώντας ότι μπορούν να βρεθούν ζωντανοί ακόμη και δέκα ημέρες έπειτα από έναν σεισμό.

Αυτό που η Πολιτεία δεν επέτρεψε στην ΕΜΑΚ το έκανε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σώζοντας το γόητρο της χώρας μας και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον υφυπουργό Εξωτερικών. «Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν απαράδεκτη. Οχι μόνο δεν μας βοήθησαν να πάμε, αλλά μας έβαλαν και υπογράψαμε ένα χαρτί ότι αν πάθουμε κάτι στην Αϊτή δεν θα ζητούσε αποζημίωση κάποιος δικός μας από το κράτος! Αυτό δεν έχει γίνει σε καμία χώρα του κόσμου», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Θανάσης Σωτηράκης.

Μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης για την απίστευτη δήλωση του υφυπουργού κ. Σπύρου Κουβέλη λίγες ώρες μετά τον σεισμό, σε σύσκεψη του ΥΠΕΞ αποφασίστηκε τελικά να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια με φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και να βοηθηθούν τα εθελοντικά συνεργεία να φτάσουν στην Αϊτή. Ημερομηνία αναχώρησης αποφασίστηκε η 19η Ιανουαρίου, αφού πρώτα βρέθηκε αεροσκάφος. Η οργάνωση της αποστολής όμως ήταν τραγική και το αεροσκάφος δεν πέταξε ποτέ. «Οι μέρες περνούσαν και περιμέναμε να δούμε το αεροπλάνο που θα μας πήγαινε στη σεισμόπληκτη περιοχή, αλλά τίποτα. Κατάφεραν να χάσουν έξι κρίσιμες ημέρες για τη σωτηρία ανθρώπων με συσκέψεις στην Αθήνα. Τότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δράσουμε μόνοι μας. Αφού η κυβέρνηση αδυνατούσε για το αυτονόητο έπρεπε να πάμε οπωσδήποτε μόνοι μας», περιγράφει ο κ. Σωτηράκης.

«Αν ήξερα ότι το υπουργείο θα μας κορόιδευε θα είχαμε φύγει μόνοι μας πιο νωρίς για να σώσουμε περισσότερους ανθρώπους. Ευτυχώς βρέθηκε η επιχειρηματίας κυρία Αμβροσιάδου η οποία από την πρώτη στιγμή μάς είπε: “Οσοι κι αν είστε φύγετε αμέσως να πάτε στην Αϊτή”. Αλλά εμείς βασιζόμενοι στο ΥΠΕΞ κολλήσαμε εδώ. Μόνο δέκα έφυγαν τελικά με τα χρήματα αυτής της γυναίκας και έσωσαν έναν άνθρωπο έντεκα ημέρες μετά. Φανταστείτε τι θα είχαμε καταφέρει αν είχαμε πάει όλοι».

Από την πλευρά τους οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος δεν μπόρεσε να πετάξει γιατί δεν έδιναν την άδεια οι Αμερικανοί που έλεγχαν το αεροδρόμιο. «Οταν εξασφαλίστηκε το Μπόινγκ 747 από ιδιωτική εταιρεία δεν μας έδιναν άδεια οι Αμερικανοί να προσγειωθούμε στο Πορτ-ο-Πρενς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στείλουμε τη βοήθεια που πρέπει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το αεροπλάνο και να στείλουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής δεν μας δίνουν την άδεια. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αρχές Φεβρουαρίου (!) να καταφέρουμε να απογειωθούμε και να φτάσουμε στην Αϊτή».Την ίδια ώρα εκατοντάδες αποστολές από ολόκληρο τον κόσμο προσγειώνονται κανονικά στην Αϊτή, ακόμη και ηθοποιοί του Χόλιγουντ!

Από την πλευρά τους και οι εθελοντές «αδειάζουν» για δεύτερη φορά τον υφυπουργό, υποστηρίζοντας πως αν ήθελαν να στείλουν και βοήθεια και συνεργεία θα το είχαν κάνει από τις πρώτες ημέρες, καθώς θα μπορούσαν να προσεγγίσουν κάποιο άλλο αεροδρόμιο, όπως έκαναν οι ίδιοι. «Τα μεγαλύτερα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο Πόρτ-ο-Πρενς αλλά μπορούσαν να προσγειωθούν στον Αγιο Δομίνικο»,

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα